Αρχική Blog Διατροφή Υγιείς αρθρώσεις: Οι τροφές που κάνουν καλό και οι χειρότερες
Υγιείς αρθρώσεις: Οι τροφές που κάνουν καλό και οι χειρότερες

Υγιείς αρθρώσεις: Οι τροφές που κάνουν καλό και οι χειρότερες

Μάθε ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για την υγεία των αρθρώσεών μας.

Οι δυνατές και υγιείς αρθρώσεις είναι σημαντικές καθώς σου επιτρέπουν την κίνηση και την ευελιξία. Βοηθούν επίσης το σώμα σου να απορροφήσει τους κραδασμούς, να διατηρήσει την ισορροπία και τη σταθερότητα και να προστατεύσει τα οστά σου και άλλους ιστούς από τις βλάβες.

Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Ήξερες πως υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση αυτή της δύναμης των αρθρώσεων και στη μείωση του πόνου;

Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε ποιες είναι αυτές οι τροφές που κάνουν καλό αλλά και ποιες χρειάζεται να αποφύγεις για την καλή υγεία των αρθρώσεων σου.

Ποια τρόφιμα να επιλέξω για υγιείς αρθρώσεις

Μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι πιθανότατα ωφέλιμη για τις αρθρώσεις σου.

Το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας προστατευτικά θρεπτικά συστατικά ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

Στόχευσε στην επιλογή τροφών που αποτρέπουν τη φλεγμονή, ενισχύουν τον συνδετικό ιστό και χτίζουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. Έτσι μπορείς να διατηρήσεις τις αρθρώσεις σου δυνατές, να αποτρέψεις τραυματισμούς και να προσφέρεις φυσική ανακούφιση στον πόνο στις αρθρώσεις.

Αυτό λοιπόν σημαίνει, πρόσθεσε στην διατροφή σου τροφές που κάνουν καλό όπως:

  • φρέσκα φρούτα και λαχανικά,
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • όσπρια
  • καλά λίπη, όπως τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Θα τα βρεις στους ξηρούς καρπούς και σπόρους (όπως καρύδια,κάσιους, chia λιναρόσπορο), ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.
  • Γαλακτοκομικά. Εάν δεν έχεις κάποια δυσανεξία και μπορείς να ανεχτείς το γάλα, τότε είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου.

Οι χειρότερες τροφές για τις αρθρώσεις μας

Στην συνέχεια θα βρεις μια λίστα με τρόφιμα που καλό θα ήταν να περιορίσεις. Αναλυτικά:

Πρόσθετα σάκχαρα

Πρόσθετα σάκχαρα μπορείς να βρεις σε πολλά τρόφιμα, όχι απαραίτητα μόνο σε γλυκά! Για παράδειγμα βρίσκονται σε καραμέλες, σόδες, σοκολάτες, παγωτά, αναψυκτικά αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως σάλτσες, κέτσαπ, δημητριακά πρωινού, επιδόρπια γιαουρτιού κλπ.

Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα

Με τον όρο «επεξεργασμένο κρέας» αναφερόμαστε σε κρέατα που έχουν «επεξεργαστεί» με κάποιο τρόπο. Μπορεί να έχουν διατηρηθεί ή ενισχυθεί με διάφορες μορφές, όπως με αλάτισμα, κάπνισμα, ξήρανση ή άλλες διαδικασίες.

Τέτοια τρόφιμα αποτελούν: λουκάνικο, μπέικον, φέτες γαλοπούλας ή σαλάμι κλπ.

Ορισμένες έρευνες συνδέουν το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας με φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Τροφές με γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε άλλα δημητριακά. Έρευνες την έχουν συνδέσει επίσης με αυξημένη φλεγμονή

Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τροφές όπως τα δημητριακά πρωινού, το γρήγορο φαγητό, τα αρτοσκευάσματα – τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, συντηρητικά και άλλα δυνητικά φλεγμονώδη συστατικά με αποτέλεσμα να μην βοηθούν στην υγεία των αρθρώσεών μας.

Τρόφιμα υψηλά σε αλάτι

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου φαίνεται πως μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοσες ασθένειες όπως η φλεγμονώδης αρθρίτιδα. Ενώ επίσης το αλάτι διεγείρει ανοσολογικές διεργασίες που οδηγούν σε φλεγμονή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αποτελούν τα θαλασσινά, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σούπας και σαλάτες, η πίτσα, τα πατατάκια, ορισμένα τυριά, επεξεργασμένα κρέατα και πολλά άλλα επεξεργασμένα προϊόντα.

Τρόφιμα υψηλά σε AGEs

AGEs ή αλλιώς τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης είναι μόρια που δημιουργούνται μέσω αντιδράσεων μεταξύ σακχάρων και πρωτεϊνών ή λιπών.

Σχηματίζονται με ορισμένες μεθόδους μαγειρέματος όπως είναι το τηγάνισμα, το ψήσιμο στα κάρβουνα και σε υψηλές θερμοκρασίες (ξεροψημένα κρέατα) ενώ υπάρχουν φυσικά στα ζωικά προϊόντα.

Τέτοια τρόφιμα αποτελούν το μπέικον, η τηγανητή ή ψητή μπριζόλα, το ψητό ή τηγανητό κοτόπουλο, οι τηγανιτές πατάτες, η μαργαρίνη, η μαγιονέζα κλπ.

Αλκοόλ

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος που παίζει το αλκοόλ στις αρθρώσεις, αλλά καλό θα ήταν να περιορίσεις την κατανάλωση αλκοόλ ως τρόπο πρόληψης της αρθρίτιδας ή διαχείρισης των συμπτωμάτων της.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, ασπαρτάμη και φωσφορικό οξύ, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.

Καταλήγοντας

Στόχευσε λοιπόν σε μια ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο φίλο για τις αρθρώσεις σου.

Ωστόσο μην ξεχνάς πως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η άσκηση, ο καλός ποιοτικός ύπνος και η μείωση του άγχους μόνο καλό μπορούν να κάνουν στη διατήρηση των αρθρώσεών μας σε υγιή επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 8 ασκήσεις που δεν καταπονούν τις αρθρώσεις

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

διατροφολογος ευβοια στην κυμη

Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram

Βιβλιογραφία

Tedeschi SK, et al. Diet and Rheumatoid Arthritis Symptoms: Survey Results From a Rheumatoid Arthritis Registry. Arthritis Care Res (Hoboken). 2017 Dec;69(12):1920-1925. doi: 10.1002/acr.23225. PMID: 28217907; PMCID: PMC5563270.

Alwarith J, et al. Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review. Front Nutr. 2019 Sep 10;6:141. doi: 10.3389/fnut.2019.00141. PMID: 31552259; PMCID: PMC6746966.

Badsha H. Role of Diet in Influencing Rheumatoid Arthritis Disease Activity. Open Rheumatol J. 2018 Feb 8;12:19-28. doi: 10.2174/1874312901812010019. PMID: 29515679; PMCID: PMC5827298.

Tristan Asensi M, Napoletano A, Sofi F, Dinu M. Low-Grade Inflammation and Ultra-Processed Foods Consumption: A Review. Nutrients. 2023 Mar 22;15(6):1546. doi: 10.3390/nu15061546. PMID: 36986276; PMCID: PMC10058108.

Scrivo R, et al. The role of dietary sodium intake on the modulation of T helper 17 cells and regulatory T cells in patients with rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus. PLoS One. 2017 Sep 6;12(9):e0184449. doi: 10.1371/journal.pone.0184449. PMID: 28877244; PMCID: PMC5587319.

Guilbaud A, et al. How Can Diet Affect the Accumulation of Advanced Glycation End-Products in the Human Body? Foods. 2016 Dec 6;5(4):84. doi: 10.3390/foods5040084. PMID: 28231179; PMCID: PMC5302422.

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media