Βιοχημικές εξετάσεις αίματος για αθλητές: Tι μας δείχνουν;
Όταν ένας διαιτώμενος κλείνει το πρώτο του ραντεβού, στα πράγματα που ζητάμε για την πρώτη συνεδρία είναι εξετάσεις αίματος. Μάλιστα γίνεται αναφορά στις εξετάσεις και σε κάποιες σημαντικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη D3 και η Β12.
Οι εξετάσεις που αναφέρουμε είναι οι γενικές αίματος, συμπεριλαμβανομένου του Fe και της Φερριτίνης, οι βιοχημικές αίματος, οι βιταμίνες που προαναφέραμε και πάντα ζητάμε εξέταση θυρεοειδή (TSH).
Στην περίπτωση, όμως, που ο διαιτώμενος είναι αθλητής, τότε μέσα στις εξετάσεις συμπεριλαμβάνουμε και κάποιες άλλες, τις βιοχημικές εξετάσεις αίματος που μας βοηθάνε να κάνουμε αθλητική και θρεπτική εκτίμηση του αθλητή.
Ποιες είναι οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος και τι μας δείχνουν
- Μια σημαντική εξέταση για τον αθλητή είναι η Γαλακτική Αφυδρογονάση , γνωστή ως LDH ή LD. Είναι το ένζυμο που καταλύει τη μετατροπή του γαλακτικού οξέος σε πυροσταφυλικό και είναι άφθονο στους μύες και στο ήπαρ. Αποτελεί δείκτη μυϊκής βλάβης, αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστη γιατί αυξάνεται σχετικά λίγο μετά από άσκηση.
- Η Γ-γλουταμυλοτρανσφεράση , γνωστή και ως γ-GT , είναι ένζυμο που αφθονεί στο ήπαρ και αυξάνεται σε παθήσεις του ήπατος. Επειδή δεν επηρεάζεται από την άσκηση, θεωρείται ακριβέστερος δείκτης ηπατικής βλάβης για τους αθλητές.
- Ο κορεσμός τρανσφερίνης , γνωστός ως TIBC, μας δείχνει πόσο κορεσμένο είναι το σύστημα μεταφοράς σιδήρου στον ορό. Μας χρησιμεύει γιατί μας δείχνει την επάρκεια σιδήρου στον οργανισμό του αθλητή.
- Μια σημαντική αναφορά είναι αυτή στη κορτιζόλη, στεροειδής ορμόνη που αυξάνεται σε καταστάσεις στρες και προκαλεί πρωτεϊνόλυση στους μύες. Για τους αθλητές χρησιμεύει ως δείκτης ισορροπίας καταβολικών και αναβολικών διαδικασιών στο μυικό ιστό, ως δείκτης της ανταπόκρισης του αθλητή στο προπονητικό φορτίο και πιθανώς του συνδρόμου υπερπροπόνησης.
- Η κρεατινική κινάση, CK η CPK , είναι ένζυμο που συμμετέχει στην έντονη άσκηση και μας δείχνει μυϊκή βλάβη , για την ακρίβεια καταστροφή μυικών ινών. Για τους αθλητές, χρησιμεύει στην εκτίμηση της προπονητικής επιβάρυνσης και στην αποφυγή πιθανών υπερβολών της ή άλλων προβλημάτων, πχ αφυδάτωση.
- Η τεστοστερόνη τέλος, επίσης στεροειδής ορμόνη, είναι στην ίδια κατηγορία με την κορτιζόλη και μας δείχνει σύνδρομο υπερπροπόνησης.
Αναφέραμε σημαντικές μετρήσεις εξετάσεων αίματος για τους αθλητές, μέσα από τις οποίες μπορούμε να δούμε πολλά τόσο για τη γενική εικόνα του αθλητή, όσο και για την προπονητική του κατάσταση.
Βέβαια, βλέπουμε και τις υπόλοιπες εξετάσεις, τις πιο απλές, που πολλές φορές είναι και πολύ σημαντικές.
Καλό θα είναι κάθε αθλητής να υποβάλλεται σε αυτές τις εξετάσεις και να αξιολογούνται από ειδικούς ιατρούς και ειδικούς διατροφολόγους.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.
Χριστιάνα Αμπατζή ,Διατροφολόγος – Κλινική Διαιτολόγος (Λέσβος)