Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Trigger Points: Τι είναι, πως δημιουργούνται, συμπτώματα και θεραπεία
Trigger Points: Τι είναι, πως δημιουργούνται, συμπτώματα και θεραπεία

Trigger Points: Τι είναι, πως δημιουργούνται, συμπτώματα και θεραπεία

Τα trigger point (TrP) ορίζονται ως σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου που περιλαμβάνει μυϊκή δυσκαμψία ή πόνο που ακτινοβολεί (αναφερόμενος πόνος).

Περιοχές που είναι πιο σύνηθες να εμφανιστούν είναι γύρω από την ωμοπλάτη και το αίτιο φαίνεται να είναι η καθιστική ζωή και οι μυϊκές καταπονήσεις που συμβαίνουν κατά την καθιστική εργασία.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Τις περισσότερες φορές αφορούν τραυματισμό που προκύπτει μετά από υπέρχρηση, ενώ η ανάπτυξη trigger point πολύ σπάνια θα συμβεί μετά από έναν άμεσο τραυματισμό. Η πιθανή αιτία είναι ότι αφορά έναν συνδυασμό νευρομυοσκελετικής αντίδρασης (neuromuscular response).

τι ειναι τα trigger points

Άλλη μία θεωρία υποστηρίζει ότι δημιουργείται τοπικά (στο σημείο όπου έχει αναπτυχθεί το TrP ένας φαύλος κύκλος απότομης σύσπασης και μειωμένης παροχής οξυγόνωσης, θρεπτικών συστατικών και ικανότητας επαναφοράς στην προ της σύσπασης μορφή με αποτέλεσμα την δημιουργία του trigger point (TrP) και την προέκταση της σύσπασης.

Δεν υπάρχουν εργαστηριακές / απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία ή ακτινογραφία) που μπορεί να διαγνώσει και να αιτιολογήσει την ύπαρξη των σημείων μυοπεριτονιακού πόνου (TrP). Έτσι στην διάγνωση των trigger points, σημαντικό ρόλο παίζει η λήψη ιστορικού, η φυσική εξέταση και η ψηλάφηση.

Πως δημιουργούνται τα trigger points;

Τα αίτια εμφάνισης χωρίζονται σε τροποποιήσιμα και μη τροποποιήσιμα.

Τροποποιήσιμα αίτια είναι η κακή διατροφή (μειωμένη λήψη βιταμινών), η κακή ποιότητα ύπνου (ώρες ξεκούρασης και ζώνη ωρών ξεκούρασης), η μειωμένη φυσική δραστηριότητα (που οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας), ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κακή στάση σώματος στην καθημερινότητα ενώ τέλος άλλο ένα αίτιο που μπορεί να τροποποιηθεί και να επιφέρει θετικά αποτελέσματα είναι το έντονο στρες και άγχος (που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερες διαταραχές).

Αντίθετα μη τροποποιήσιμοι παράγοντες εμφάνισης σημείων μυοπεριτονιακού πόνου (Trigger Points) αποτελεί το φύλο και η ηλικία.

συμπτωματα trigger points

Ποια είναι τα συμπτώματα των σημείων μυοπεριτονιακού πόνου;

Οσον αφορά τα trigger points τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

  • Πόνος τοπικός ή και διάχυτος
  • Δυσκαμψία (μειωμένο εύρος κίνησης)
  • Μυρμήγκιασμα, καυσαλγίες
  • Ακούσια μυϊκή σύσπαση
  • Τοπική αδυναμία και κόπωση
  • Καθυστερημένη μυϊκή χαλάρωση μετά από δραστηριότητα

Φυσικοθεραπεία – Αντιμετώπιση

Επικρατέστερες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των trigger points είναι, η χειροθεραπεία / Manual Therapy τεχνικές με έμφαση διάφορων χειρισμών στους μύες και εφαρμογή πίεσης στο σημείο των συμπτωμάτων.

Επίσης όλες οι παρεμβάσεις για την θεραπεία τους φαίνεται να περιλαμβάνουν και ειδικό εξοπλισμό τύπου ξύλο με μελετημένη λαβή κατά περιοχή και επιφάνεια έτσι ώστε η θεραπεία να γίνει πιο εντοπισμένη και αποτελεσματική.

θεραπεια αντιμετωπιση trigger points

Βιβλιογραφικά στην κορυφή της αποτελεσματικότητας γύρω από μυοσκελετικά προβλήματα που η φύση τους προέρχεται από μυοπεριτονιακό πόνο βρίσκεται ο βελονισμός και συγκεκριμένα στην ξηρά βελόνα (dry needling therapy). Η συγκεκριμένη τεχνική επιφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο, ο οποίος οφείλεται στην αντανακλαστική μυϊκή απελευθέρωση και πρέπει πάντα να γίνεται με την συνεννόηση ιατρού.

Στην πράξη από την στιγμή της θεραπείας και για το πρώτο 24ωρο έχουν αναφερθεί μουδιάσματα, ήπιος πόνος στην περιοχή όπου έγινε η θεραπεία, ωστόσο αργότερα επιτυγχάνεται η αναλγησία και η χαλάρωση που με τη σειρά της θα επαναφέρει την ελαστικότητα στους προσβεβλημένους ιστούς.

Αυτό θα δώσει τον απαραίτητο χώρο στον επαγγελματία αποκατάστασης να ξεκινήσει δυναμικά το πρόγραμμα επαναφοράς της λειτουργικότητας της περιοχής. Έτσι, σημαντικά φυσικοθεραπευτικά εργαλεία αποκατάστασης για την αποσυμφόρηση του μυοπεριτονιακού πόνου είναι:

  • Υπέρηχος
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Laser
  • Μαγνητοθεραπεία
  • Κρουστικά Κύματα
  • Εργαλεία IASTM
  • Blood Flow Restriction
  • Μάλαξη
  • Ξηρά βελόνα

Τέλος, όπως σε κάθε μυοσκελετική πάθηση έτσι και στην περίπτωση των trigger point, σημαντικό ρόλο παίζει η πρώτη συνεδρία που περιλαμβάνει την αξιολόγηση μέσω λήψης ιστορικού και φυσικής εξέτασης που θα οδηγήσει τον κλινικό να εντοπίσει την φύση, το στάδιο και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται πάντα η παραπομπή σε ειδικό μυοσκελετικής φυσικοθεραπείας (ΟMT).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σύνδρομο απιοειδούς μυός: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και ασκήσεις

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη σιδηροπουλος γιωργος

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Πηγές:

  1. Melzack R, Stillwell DM, Fox EJ. Trigger points and acupuncture points for pain: correlations and implications. Pain. 1977;3:3–23.
  2. Shah JP, Thaker N, Heimur J, Aredo JV, Sikdar S, Gerber L. Myofascial trigger points then and now: a historical and scientific perspective. PM R. 2015;7;746–761.
  3. Huguenin LK. Myofascial trigger points: the cur- rent evidence. Phys Ther Sport. 2004;5:2–12. doi: 10.1016/j.ptsp.2003.11.002.
  4. SimonsDG,TravellJG,CuminLS.MyofascialPainandDys- function: The Trigger Point Manual. 2nd ed. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins; 1998.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media