Βραχιόνιο πλέγμα: Τι είναι, συμπτώματα και θεραπεία
Βραχιόνιο πλέγμα ονομάζεται το νευρικό «οδικό δίκτυο» που ενώνει τον νωτιαίο μυελό (Ν.Μ) με τον ώμο, τον αγκώνα και το χέρι. Ανταλλάσσονται πολύ σημαντικές και ζωτικής σημασίας πληροφορίες μεταξύ της περιφέρειας και του κέντρου.
Αποτελείται από πέντε νεύρα που εκφύονται από την Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ). Από εκεί συνδέονται με αισθητικά νεύρα που αλληλεξαρτώνται με τα κινητικά νεύρα και δημιουργείται έτσι μία σχέση: αίσθηση (αίτιο) κίνηση (αποτελέσματος).
Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Όπως είναι αναμενόμενο, μία κάκωση φέρει μεγάλη αναστάτωση στην κυκλοφορία πληροφοριών. Οι τραυματισμοί στο βραχιόνιο πλέγμα συνήθως προκύπτουν μετά από συμπίεση ή εφελκυσμό των νεύρων που το απαρτίζουν, ενώ το χειρότερο σενάριο είναι η λύση της συνέχειας τους.
Οι τραυματισμοί του βραχιονίου πλέγματος ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και εξαρτώνται από τον τύπο της κάκωσης.
Οι 3 συνηθέστεροι τύποι κάκωσης
- Αποκόλληση: Αυτός είναι ο πιο σοβαρός τραυματισμός, η νευρική ρίζα αποκολλάται από τον νωτιαίο μυελό.
- Διάταση (Νευροαπραξία): Όταν τα νεύρα διατείνονται ήπια, μπορεί να θεραπευτούν και από μόνα τους ή απαιτούν απλές μη χειρουργικές θεραπευτικές μεθόδους για να επιστρέψουν στην φυσιολογική τους λειτουργία.
- Ρήξη: Μια πιο δυνατή διάταση στο νεύρο μπορεί να το κόψει μερικώς ή πλήρως.
Παράγοντες κινδύνου (τροποποιήσιμοι και μη)
Συνηθέστερα αίτια τραυματισμού είναι:
- Αθλήματα επαφής, όπου συμβαίνουν κακώσεις άμεσης επαφής (πολεμικές τέχνες)
- Κατά την γέννηση, όπου συχνά εμφανίζεται κάποια κάκωση στο πλέγμα στο νεογέννητο (σε περίπτωση που σφηνωθεί ο ώμος υπάρχει κίνδυνο παράλυσης του βραχιονίου πλέγματος ωστόσο τις περισσότερες φορές παρατηρείται η παράλυση Erb: Άνω Α5-Α6 νευρικές ρίζες)
- Ατυχήματα με αυτοκίνητα και κυρίως με μηχανές
Συμπτώματα βραχιονίου πλέγματος
Συνήθως οι βλάβες που προκαλούνται, ανεξαρτήτου ηλικίας, επουλώνονται με ελάχιστη έως καθόλου βλάβη. Κατά την αποκατάσταση τους, συχνά παρατηρούνται:
- Δυσκαμψία στις αρθρώσεις του ώμου (γληνοβραχιόνια άρθρωση, ακρωμιοκλειδική άρθρωση, στερνοκλειδική άρθρωση, ωμοπλατοθωρακική)
- Οξύς πόνος ή μουδιάσματα, τσιμπήματα και καυσαλγίες
- Μυϊκή ατροφία: προκαλείται μετά από φυσική αδράνεια ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής αποχής από φορτία και κινήσεις για την διαχείριση των συμπτωμάτων
- Μειωμένη αισθητικότητα: Μείωση της αισθητικότητας (υπαισθησία)
Θεραπεία βραχιονίου πλέγματος
Οι τραυματισμοί στο βραχιόνιο πλέγμα μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη έως και αναπηρία. Είναι ανάγκη να επισκεφτείτε ειδικό ιατρό για θεραπεία όταν τα συμπτώματα (πόνος, καυσαλγία, μούδιασμα) δεν υποχωρούν καθόλου παρά την ξεκούραση και την χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Η λεπτομερής αξιολόγηση και φυσική εξέταση θα δείξει την ευαισθησία και την σοβαρότητα της κάκωσης και έπειτα θα ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι της αποκατάστασης. Η διαχείριση ενός τέτοιου περιστατικού είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό.
Εάν επιβεβαιωθεί (εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις) η κάκωση του νεύρου, είναι σημαντικό να παρέμβουν συμβουλευτικά οι ειδικοί της αποκατάστασης καθώς η αναγέννηση του νεύρου είναι μία πολύ αργή διαδικασία (ρυθμός 1mm/ημέρα).
Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει μόνο μέσα από την ειδική θεραπευτική άσκηση. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση σε ένα τέτοιο περιστατικό γίνεται καθαρά για ανακούφιση και όχι αποκατάσταση.
Έτσι, ο ειδικός φυσικοθεραπευτής επικεντρώνεται στην δημιουργία, σε συνεργασία με τον ασθενή του, ενός ειδικού προγράμματος άσκησης. Σε αυτό, οφείλει να λαμβάνει υπόψη το ιστορικό (σοβαρότητα και ευαισθησία της κάκωσης) και λόγω της αργής φυσικής επούλωσης του νεύρου το πρόγραμμα για το βραχιόνιο πλέγμα θα πρέπει να είναι προοδευτικά αποδεκτό και ευχάριστο με ποικιλία στα είδη άσκησης που γίνονται.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια είναι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας και ποια η αντιμετώπισή της
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram