Αυτά είναι τα 6 πιο συχνά λάθη στο γυμναστήριο που πρέπει να αποφύγεις
Με ανοιχτά ξανά τα γυμναστήρια, θα αρχίσεις να προπονείσαι πάλι τακτικά. Θα είσαι συνεπής και θα απολαμβάνεις την προπόνησή σου επιδιώκοντας τους στόχους σου. Παρόλα αυτά μπορεί να πέφτεις σε κάποια λάθη κατά την διάρκεια των προπονήσεών σου που αν δεν τα διορθώσεις θα δεις την πρόοδό σου γρήγορα να πιάνει πλατό και τα αποτελέσματα να μην έρχονται ποτέ.
Γράφει ο Φίλιππος Μεσιακάρης, Γυμναστής, Τρίκαλα
Το άρθρο θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις αν κάνεις τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν παρατηρηθεί στα γυμναστήρια και τους χώρους άθλησης.
Δεν δίνεις τη σημασία που χρειάζεται στην προθέρμανση
Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι απασχολούνται σε καθιστικές εργασίες, η αποτελεσματική προθέρμανση πριν από το κύριο μέρος της προπόνησης είναι απαραίτητη. Αν απλά ανεβαίνεις για 5 ή 10 λεπτά στο ποδήλατο ή το διάδρομο μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις καθώς αυτό δεν θεωρείται αποτελεσματικό και χάνεις αρκετά από τα οφέλη της προθέρμανσης και αυξάνεις τους κινδύνους τραυματισμών. Ένα σωστό ζέσταμα στοχεύει
- Να κινητοποιήσει τις «σφιχτές» περιοχές ( ισχίο , θώρακα, ώμους και αστραγάλους)
- Να ενεργοποιήσει τις κύριες μυϊκές ομάδες που θα γυμνάσεις
- Να αυξήσει την θερμοκρασία του πυρήνα
- Να προετοιμάσει το νευρικό σου σύστημα για την προπόνηση που ακολουθεί.
Εστίασε λοιπόν σε μια προθέρμανση την επόμενη φορά όπου θα πετύχεις τα παραπάνω. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μοιάζει με κάποιες διαδοχικές ασκήσεις γιόγκα ακολουθούμενες από ένα έντονο αερόβιο κομμάτι για λίγα λεπτά ώστε να ανεβάσεις την θερμοκρασία του πυρήνα. ( δυναμικό τρέξιμο στο διάδρομο).
Κακή τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων
Αρκετοί άνθρωποι έχοντας παρακολουθήσει κάποια βίντεο και ύστερα από μερικές επισκέψεις στο γυμναστήριο επιχειρούν να εκτελέσουν ασκήσεις αυξημένης δυσκολίας όσον αφορά την εκτέλεσή τους. Αυτό φυσικά σας βάζει σε κίνδυνο καθώς αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες τραυματισμών κατά την διάρκεια της προπόνησης.
Επιπλέον σε συνδυασμό με την καθιστική εργασία που κάνουν οι περισσότεροι επιβαρύνεται το μυοσκελετικό σύστημα και αντί να υπάρχει βελτίωση σύντομα εμφανίζονται παθογένειες όπως πόνος στη μέση ή στα γόνατα, μυϊκές ανισορροπίες και συνέχεια της κακής στάσης του σώματος.
Η λύση σε αυτό είναι να αναζητήσεις τις γνώσεις ενός επαγγελματία trainer. Θα μάθεις έτσι την σωστή εκτέλεση των κινήσεων που βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμά σου και θα έχεις οφέλη που θα τα κρατήσεις για μια ζωή.
Πολύ βαριά, πολύ σύντομα
Αυτό εδώ έχει άμεση σχέση με την προηγούμενη παρατήρηση. Αρκετοί ασκούμενοι συνήθως άνδρες βιάζονται να ανεβάσουν τα κιλά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη ενός προγράμματος άσκησης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε εξαιτίας του εγωισμού είτε μιας λανθασμένης παρερμήνευσης όπου αν σηκώσεις πολλά και βαριά θα φτάσεις στο αποτέλεσμα πιο γρήγορα.
Φυσικά αυτό δεν έχει καμία εφαρμογή ουσιαστική εκτός από το ότι ξανά αυξάνεις τις πιθανότητες να τραυματιστείς διότι το σώμα σου δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την επιβάρυνση στην οποία το επιβάλεις.
Προσπάθησε σε κάθε άσκηση η τεχνική σου να είναι άριστη. Πρέπει να νιώθεις την πίεση που έχει πάνω σου η άσκηση και ιδιαίτερα προς το τέλος του σετ, δηλαδή στις τελευταίες επαναλήψεις αλλά χωρίς να θυσιάζεται καθόλου η τεχνική σου.
Όταν μπαίνεις στο γυμναστήριο άσε τους εγωισμούς, ξεκίνα ελαφρά, δώσε σημασία στην τεχνική και σταδιακά αύξησε την επιβάρυνση όσον αφορά τα κιλά.
Πολύ ελαφριά, για μεγάλο χρονικό διάστημα
Μπορεί να σου φανεί ότι αυτό το λάθος έρχεται σε αντιπαράθεση με το προηγούμενο αλλά δεν ισχύει ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι.
Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται στα ερεθίσματα που του δίνουμε μέσω της προπόνησης. Έτσι ανάλογα με το ερέθισμα έρχεται και η πρόοδος. Αν όμως το ερέθισμα, δηλαδή η προπόνηση παραμένει η ίδια συνεχώς, χωρίς να προσπαθούμε να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση δηλαδή όπου πιεζόμαστε χωρίς να θυσιάζουμε την τεχνική μας, τότε το σώμα έχει προσαρμοστεί και απλά δεν προοδεύει.
Το όλο νόημα της προπόνησης είναι να δημιουργούμε στρες ( επιβάρυνση ) ώστε να προσαρμόζεται διαρκώς το κορμί και σταδιακά να αναδιαμορφώνεται, να αλλάζει. Αν παραμένεις συνεχώς στα ίδια κιλά τότε αυτή η αλλαγή θα σταματήσει να συμβαίνει.
Πάντα με γνώμονα λοιπόν την σωστή τεχνική και με ασφάλεια να προσθέτεις σταδιακά κιλά και επιβάρυνση στις ασκήσεις. Εμπιστεύσου την διαδικασία και τα αποτελέσματα θα έρθουν.
Κακή επιλογή ασκήσεων
Έχει παρατηρηθεί σε αρκετούς ασκούμενους μετά από κάποιες επισκέψεις στο γυμναστήριο ή και μετά από κάποιο διάστημα, να επιλέγουν ασκήσεις για το καθημερινό τους πρόγραμμα οι οποίες δεν έχουν καμία συνοχή μεταξύ τους. Δεν υπάρχει καμία σειρά και γενικώς το πρόγραμμα τείνει να γίνεται μια τυχαία επιλογή ασκήσεων.
Κάποιες άλλες φορές οι ασκούμενοι παρασύρονται από την εικόνα τους και επιδιώκουν να βελτιώσουν οπτικά κάποια συγκεκριμένα σημεία του σώματος τους. Οι άνδρες τις περισσότερες φορές εστιάζουν στο να αναπτύξουν τους μύες των χεριών ή μόνο του στήθους παραμελώντας σημαντικές ομάδες όπως τα πόδια ή την πλάτη. Οι γυναίκες αντιθέτως εστιάζουν περισσότερο στην ανάπτυξη των γλουτών παραμελώντας τον άνω κορμό.
Κάποτε κάποιος μου είχε πει αν θέλεις να πετύχεις να μεγαλώσουν τα χέρια σου ξεκίνα να κάνεις καθίσματα με μπάρα. Και είχε δίκιο. Αυτό συμβαίνει διότι επιλέγοντας ασκήσεις που θα γυμνάσουν τις κύριες μυϊκές ομάδες (θώρακας, πλάτη, πόδια, ώμοι) προκαλούμε και εκγύμναση των μικρότερων ομάδων και ορμονικές μεταβολές εξαιτίας της προπόνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να αναπτύσσεται συνολικά και ομοιόμορφα.
Ένας κανόνας που πρέπει να θυμάσαι είναι μέσα στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα να έχεις τις εξής ασκήσεις. Πιέσεις στήθους σε πάγκο, καθίσματα με μπάρα, έλξεις σε μονόζυγο και κωπηλατική, πιέσεις ώμων. Αυτές είναι βασικές, και πρέπει να υπάρχουν στο πρόγραμμα σου. Είναι βασικές διότι γυμνάζουν τις κύριες μυϊκές ομάδες.
Όσον αφορά την σειρά εκτέλεσης των ασκήσεων ξεκίνα από τις μεγάλες μυϊκές ομάδες διότι τότε είσαι ξεκούραστος και μπορείς να «πιέσεις» στην προπόνησή σου και έπειτα κατέληξε στις μικρότερες μυϊκές ομάδες.
Δεν καταβάλλεις την απαιτούμενη προσπάθεια
Αν κατά την διάρκεια της προπόνησής σου έχεις χρόνο και ενέργεια να κοιτάξεις το κινητό σου, τότε δεν προσπαθείς για τίποτα. Τα καλά πράγματα στο γυμναστήριο συμβαίνουν όταν η φανέλα σου ιδρώνει. Όταν ξεκινάς και αναπνέεις βαριά και όταν παλεύεις να βγάλεις τις τελευταίες επαναλήψεις. Γενικά όταν δεν αισθάνεσαι άνετα.
Θυμήσου ότι ο οργανισμός πρέπει να στρεσαριστεί ώστε να μπει στη διαδικασία να προκαλέσει τις μεταβολές που θα σου δώσουν το αποτέλεσμα.
Για να αποκτήσεις το σώμα που θέλεις ή για να έχεις την απόδοση που θέλεις πρέπει να δουλέψεις σκληρά γι αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Functional Bodybuilding: Τι είναι και ποια οφέλη έχει
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram