Τρείς μεγάλοι μύθοι για το αδυνάτισμα
Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για το αδυνάτισμα, το μυϊκό διαχωρισμό, τη γράμμωση, το «στέγνωμα». Παρόλα αυτά κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. «Χάσε κιλά απ’ την κοιλιά», «διώξε το λίπος απ’ τους γλουτούς», «οι υδατάνθρακες παχαίνουν» και διάφορα άλλα παραπλανητικά στοιχεία. Στο παρόν άρθρο θα καταρρίψω με επιστημονικά στοιχεία 3 συνηθισμένους μύθους γύρω απ’ το συγκεκριμένο θέμα.
1. Ο μύθος: Μπορείς να χάσεις λίπος τοπικά.
Έχω απαντήσει τόσες φορές σε αυτή την ερώτηση που έχω χάσει το λογαριασμό. Το τοπικό αδυνάτισμα είναι μία πλάνη και πολλά προϊόντα αδυνατίσματος και εξοπλισμού άσκησης έχουν χτιστεί γύρω από αυτόν το μύθο. Η απώλεια λίπους είναι μια συνολική διαδικασία για το σώμα. Τα λίπη πρέπει να διασπαστούν από τη μορφή αποθήκευσής τους (τα τριγλυκερίδια) στην χρησιμοποιούμενη μορφή τους (τα λιπαρά οξέα), ώστε να μπορούν να καούν ως πηγή ενέργειας. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε όλα τα σημεία του σώματος.
Πρέπει να είστε υπομονετικοί και να παραμείνετε συνεπής στη διαδικασία για αρκετό καιρό, ώστε να φύγει το λίπος από τα σημεία που το εκάστοτε σώμα αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Αυτό δεν πάει να πει πως το λίπος φεύγει τοπικά, αλλά είναι φυσιολογικό όταν πχ έχουμε περισσότερο λίπος στην κοιλιά αυτό να φύγει τελευταίο απ’ ότι από σημεία με λιγότερο όπως τα χέρια. Επίσης, ένα υγιές μεταβολικό και ορμονικό περιβάλλον απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό.
2. Ο μύθος: Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε λίπος είναι οι δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες
Οι δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες πρέπει να αποφεύγονται για πολλούς λόγους:
◾Το σώμα χρειάζεται ένα ποσό θερμίδων (διαφορετικό για τον καθένα) για την διατήρηση των βασικών λειτουργιών σε κατάσταση ηρεμίας μέσα σε ένα 24ωρο. Αυτό είναι γνωστό ως RMR ή BMR με κάποιες παραλλαγές. Εάν οι θερμίδες δεν επαρκούν ο οργανισμός θα προσαρμόσει τον μεταβολισμό του ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια πιο αποτελεσματικά.
◾Με έναν οξύ περιορισμό θερμίδων αναπόφευκτα θα θυσιάσει τους μυς. Με λιγότερους μυς θα κάψετε λιγότερες θερμίδες. Είναι πιθανό επίσης να γίνει λιγότερο ευαίσθητος στην ινσουλίνη, κάτι που επίσης θα δυσκολέψει την απώλεια λίπους.
◾Αυτές οι δίαιτες φορτώνουν τα επινεφρίδια με άγχος. Αυτό γίνεται χειρότερο όταν συνδυάζονται με υπερβολική άσκηση και άγχος στην καθημερινότητα. Όλο αυτό μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα και να οδηγήσει σε περαιτέρω δυσκολία στην απώλεια λίπους.
◾Δεν μπορείτε να περιμένετε να αποδώσετε στην προπόνηση, χωρίς να λαμβάνετε τα απαραίτητα καύσιμα. Μην φοβάστε τους υδατάνθρακες. Σωστή διαχείριση χρειάζονται και γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος στην προπόνηση.
3. Ο μύθος: Η ζυγαριά είναι ένας ακριβής δείκτης προόδου.
Πολλοί ασκούμενοι έχουν μία εμμονική σχέση με τη ζυγαριά τους. Όταν η ζυγαριά δεν πέφτει, παθαίνουν κατάθλιψη και πετούν λευκή πετσέτα. Η αλήθεια είναι πως η ζυγαριά δεν είναι και το πιο αξιόπιστο κριτήριο. Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σας μέσα στη μέρα- το φαγητό που τρώμε, τα επίπεδα ενυδάτωσης, το άγχος, η πρόσληψη νατρίου, η ρύθμιση των ορμονών, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η έλλειψη ύπνου και άλλα.
Επίσης να θυμάστε πως οι μύες είναι πιο πυκνοί από το λιπώδη ιστό και αυτό επηρεάζει το νούμερο που θα δείξει η ζυγαριά. Το νούμερο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο απ’ότι προηγουμένως, εάν ξεκινήσετε προπόνηση με αντιστάσεις. Αυτό συμβαίνει συχνά σε άτομα που δεν γυμνάζονταν πριν και λάμβαναν τρόφιμα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Όταν αυτά τα άτομα ξεκινήσουν προπόνηση με βάρη και διατροφή η ζυγαριά συχνά παίρνει την ανηφόρα χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι κακό, το αντίθετο μάλιστα. Μεγαλύτερη μυϊκή μάζα=περισσότερες καύσεις
Εάν θέλετε λοιπόν, να ελέγχετε το λίπος σας, να το κάνετε με δερματοπτυχόμετρο ή υποβρύχια ζύγιση. Πιο απλά, κοιτάξτε πως κάθονται τα ρούχα πάνω σας. Χρησιμοποιείστε τον καθρέπτη σας, τραβήξτε φωτογραφίες με το πέρας ορισμένων εβδομάδων και συγκρίνεται το αποτέλεσμα. Μην χαλάτε την προσπάθειά σας άδικα, εστιάζοντας στην ζυγαριά.