Τι φανερώνει το TRIPLEX καρδιάς για την υγεία μας;
Το Triplex καρδιάς (ή υπερηχοκαρδιογράφημα ή υπέρηχος καρδιάς) είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες και χρήσιμες εξετάσεις σχετικά με τη λειτουργία της καρδιάς.
Πέρα από την κλασική εξέταση που γνωρίζουν οι περισσότεροι (και η οποία αποκαλείται διαθωρακική), υπάρχει και το διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα και το stress echo. Εμείς θα ασχοληθούμε με την κλασική διαθωρακική εξέταση.
Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Νέα Σμύρνη
Πάμε να δούμε κάποια βασικά ερωτήματα πάνω σε αυτή την εξέταση.
Τι είναι και τι μας δείχνει το Triplex καρδιάς;
Πρόκειται για μία απλή, αναίμακτη, σύντομη εξέταση, στην οποία δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία και δεν προκαλεί παρενέργειες (μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά και εγκύους χωρίς κίνδυνο).
Το triplex στη καρδιά στηρίζεται στους υπερήχους, δηλαδή σε κύματα που δεν είναι ακουστά από το ανθρώπινο αυτί (υπερ – ηχος) και στην αντανάκλαση των οποίων βασιζόμαστε για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τη δομή, το μέγεθος και τη λειτουργία της καρδιάς.
Λαμβάνουμε πολύτιμες πληροφορίες για τη συσπαστικότητα της καρδιάς, υπολογίζουμε πιέσεις εντός της καρδιάς, εξετάζουμε τη λειτουργία των βαλβίδων (για παρουσία στένωσης ή ανεπάρκειας), την παρουσία επικοινωνιών μεταξύ κοιλοτήτων και την παρουσία υγρού στην καρδιά.
Πώς γίνεται;
O υπέρηχος καρδιάς γίνεται σε ιατρείο που διαθέτει συσκευή υπερήχων, χωρίς να απαιτείται ειδικός χώρος, ενώ μπορεί να διενεργηθεί ακόμη και κατ’ οίκον με φορητή συσκευή υπερήχων. Δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία, όπως διακοπή φαρμακευτικής αγωγής ή αποχής από το φαγητό (όπως συμβαίνει στη δοκιμασία κοπώσεως ή στις εξετάσεις αίματος).
Πριν την εξέταση λαμβάνεται ένα σύντομο καρδιολογικό ιστορικό και πραγματοποιείται καρδιολογική εξέταση. Ενημερώνεται ο ασθενής για την ένδειξη της μελέτης, καθώς και για τη φύση της εξέτασης (όπως προαναφέρθηκε είναι απλή, σύντομη, αναίμακτη, χωρίς χρήση ακτινοβολίας).
Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και στρίβει αριστερά πλάγια με τον εξεταστή να κάθεται πίσω από τον ασθενή. Για την εξέταση χρησιμοποιείται γέλη (gel) για την καλή επαφή με το θώρακα και ειδική συσκευή που συνδέεται με τη συσκευή υπερήχων και αποκαλείται μορφομετατροπέας ή ηχοβολέας.
Ο ηχοβολέας εκπέμπει υπερήχους και λαμβάνει τα ανακλώμενα κύματα, τα οποία μετατρέπει σε εικόνα. Για να ληφθούν οι απαραίτητες εικόνες ενδέχεται να ζητηθεί βαθιά εισπνοή ή εκπνοή, καθώς ο αέρας που υπάρχει μέσα στους πνεύμονες επηρεάζει την εικόνα που λαμβάνεται κατά το triplex καρδιάς.
Παράλληλα, ενδέχεται να μετακινηθεί τόσο ο μορφομετατροπέας, όσο και το σώμα του εξεταζόμενου. Στο τέλος, δίδεται χαρτί καθαρισμού και ενημερώνουμε για τα αρχικά αποτελέσματα, μέχρι να δώσουμε το πλήρες πόρισμα.
Πόσο διαρκεί ο υπέρηχος καρδιάς;
Το Triplex καρδιάς είναι, γενικά, μία σύντομη σε διάρκεια εξέταση. Διαρκεί από λίγα λεπτά (από 15 λεπτά) έως και μία ώρα, αναλόγως της ένδειξης της εξέτασης, των συμπτωμάτων, των ευρημάτων και της κλινικής εικόνας του εξεταζόμενου.
Πότε πρέπει να πάω να κάνω;
Υπάρχει πληθώρα ενδείξεων για να πάς να κάνει εναν υπέρηχο καρδιάς. Η παρουσία συμπτωμάτων όπως είναι ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), η συγκοπή, τα πρησμένα πόδια οδηγεί συχνά το άτομο στη διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης.
Επίσης, η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου για παθήσεις της καρδιάς, όπως είναι η αρτηριακή υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα καθιστούν σημαντική τη διενέργεια του Triplex.
Μεγάλη σημασία έχει η πραγματοποίηση Triplex καρδιάς σε εφήβους και νέα άτομα, ειδικά στα πλαίσια προαθλητικού ελέγχου, καθώς, μαζί με το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορούν να αποτρέψουν δυσάρεστα περιστατικά. Επιπλέον, συχνά πραγματοποιείται στα πλαίσια διερεύνησης κάποιου φυσήματος στη καρδιά.
Τέλος, συχνά πραγματοποιείται μετά από λοιμώξεις για τον έλεγχο τυχόν προσβολής της καρδιάς. Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας του κορονοιού, αρκετοί υποβάλλονται σε triplex καρδιάς μετά τη νόσηση, παράλληλα με τον έλεγχο από πνευμονολόγο.
Κάθε πότε να κάνω;
Όπως προαναφέρθηκε, η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου για νοσήματα της καρδιάς σε οδηγήσει στη διενέργεια triplex καρδιάς. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία εξέταση αναφοράς και όποτε εμφανίζονται νέα συμπτώματα ή περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, επαναλαμβάνεται η εξέταση.
Άτομα με παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα υποβάλλονται σε triplex κάθε 2 χρόνια. Στα πλαίσια του προαθλητικού ελέγχου, και ειδικά σε αθλητές που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό το triplex πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Ακόμα, μετά από λοιμώξεις ή σοβαρό πρόβλημα υγείας, επαναλαμβάνεται το triplex για τον έλεγχο της κατάστασης της καρδιάς του ατόμου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί χτυπάει γρήγορα η καρδιά μου και πως να το αντιμετωπίσω
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Νέα Σμύρνη
Πηγές
1. Εγχειρίδιο κλινικής ηχωκαρδιολογίας (Παρασκευαίδης Ι Α, Παπαδόπουλος Κ Χ)
- Εγχειρίδιο καρδιάς και αγγείων (Griffin B P, Topol E J)
- Αθλητική καρδιολογία (Fioranelli M, Frajese G – Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Δεληγιάννης Α, Αναστασάκης Α)