Βιταμίνη Β6: Που μας βοηθάει και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε
Η βιταμίνη 6 είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ανήκει στην ομάδα του συμπλέγματος βιταμινών Β. Ο όρος Βιταμίνη 6 συμπεριλαμβάνει όλες τις 3-υδροξυ-2-μεθυλο-πυριδίνες με βιταμινούχο δράση:
Α. την αλκοολική μορφή (πυριδοξάλη) που καλείται αλλιώς πυριδοξίνη (ΡΝ), την αλδεΰδη πυριδοξάλη (PL) και την αμίνη πυριδοξαμίνη (PM). Αυτές οι ουσίες έχουν ίδιες λειτουργίες με τη Β6 εκτός από το πυριδοξιξό οξύ. Προσλαμβάνονται από τις τροφές και απορροφούνται σε όλο το λεπτό έντερο, ενώ μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας στους ηπατικούς και περιφερικούς ιστούς.
Β. τα φωσφορικά, τα οποία χρειάζεται να υδρολυθούν προκειμένου να απορροφηθούν.
Σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε
Η βιταμίνη Β6 είναι ευρέως διαδεδομένη στις τροφές. Οι πηγές της είναι:
- Φυτικής προέλευση: ρύζι, ξηροί καρποί, αβοκάντο, πατάτα, γλυκοπατάτα, σπανάκι, μπανάνες, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως
- Ζωικές πηγές: κρέας, ψάρι, πουλερικά, συκώτι
Οι φυτικές τροφές περιέχουν κυρίως πυριδοξίνη, που έχει σχετικά χαμηλές απώλειες κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Τα ζωικά προϊόντα περιέχουν κυρίως τις φωσφορικές μορφές, που είναι πολύ ευαίσθητες στη θερμότητα και το φως.
Για παράδειγμα, το γάλα, που αποθηκεύεται σε διαυγή, γυάλινα μπουκάλια, χάνει το 50% της Β6 όταν εκτεθεί στο φως για λίγες ώρες.
Που βοηθάει η Βιταμίνη Β6:
- Αρχικά η βιταμίνη Β6 θεωρείται πως βοηθάει στην εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
- Θεωρείται επίσης πως η λήψη της Β6 βοηθάει στη μείωση της γήρανσης του εγκεφάλου.
- Είναι η αρμόδια για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το ανθρώπινο σώμα και παίζει ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού κεντρικού συστήματος.
- Η Β6 είναι αρμόδια για την παραγωγή ορμονών, όπως η σεροτονίνη που μας βοηθάει να έχουμε καλή διάθεση.
- Τέλος, βοηθάει στο να κάνουμε καλό ύπνο, λόγω του ρόλου της στην παραγωγή ορμονών.
Η ανάγκη για Β6 εξαρτάται από την πρόσληψη πρωτεΐνης και εκτιμάται στα 20 μg/g πρωτεΐνης. Οι συστάσεις για τους ενήλικες είναι 1,3 mg/ημέρα μέχρι την ηλικία των 50, ενώ πάνω από τα 50 πάμε στα 1,5-1,7 mg/ημέρα για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Χριστιάνα Αμπατζή, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος
HANS KONRAD BIESALSKI, P. G. (2008). ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ . ΑΘΗΝΑ: ΠΧ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ.