Γιαούρτι: Τι να βάλεις για να γίνει πιο γευστικό χωρίς θερμίδες
Τι να βάλω στο γιαούρτι; Πώς θα προσθέσεις τέλεια γεύση χωρίς θερμίδες.
Το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα στη διατροφή των περισσότερων. Για αυτό, άλλωστε, υπάρχουν τόσα είδη γιαουρτιού στο εμπόριο. Ζωικής ή φυτικής προέλευσης, συνδυάζεται με πολλά άλλα τρόφιμα.
Εκτός από τη μοναδική του γεύση και υφή του, οι καταναλωτές του το προτιμάμε ως μια θρεπτική και «διαιτητική» επιλογή γεύματος. Σε αυτό το σημείο αξίζει να κάνουμε μια παρένθεση, ώστε να τονίσουμε πως τα είδη γιαουρτιών διαφέρουν μεταξύ τους και ως προς την ενέργεια και ως προς τα συστατικά που παρέχουν.
Το «εστεμμένο» γιαούρτι είναι το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι (με μειωμένα λιπαρά). Μια μέση μερίδα (αναλόγως τη μάρκα) παρέχει από 12 έως και περίπου 20 γραμμάρια (καλής πηγής) πρωτεΐνης σε καλή αναλογία με υδατάνθρακες, ενώ είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάλλιο που το καθιστούν μια πετυχημένη επιλογή για τη δημιουργία ενός γεύματος αποκατάστασης από την άσκηση και την ενίσχυση των μυοσκελετικού συστήματος.
Είναι αρκετά χορταστικό, αλλά και εύπεπτο λόγω των βακτηρίων που ευνοούν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Έτσι, είναι ιδανικό και για τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους.
Φυσικά, το ποιο γιαούρτι θα επιλέξουμε, εξαρτάται από το τι θέλουμε να πετύχουμε. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να επιδιώκουμε ενίσχυση σε κάποιο θρεπτικό συστατικό, δημιουργία γεύματος με χαμηλές θερμίδες, ή οικολογική διατροφή κ.α.
Αυτή είναι μια διαφορετική και πολύ μεγάλη συζήτηση που θα κάνουμε μια άλλη φορά, καθώς τώρα το ζητούμενο είναι πως σε κάθε περίπτωση, όσο καλές και αν οι προθέσεις μας, και όσο και αν έχουμε ψάξει μέχρι να επιλέξουμε το προϊόν που μας ταιριάζει ιδανικά, συνήθως το γιαούρτι δεν το τρώμε σκέτο.
Προσθέτουμε toppings (γαρνιτούρα), τα οποία μπορούν να κάνουν την ανατροπή διαμορφώνοντας ένα γεύμα με εντελώς διαφορετική διατροφική αξία από την αναμενόμενη.
Πόσο σημαντικό είναι το τι βάζουμε στο γιαούρτι μας;
Ας πάρουμε παράδειγμα κάποιες επιλογές σε γαρνιτούρες γιαουρτιού, όπως κομμάτια σοκολάτας, τρούφα σοκολάτας, βούτυρα ξηρών καρπών με χαμηλή περιεκτικότητα σε καρπούς, μπισκότα, τσουρέκι και άλλα τρόφιμα του εμπορίου τα οποία, εκτός των βλαβερών συστατικών για την υγεία που μπορεί να περιέχουν, προσδίδουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων.
Συνεπώς, αντί για ένα υγιεινό και ελαφρύ γεύμα, το γιαούρτι μας με αυτές τις γαρνιτούρες σε συστηματική κατανάλωση, μπορεί να μετατραπεί σε παράγοντα για: αύξηση βάρους, αύξηση των επιπέδων σακχάρου, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα, γαστρεντερικές διαταραχές κ.α.
Άρα, «Τι να βάλω στο γιαούρτι μου;»
Μερικές υγιεινές επιλογές για να προσθέτουμε στο γιαούρτι μας είναι: μέλι, μαρμελάδα, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο με 100% περιεκτικότητα καρπών, φρούτα, ξηροί καρποί φρούτα, δημητριακά κ.α. με μια επιφύλαξη.
Χρειάζεται να τηρούμε κάποιο μέτρο στις ποσότητες γαρνιτούρας και να προτιμάμε δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς προσθήκη ζάχαρης, καθώς, ιδίως η granola μπορεί να μετατρέψει το γιαούρτι μας σε γλυκό επιδόρπιο, λόγω των πολλών απλών σακχάρων που περιέχει, αλλά και επειδή δεν είναι δύσκολο να το παρακάνουμε με την κατανάλωση σε θερμίδες.
«Πως να προσθέσω γεύση χωρίς θερμίδες;»
Αν θέλουμε να περιορίσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε ημερησίως, αλλά δε προτιμάμε να τρώμε σκέτο το γιαούρτι, τότε οι παρακάτω συνδυασμοί είναι ότι πρέπει για υπέροχη γεύση με ελάχιστες έως καθόλου θερμίδες.
Μπορούμε να συνδυάσουμε έως και 220γρ γιαούρτι με:
- ψιλοκομμένη ντομάτα- ψιλοκομμένες πιπεριές
- φρέσκο βασιλικό – ρίγανη
- λεμόνι στυμμένο– δυόσμο
- λεμόνι στυμμένο – μέντα
- γλυκό κάρυ – αγγούρι
- πιπερόριζα – μοσχολέμονο
- φρέσκο κρεμμύδι
- παντζάρι βρασμένο – σκόρδο σε σκόνη
- ραπανάκι
Δροσερό, καυτερό, ξινό, γλυκό… Ας επιλέξουμε ότι ταιριάζει καλύτερα στις γεύσεις μας! Στο κάτω κάτω η απόλαυση θα είναι όλη δική μας!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 υγιεινοί χυμοί που θα τονώνουν το ανοσοποιητικό σας
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Απο την Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο