Αρχική Blog Διατροφή Τροφές για να έχετε καλή μνήμη και μεγαλύτερη συγκέντρωση
Τροφές για να έχετε καλή μνήμη και μεγαλύτερη συγκέντρωση

Τροφές για να έχετε καλή μνήμη και μεγαλύτερη συγκέντρωση

Στο παρόν άρθρο θα μάθετε ποιες τροφές θα τονώσουν τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας.

Είναι γνωστό ότι η διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν τη σωματική υγεία. Έρευνες πάνω στην επίδραση διατροφικών παραγόντων στη λειτουργία των νευρώνων, την πλαστικότητα των νευρικών συνάψεων και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, έχουν αποδείξει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις γνωσιακές λειτουργίες.

Γράφει η Πέγκυ Βρυνιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μοσχάτο

Γενικότερα, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών απ’ όλες τις κατηγορίες, καλή ενυδάτωση, περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης, αποφυγή κορεσμένων, trans λιπαρών και αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων προσφέρει σωματική και πνευματική υγεία και βοηθάει να έχουμε μια καλή μνήμη και καλή συγκέντωση σε οτι και αν κάνουμε στη καθημερινότητά μας.

Τρόφιμα και συστατικά για γερή μνήμη και για να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι

Πάμε να δούμε μερικές βασικές τροφές για να ενισχύσουμε την μνήμη μας και για να συγκεντρωνόμαστε ευκολότερα.

Τροφές με Ω3 Λιπαρά οξέα

Πρόκειται για τις ασπίδες της μνήμης και της διάθεσης, που περιέχονται σε μεγάλη συγκέντρωση σε λιπαρά ψάρια και θαλασσινά. Υπάρχουν όμως και σε φυτικές τροφές, όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

ωμεγα 3 τροφες

Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας ψάρια όπως σολομό, τόνο, σαρδέλες, σκουμπρί, στρείδια, ρέγγα και πέστροφα.

Χολίνη

Ή αλλιώς Alpha-GPC! Είναι ένα σημαντικό συστατικό της ακετυλοχολίνης, του νευροδιαβιβαστή της μνήμης.

Τα αυγά την περιέχουν σε μεγάλες ποσότηες, ένα θρεπτικό συστατικό λοιπόν, που βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου και προωθεί την υγεία των νευροδιαβιβαστών, έχοντας ευεργετική επίδραση στις γνωσιακές λειτουργίες και την μνήμη.

Τροφές με βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες αυτές υπάρχουν κατεξοχήν σε ζωικά προϊόντα (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά), με εξαίρεση το φυλλικό οξύ που το βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε στη διατροφή μας, γιατί τα μειωμένα επίπεδα των βιταμινών αυτών μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία συγκέντρωσης και μεταβολές της διάθεσης.

Ειδικότερα, η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση της μυελίνης, του περιβλήματος των κυττάρων του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες

Οι σημαντικότερες βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση είναι οι C και Ε. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα ακτινίδια, ενώ σε βιταμίνη Ε το ελαιόλαδο και τα αμύγδαλα.

αμυγδαλα για λαμπερο δερμα

Οι συγκεκριμένες βιταμίνες αναστέλλουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών και προφυλάσσουν τα κύτταρα από καταστροφή.

Επιπλέον, τη βιταμίνη C την χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για τη σύνθεση αδρεναλίνης και ντοπαμίνης, που είναι από τους κυριότερους νευροδιαβιβαστές και παίζουν σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Κουρκουμίνη

Προστατεύει τον εγκέφαλο από τις τοξίνες και τις μολύνσεις. Μειώνει τον σχηματισμό συμπλόκων στα νευρωνικά δίκτυα, όπως αυτά που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μείωσε την πείνα και την ορεξή σου με αυτές τις τροφές

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος μοσχατο

Πέγκυ Βρυνιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μοσχάτο

Ακολούθησε την Πέγκυ στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media