Αρχική Blog Υγεία Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δείτε τι θα νιώσετε και μάθετε τα συμπτώματα για το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση του;

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας στο σύγχρονο κόσμο.

Το έμφραγμα ορίζεται ως νέκρωση του μυοκαρδίου. Όλοι πρέπει να ξέρουν τι να κάνουν σε ένα έμφραγμα αλλά πρωταρχικής σημασίας είναι να γνωρίζετε τα πρώιμα συμπτώματα και χωρίς να τα αγνοήσετε και να πάτε επειγόντως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

γιατι επαθα εμφραγμα

Συμπτώματα και σημεία του εμφράγματος

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου χαρακτηρίζεται από την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων δεικτών καρδιακής νέκρωσης (τροπονίνη, CK-MB), που συνοδεύεται από κάποιο από τα ακόλουθα:

Κλινικά συμπτώματα εμφράγματος

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι αντιμετωπίζουμε ενα έμφραγμα είναι το θωρακικό άλγος, το οποίο είναι συνήθως έντονο και συσφικτικό ή μπορεί να δίνει την εικόνα βάρους στο στήθος, διάρκειας πάνω από 20 λεπτά. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στους ώμους, τον λαιμό, το σαγόνι, στη ράχη και στα χέρια.

Επίσης άλλα συμπτώματα είναι που μπορεί να συνυπάρχουν είναι η εφίδρωση, η δύσπνοια, ο έμετος, η ναυτία και η τάση για λιποθυμία.

Λιγότερο τυπικά συμπτώματα είναι ο πόνος στην κοιλιά, το αίσθημα ταχυπαλμίας, η ωχρότητα, ο κρύος ιδρώτας και το ανεξήγητο άγχος.

Κλινικά συμπτώματα και σημεία του εμφράγματος

Παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου – εμφράγματος μυοκαρδίου

Κάπνισμα: σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, αιφνίδιου θανάτου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αγγειοπάθειας, αρτηριακής υπέρτασης. Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται εξίσου βλαπτικό.

Αρτηριακή Υπέρταση: προκαλεί επιπλοκές στα ζωτικά όργανα, αρχικά λειτουργικές και δομικές μεταβολές, οι οποίες εξελίσσονται σε ασυμπτωματικές βλάβες.

Διαταραχές Λιπιδίων: τα επίπεδα χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL συσχετίζονται θετικά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας, ενώ τα επίπεδα HDL έχουν αντίστροφη σχέση, αφού δρουν προστατευτικά.

Μεταβολικό Σύνδρομο – Σακχαρώδης Διαβήτης : η υπεργλυκαιμία βλάπτει τα αγγεία και θεωρείται πρωταρχικής σημασίας για την έναρξη και εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Οι μισοί από τους ασθενείς με διαβήτη έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο κατά τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη. Η σχέση υπεργλυκαιμίας με την καρδιαγγειακή νόσο είναι σχεδόν γραμμική.

Γενετική Προδιάθεση

Παθήσεις Αγγείων

Είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου

Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) δείχνουν πως η καρδιαγγειακή νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου συγκεκριμένα αποτελεί την πρώτη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακή νόσο παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία θανάτου.

Τα διαθέσιμα δεδομένα προτείνουν πως η ετήσια θνησιμότητα λαμβάνει χώρα σε                 χαμηλού–μεσαίου  οικονομικού επιπέδου χώρες και η συχνότητα είναι η ίδια μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η πρόεδρος της ACEP (Αμερικανική Ένωση για την καρδιά), δρ Becky Parker, λέει: “Οι ασθενείς δεν πρέπει ποτέ να κάνουν διάγνωση στους εαυτούς τους. Η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία”.

Πρώτες βοήθειες μετά από ένα έμφραγμα

Η καλύτερη λύση είναι η ψυχραιμία! Ηρεμήστε, πάρτε βαθιές ανάσες και ειδοποιείστε άμεσα έναν δικό σας άνθρωπο ώστε να σας μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο αν πάθατε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό καλέστε το 166 και τον γιατρό σας.

Αν δείτε κάποιον συνάνθρωπό σας να παρουσιάζει συμπτώματα ή να παθαίνει καρδιακή προσβολή – έμφραγμα ειδοποιείστε το ΕΚΑΒ και ξεκινήστε άμεσα καρδιακές μαλάξεις (ΚΑΡΠΑ), μόνο στην περίπτωση που δεν ψηλαφήσετε σφυγμό στην κερκιδική αρτηρία (στον καρπό).

Πρώτες Βοήθειες και αντιμετωπιση μετά το Έμφραγμα

Στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι ειδικοί…

Αντιμετώπιση από το γιατρό

Η θεραπεία των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων είναι φαρμακευτική και επεμβατική και αποφασίζεται βάση τον υπολογισμό του κινδύνου για τον ασθενή. Οι παράγοντες κινδύνου που συμπεριλαμβάνονται είναι:

  • Ιστορικό στεφανιαίας στένωσης >50%
  • Ανάγκη λήψης ασπιρίνης τις προηγούμενες 7 ημέρες
  • Τουλάχιστον 2 επεισόδια στηθάγχης τις τελευταίες 24 ώρες
  • Αύξηση των δεικτών μυοκαρδιακής νέκρωσης
  • Μεταβολές στο ηλεκτοκαρδιογράφημα
  • Ηλικία >65 ετών
  • Ύπαρξη τουλάχιστον 3 παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο

Βασικός πυλώνας της φαρμακευτικής αγωγής είναι τα διπλά αντιαιμοπεταλιακά σε συνδυασμό με αντιπηκτικά. Παράλληλα θα πρέπει να χορηγούνται νιτρώδη, αντιυπερτασικά και αντιλιπιδαιμικά φάρμακα, τα οποία μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου.

Ο δεύτερος βασικός πυλώνας είναι η επεμβατική αντιμετώπιση με την πραγματοποίηση στεφανιογραφίας και επαναιμάτωσης (συνηθέστερα αγγειοπλαστικής), εφόσον βρεθεί στένωση μιας στεφανιαίας αρτηρίας που θεωρείται ένοχη για το έμφραγμα. Συνίσταται η πρώιμη διενέργεια στεφανιογραφίας εντός 24 ωρών.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31851653/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31226858/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25638347/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33349905/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30730869/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9216264/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8550265/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media