7 πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σου όταν τρέχεις
Ήξερες ότι ο εγκέφαλος μας κατά τη διάρκεια της άσκησης μεταβάλλεται και συρρικνώνεται; Οι νευροεπιστήμονες έχουν αποκαλύψει τους τροπους με τους οποίους η το τρέξιμο επηρεάζει το μυαλό και το σώμα σου. Τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί ασκούμενοι αναφέρουν από τη δική τους εμπειρία.
Γράφει η Βαλεντίνα Δημητρίου – Γυμνάστρια, Ρέντης
Όπως γνωρίζουμε όλοι, το τρέξιμο μπορεί να συμβάλλει σε αρκετά οφέλη του οργανισμού μας, όπως μπορεί να εξουδετερώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεση και να συμβάλλει στη συγκέντρωση. Πάμε να δούμε όμως τι μας αποκαλύπτουν οι επιστήμονες για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν τρέχεις.
Σε “φτιάχνει”
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι φυσικό να νιώθεις την αίσθηση της κόπωσης, τουλάχιστον στα πρώτα δέκα λεπτά, όμως μετά από λίγο, και όσο συνεχίζεις θα αρχίζεις να νιώθεις την αίσθηση της ευφορίας. Διάφορα λιπίδια του εγκεφάλου που ελέγχουν συμπεριφορικές και παθοφυσιολογικές λειτουργίες, όπως συναισθήματα, άγχος, πόνος, να λειτουργούν θετικά και να κάνουν τη προπόνησή σου ακόμα πιο ευχάριστη.
O εγκέφαλος συρρικνώνεται μακροπρόθεσμα
Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι στη διάρκεια της άσκησης συρρικνώνονται, και αυτό συνήθως παρατηρείται σε μαραθωνοδρόμους. Ο εγκέφαλος μας αν και μικρό όργανο χρησιμοποιεί το 20% των θερμίδων του σώματος για την απόδοση του. Για αυτό και εάν το σώμα υπόκειται σε σοβαρές δοκιμασίες είναι πιθανό να έχει κάποια γνωστική ανταπόδοση. Βέβαια τα εγκεφαλικά κύτταρα επανέρχονται στο φυσιολογικό τους πάλι με τη πάροδο του χρόνου.
Μειώνεται το άγχος
Μια αγχωτική μέρα επηρεάζει το σώμα μας. Ο υποθάλαμος που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, σε κατάσταση άγχους στέλνει σήμα στην υπόφυση και μαζί ενεργοποιούνται επινεφρίδια. Και ως αποτέλεσμα το σώμα παράγει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν, η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός αναπνοής αυξάνονται και όλα αυτά δεν βοηθάνε στο να είμαστε παραγωγικοί ούτε στη δουλειά, ούτε στις οικογενειακές μας υποχρεώσεις. Για αυτό και με το τρέξιμο το στρες και το άγχος μειώνονται.
Ενισχύει την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου
Το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ανακτήσεις τον έλεγχο των νοητικών σου ικανοτήτων, αυτών που σε βοηθάνε να κάνεις πράγματα καθημερινά.
Μια περιοχή του εγκεφάλου, ο μετωπιαίος λοβός, είναι υπεύθυνος για την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου. Τον έλεγχο των νοητικών δεξιοτήτων δηλαδή. Ο μετωπιαίος λοβός βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου ακριβώς πίσω από το μέτωπο. Αρκετές λειτουργίες του σώματος ελέγχονται από το μετωπιαίο λοβό, οι οποίες καθορίζουν την κινηση του σώματος, τα συναισθήματα, της προσοχή, τα κίνητρα και άλλες λειτουργίες σκέψης, όπως η λήψη αποφάσεων, η κρίση και η επίτευξη στόχων.
Ενισχύει την ενσυνειδητότητα
Το τρέξιμο ενισχύει την ενσυνειδητότητα, την κατάσταση δηλαδή κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος και έχει επίγνωση για το τι γίνεται στο παρόν, στο τώρα. Όταν γυμναζόμαστε δίνουμε μεγάλη έμφαση στην αναπνοή και στην σωστή εκτέλεση των ασκήσεων σε συνδυασμό με το τι συμβαίνει τριγύρω μας, στο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να σε απαλλάξει από την ένταση την ημέρας.
Αυξάνει τη μνήμη σου
Με το τρέξιμο ενισχύεται η μνήμη. Και αυτό παρατηρείται να συμβαίνει κυρίως σε παιδιά και ηλικιωμένους. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυξάνοντας τη διάρκεια της άσκησης, αυξάνεται και το μέγεθος του ιππόκαμπου και αυτό βελτιώνει ορισμένους τύπους λειτουργιών μνήμης.
Αλλάζει τη διάθεσή σου
Το να κάθεσαι όλη μέρα μπροστά από μια οθόνη ή στον καναπέ, όχι μόνο είναι κακό για τη σωματική σου υγεία αλλά και για τη ψυχική. Με τη γυμναστική ενεργοποιούνται καποιοι νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η οποία διεγείρει τα συναισθήματα της απόλαυσης και η σεροτονίνη, που ρυθμίζει τη διάθεση. Αυτοί είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην άμεση βελτίωση της διάθεσής σου, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων του στρες και της κατάθλιψης.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Η διατροφή μπορεί να αυξήσει την σεροτονίνη και να μειώσει το άγχος;