Σύνδρομο κροτούντος ισχίου: Αίτια και αντιμετώπιση
Το «σύνδρομο κροτούντος ισχίου» είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ένα ακουστικό ή και ψηλαφητό χτύπημα της άρθρωσης του ισχίου. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να υπάρχει μονόπλευρα ή και στα δύο ισχία, μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή να είναι τελείως ανώδυνο και τέλος μπορεί να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό (κάκωση ή πτώση) ή να εμφανιστεί στα ξαφνικά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο επεισόδιο/αίτιο.
Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Ποιες είναι οι αιτίες που εμφανίζεται το κροτούν ισχίο
Τα 2 εξωαρθρικά αίτια εμφάνισης του φαινομένου αυτού προκύπτει μετά από παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον τένοντα του λαγονοψοίτη ή της λαγονοκνημιαίας ταινίας.
Στην πρώτη περίπτωση, το κροτούν ισχίο προκύπτει μετά από έκταση και έσω στροφή του ισχίου που προηγουμένως βρισκόταν σε κάμψη, προσαγωγή και έξω στροφή. Το 2ο αίτιο προκύπτει από την λαγονοκνημιαία ταινία και συμβαίνει γιατί η ταινία προσκρούεται στο μείζων τροχαντήρα κατά την κάμψη του ισχίου.
Αντίθετα το σύνδρομο του κροτούντος ισχίου μπορεί να εμφανιστεί και μετά από ενδοαρθρικά αίτια. Αυτά είναι:
- Βλάβη στον επιχείλιο χόνδρο
- Αστάθεια αρθρώσεις (συνδεσμικές κακώσεις)
- Πρόσκρουση κεφαλής μηρού με κοτύλη και αντίστροφα
Σε ποιους εμφανίζεται περισσότερο;
Ο επιπολασμός φαίνεται να φτάνει έως και 10% των συνολικών μυοσκελετικών παθήσεων στην περιοχή, χωρίς να υπάρχει διαφορά στο φύλο που εμφανίζεται. Ωστόσο οι γυναίκες που εμφανίζουν το κροτούν ισχίο φαίνεται να υπερτερούν σε σχέση με τους άντρες όταν το αίτιο εμφάνισης είναι η λαγονοψοίτης.
Αυτό πιθανώς να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες έχουν συνολικά υψηλότερα ποσοστά παθολογιών στην άρθρωση του ισχίου συγκριτικά με τον ανδρικό πληθυσμό.
Διάγνωση
Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται μέσω λήψης ιστορικού, φυσικής εξέτασης ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι απεικονιστικές εξετάσεις (MRI, διαγνωστικός υπέρηχος) θα επιβεβαιώσουν τα κλινικά ευρήματα. Τα κλινικά τεστ για την αξιολόγηση και διάγνωση του αίτιου πρόκλησης του κροτούντος ισχίου χωρίζονται σε ενδοαρθικά και εξωαρθρικά τεστ:
- Ενδοαρθρικά τεστ: Ober test, Faber test
- Εξωαρθρικά τεστ: Thomas test, Stinchfield test, Illiopsoas test
Αποκατάσταση και αντιμετώπιση του συνδρόμου κροτούντος ισχίου
Εφόσον από την αξιολόγηση για το κροτούν ισχίο προκύψει ότι η αποκατάσταση θα γίνει συντηρητικά η φυσικοθεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο στην γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική αποκατάσταση για να αντιμετωπιστεί στο σύνδρομο κροτούντος ισχίου.
Γιατρός και φυσικοθεραπευτής συνεργάζονται για το βέλτιστο αποτέλεσμα του ασθενή τους. Το ποσοστό επιτυχίας της συντηρητικής προσέγγισης είναι πολύ υψηλό.
Αρχικά ο ασθενής ξεκινά με φαρμακευτική αγωγή (ιατρική πράξη) και όσο το δυνατόν βέλτιστη φόρτιση (πράξη φυσικοθεραπευτή), που θα συντελέσει στην ομαλή επανεκπαίδευση και ενεργοποίηση του μυϊκού συστήματος της περιοχής.
Ο φυσικοθεραπευτής στο πρώτο στάδιο (οξύ στάδιο) συμβάλλει μέσω της χρήσης των μηχανημάτων φυσικοθεραπείας, θεραπευτικής μάλαξης, τεχνικές Manual Therapy (Χειροθεραπεία) και ήπιου ειδικού ασκησιολογίου (ισομετρικές ασκήσεις, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, ασκήσεις σε ανώδυνο εύρος κίνησης).
Σε όλη την πορεία της αποκατάστασης, ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να γνωρίζει πως να παρέμβει και συμβουλευτικά και να βοηθήσει τον ασθενή του στην διαχείριση του πόνου και των υπόλοιπων εκδηλώσεων που βιώνει.
Τα μέσα θεραπείας που φαίνεται να συμβάλλουν στην θεραπεία και την αναλγησία του ασθενή είναι:
- Ηλεκτροθεραπεία
- Θεραπευτικός Υπέρηχος
- LASER
- Μαγνητοθεραπεία
- TECAR
- Θεραπεία κρουστικών κυμάτων
Ενεργητική αποκατάσταση
Η ενεργητική αποκατάσταση ξεκινά το συντομότερο και δίνεται η έμφαση στην ενδυνάμωση των προσβεβλημένων μυών που έχουν προαναφερθεί. Είναι σημαντικό η θεραπευτική άσκηση για το σύνδρομο του κροτούντος ισχίου να εστιάσει σε ασκήσεις κλειστής κινητικής αλυσίδας με έμφαση την ενδυνάμωση τόσο τους μύες της λεκάνης και του κορμού (clinical pilates) αλλά και συνολικά στην αποκατάσταση των μυών του μηρού (απαγωγούς- προσαγωγούς, καμπτήρες – εκτείνοντες και στροφείς λειτουργικά και συνδυαστικά).
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 ασκήσεις για γερά και δυνατά ισχία
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram
Πηγές:
- Giai Via A, Fioruzzi A, Randelli F. Diagnosis and Management of Snapping Hip Syndrome: A Comprehensive Review of Literature. Rheumatology. 2017;7(4). doi:10.4172/2161-1149.1000228
- Lewis CL. Extra-articular snapping hip: A literature review. Sports Health. 2010;2(3):186-190. doi:10.1177/1941738109357298
- Lee KS, Rosas HG, Phancao JP. Snapping hip: Imaging and treatment. Semin Musculoskelet Radiol. 2013;17(3):286-294. doi:10.1055/s-0033-1348095
- Ross JR, Larson CM, Bedi A. Indications for Hip Arthroscopy. Sports Health. 2017;9(5):402-413. doi:10.1177/1941738117712675