...
Αρχική Blog Υγεία Υπερθυρεοειδισμός – Υποθυρεοειδισμός και καρδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Υπερθυρεοειδισμός – Υποθυρεοειδισμός και καρδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Υπερθυρεοειδισμός – Υποθυρεοειδισμός και καρδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Θυρεοειδής και καρδιά: Μάθε ότι πρέπει να γνωρίζεις για τον Υπερθυρεοειδισμό και τον Υποθυρεοειδισμό.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας πολύ σημαντικός ενδοκρινής αδένας ο οποίος βρίσκεται στο λαιμό, μπροστά από την τραχεία (σαν θυρεός = ασπίδα, από όπου προέρχεται και η λέξη θυρεοειδής) και παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες.

Οι συγκεκριμένες ορμόνες παίζουν ρυθμιστικό ρόλο σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος και φυσικά και στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Σεπόλια – Αθήνα

Οι επιδράσεις αυτές αφορούν την αρτηριακή πίεση, την καρδιακή συχνότητα, αλλά και τα επίπεδα χοληστερόλης, παράγοντα κινδύνου για την αθηρωμάτωση.

Οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς σχετίζονται με τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Επομένως, σε χαμηλά επίπεδα ορμονών αναφερόμαστε σε υποθυρεοειδισμό, ενώ σε υψηλά επίπεδα, σε υπερθυρεοειδισμό.

Και οι δύο παθήσεις παρουσιάζονται με ποικιλία συμπτωμάτων, από διάφορα όργανα, ενώ μπορεί να επιδεινωθεί ή να εκδηλωθεί καρδιακή νόσος.

Στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, επομένως και των επιδράσεων τους στην καρδιά και σε άλλα όργανα. Οι κύριες καρδιακές εκδηλώσεις προκύπτουν από τις διαταραχές στον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση.

Υπερθυρεοειδισμός και καρδιά

Στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, επομένως και των επιδράσεων τους στην καρδιά και σε άλλα όργανα. Οι κύριες καρδιακές εκδηλώσεις προκύπτουν από τις διαταραχές στον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση.

Συχνά τα υπερθυρεοειδικά άτομα παρουσιάζουν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης. Επίσης, είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η δύσπνοια κοπώσεως.

Οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν αίσθημα παλμών, ακανόνιστο και δυνατό καρδιακό παλμό ή ακόμη και τσιμπήματα στην καρδιά.

Τα συμπτώματα οφείλονται σε αυξημένη δράση των ορμονών στο συμπαθητικό σύστημα και έχουν καταγραφεί αρρυθμίες, όπως φλεβοκομβική ταχυκαρδία, έκτακτες υπερκοιλιακές συστολές και κολπική μαρμαρυγή.

Ειδικά η κολπική μαρμαρυγή αξίζει ξεχωριστής αναφοράς, καθώς παρατηρείται σε περίπου 20% των υπερθυρεοειδικών ατόμων, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός ευθύνεται έως και στο 15% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή.

Λόγω της συσχέτισης εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα, είναι σημαντικός ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας σε άτομα >60 ετών. Μάλιστα είναι τόσο σημαντική η επίδραση των θυρεοειδικών ορμονών, ώστε πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η διαταραχή του θυρεοειδούς και μετά να πραγματοποιηθεί προσπάθεια αποκατάστασης του φυσιολογικού ρυθμού.

Συχνά επανέρχεται ο φυσιολογικός ρυθμός και μόνο με την επίτευξη φυσιολογικής λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Ορισμένα συστηματικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η απώλεια βάρους, η εφίδρωση, η νευρικότητα, η δυσανεξία στη ζέστη.

Υποθυρεοειδισμός και καρδιά

Υποθυρεοειδισμός και καρδιά

Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και οι επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι οι αντίθετες από αυτές που παρατηρούνται στον υπερθυρεοειδισμό.

Συνήθη συμπτώματα είναι οι χαμηλοί καρδιακοί παλμοί (βραδυκαρδία, παλμοί < 60/λεπτό), η ζάλη και η υπέρταση. Η υπέρταση αφορά συχνότερα τη διαστολική αρτηριακή πίεση, ενώ πιθανό να υπάρχει και εύκολη κόπωση.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η εμφάνιση υπέρτασης ανθεκτικής στη φαρμακευτική αγωγή σε άτομα που είχαν προηγουμένως ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση.

Επίσης, είναι πιθανό να εμφανιστούν διαταραχές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, κοιλιακές αρρυθμίες, αλλά και διαταραχή της λειτουργίας της καρδιάς και μείωση της καρδιακής παροχής. Ειδικά σε ηλικιωμένους μπορεί να προκληθεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπλέον, είναι πιθανή η ανάπτυξη περικαρδιακής συλλογής (συλλογής υγρού γύρω από την καρδιά).

Τέλος, λόγω διαταραχών στις απαιτήσεις της καρδιάς σε οξυγόνο, μπορεί να προκληθεί ή να εμφανιστεί στηθάγχη, ενώ, σε υποθυρεοειδικά άτομα, πιθανόν να παρατηρηθούν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Ορισμένα συστηματικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι οι μυϊκοί πόνοι, η δυσκοιλιότητα, η εύκολη κόπωση, η τριχόπτωση, η αύξηση σωματικού βάρους, η κατάθλιψη, το ξηρό δέρμα, η δυσανεξία στο κρύο.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, είναι εμφανές πως οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορούν να εκδηλωθούν με μια ποικιλία συμπτωμάτων, τόσο από την καρδιά, όσο και από άλλα συστήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η μόνη εκδήλωση θυρεοειδοπάθειας να αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα, γι αυτό πάντοτε πρέπει να υπάρχει στη διαγνωστική σκέψη και να γίνεται εκτίμηση από ειδικό προς τη σωστή διαγνωστική κατεύθυνση.

Σκόπιμη και επιθυμητή είναι κι η συνεργασία μεταξύ ειδικών, με στόχο την καλύτερη θεραπεία των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Που μπορεί να οφείλεται ενας πόνος στο στήθος;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Σεπόλια – Αθήνα

Ακολούθησε τον Αθανάσιο στο Facebook και στο Instagram

Πηγές: 1. Καρδιολογία (Τούσουλης Δ)

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4318631/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media