Υγεία των αρθρώσεων: 3 βασικοί τρόποι για να την βελτιώσετε
Το σκελετικό σύστημα περιλαμβάνει τα οστά και τις αρθρώσεις. Ονομάζεται και αλλιώς ερειστικό σύστημα, που προέρχεται από το «Ερείδομαι», που στην αρχαία ελληνική σημαίνει στηρίζω. Οι συνηθέστερες παθήσεις που παρατηρούνται στο σκελετικό σύστημα είναι:
- Κύφωση, Λόρδωση, Σκολίωση
- Κάταγμα, Εξάρθρωση, Δισκοπάθεια, διάστρεμμα, ρήξεις
- Αρθρίτιδα
- Οστεοπόρωση
Το σκελετικό σύστημα στηρίζει το σώμα και καθορίζει την μορφή του, συμβάλλει στην κίνηση του οργανισμού μαζί με το μυικό σύστημα, αποτελεί την βασικότερη μορφή προστασίας των οργάνων (σχέση κρανίου – εγκεφάλου, πλευρών – πνευμόνων).
Επίσης, αποτελεί αποθήκη ασβεστίου και φωσφόρου, ενώ τέλος έχει αιμοποιητικό ρόλο.
3 συμβουλές για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς
Η έρευνα συχνά ασχολείται με τους τρόπους που μπορεί κανείς να βελτιώσει / αποκαταστήσει την υγεία των αρθρώσεων ή να αποδείξει ποιοι τρόποι συμβάλλουν στην βέλτιστη πρόληψη της υγείας του σκελετικού συστήματος.
Παρακάτω τρεις (3) βασικοί τρόποι:
Διατροφή
Η διατροφή φαίνεται, αποδεδειγμένα, ότι επιδρά θετικά στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνιστούν την κατανάλωση λαχανικών καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες. Η βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή κυττάρων που σχηματίζουν οστά, ενώ σε μερικές μελέτες φαίνεται να φέρει αντιοξειδωτική δράση με αποτέλεσμα την προστασία των οστικών κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη.
Απαραίτητη επίσης είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης καθώς και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Για την βέλτιστη διατροφική ενίσχυση στον αγώνα της βελτίωσης της υγείας των αρθρώσεων, συστήνεται η παραπομπή σε επαγγελματία διατροφολόγο.
Το συχνότερο λάθος είναι ότι ατομικά ο εκάστοτε άνθρωπος προσπαθεί μόνος του, με τις έρευνες να δείχνουν ότι οδηγείται σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων, φαινόμενο που μακροπρόθεσμα δεν βοηθά στην βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων.
Ύπνος
Ο καλός ύπνος αποτελεί μεγάλο σύμμαχο στην πρόληψη και βελτίωση της γενικής υγείας και επηρεάζει θετικά και αυτή των αρθρώσεων. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες στηρίζουν ότι η ημέρα ξεκινά όταν ο άνθρωπος πάει να κοιμηθεί και όχι όταν ξυπνάει.
Έτσι, είναι σημαντικό να δίνεται μεγάλη σημασία στα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν τον ύπνο καλό. Αυτά είναι:
- Θερμοκρασία δωματίου
- Φωτισμός δωματίου
- Ώρες ύπνου
- Χρήση κινητού πριν τον ύπνο
Το σημαντικότερο στοιχείο των παραπάνω είναι να υπάρξει μία καλή και σταθερή συνήθεια στον ύπνο. Τέλος, η συζήτηση γύρω από τις ώρες ύπνου φαίνεται να μην μένουν μόνο στον χρόνο (δηλ. πόσες ώρες κοιμάται κανείς) αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ηλικία, το φύλο και οι ώρες (ζώνη) που κοιμόμαστε.
Έτσι, για όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να γίνει παραπομπή σε εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, όπου αφού γίνει η λήψη ιστορικού να δημιουργηθεί ένα πλάνο βελτίωσης της ποιότητας ύπνου.
Άσκηση
Η άσκηση παίζει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην υγεία των αρθρώσεων.
Οι επαγγελματίες υγείας και άσκησης πρέπει να συνεργαστούν με τον ασθενή στο κέντρο και να του παρέχουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ειδικής και γενικής άσκησης.
Το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες των βασικών αρχών F.I.T.T.-V.P.*, που ο εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας θα το εξατομικεύσει στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ασθενή του.
Η έρευνα γύρω από την επίδραση της άσκησης στην αρθρική υγεία δείχνει να ευνοεί τις ασκήσεις κλειστής κινητικής αλυσίδας (ΚΚΑ) σε αντίθεση με τις ασκήσεις ανοιχτής κινητικής αλυσίδας (ΑΚΑ). Άσκηση ΚΚΑ θεωρούνται όλες εκείνες που η περιφερική άρθρωση του μέλους που ασκείται «ακουμπά» και δεν «αιωρείται» ενώ άσκηση ΑΚΑ είναι ακριβώς το αντίθετο.
Η επεξήγηση γύρω από την παραπάνω αρχή φαίνεται να βρίσκεται στο ότι οι ασκήσεις ΚΚΑ επηρεάζουν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά τους ιδιοδεκτικούς υποδοχείς και τον αρθρικό χόνδρο του ανθρώπινου σώματος.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόνος πισω από τα γόνατα: Αιτίες και αντιμετώπιση
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram
Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram
Πηγές άρθρου:
- Chang, X., Xu, S., & Zhang, H. (2022). Regulation of bone health through physical exercise: Mechanisms and types. Frontiers in endocrinology, 13, 1029475. https://doi.org/10.3389/fendo.2022.1029475
- Tong, X., Chen, X., Zhang, S., Huang, M., Shen, X., Xu, J., & Zou, J. (2019). The Effect of Exercise on the Prevention of Osteoporosis and Bone Angiogenesis. BioMed research international, 2019, 8171897. https://doi.org/10.1155/2019/8171897
- Swanson, C. M., Kohrt, W. M., Buxton, O. M., Everson, C. A., Wright, K. P., Jr, Orwoll, E. S., & Shea, S. A. (2018). The importance of the circadian system & sleep for bone health. Metabolism: clinical and experimental, 84, 28–43. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2017.12.002
- Cashman K. D. (2007). Diet, nutrition, and bone health. The Journal of nutrition, 137(11 Suppl), 2507S–2512S. https://doi.org/10.1093/jn/137.11.2507S
- Sale, C., & Elliott-Sale, K. J. (2019). Nutrition and Athlete Bone Health. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 49(Suppl 2), 139–151. https://doi.org/10.1007/s40279-019-01161-2
*FITT-VP σημαίνει:
- Frequency (Συχνότητα άσκησης / ανά εβδομάδα)
- Intensity (Ένταση άσκησης)
- Type (Είδος άσκησης)
- Time (χρόνος άσκησης / ανά συνεδρία
- Volume (όγκος προπόνησης, δηλαδή το συνολικό φορτίο)
- Progression (προοδευτικότητα σε σχέση με τον χρόνο και τους στόχους της άσκησης)