Συνδυασμοί τροφών: Έχουν βάση;
Συνδυασμοί τροφών: ένα από τα πιο πολυσυζητημένα, επίμαχα και αμφιλεγόμενα θέματα που μας απασχολούν! Πολλές οι απόψεις, πολλά τα επιχειρήματα, πολλές οι πληροφορίες αλλά πολύ… και το μπέρδεμα που προκαλείται! Τελικά έχουν βάση οι συνδυασμοί τροφών ή πρέπει να τους αποφεύγουμε;
Συνδυασμοί τροφών: γνώμες
Οι απόψεις όσον αφορά τους συνδυασμούς τροφών διίστανται. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους δίαιτας είναι απαγορευτικό να συνδυαστούν στο ίδιο γεύμα πρωτεΐνη, άμυλο και φρούτα. Αυτό γιατί η πέψη τους πραγματοποιείται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και έτσι ενδέχεται να προκληθούν συμπτώματα όπως αέρια, δυσπεψία, φούσκωμα και αύξηση βάρους.
Υπάρχει και η άποψη πως οι συνδυασμοί τροφών είναι απαραίτητοι τόσο για την εξασφάλιση πρόσληψης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών όσο και για την καλή υγεία αφού μπορεί να συμβάλλουν στην ομαλή έκκριση ινσουλίνης, την προσφορά ενέργειας στον οργανισμό, την καλύτερη αφομοίωση θρεπτικών συστατικών και τον έλεγχο βάρους.
Η αλήθεια, όπως πάντα, βρίσκεται κάπου στη μέση….
Τι ισχύει πραγματικά για τους συνδυασμούς τροφίμων
Τα δεδομένα είναι τα εξής:
– Υπάρχουν 5 διαφορετικές ομάδες τροφίμων: τα κρεατικά και πρωτεϊνούχα τρόφιμα, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα αμυλούχα τρόφιμα και τα λιπαρά (έλαια και λίπη)
– Η πρόσληψη τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση για την καλή λειτουργία και υγεία του οργανισμού
– Το κάθε μακροθρεπτικό συστατικό συμμετέχει διαφορετικά στη διαδικασία της πέψης. Η πέψη του αμύλου ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα και ολοκληρώνεται στο έντερο, των πρωτεϊνών πραγματοποιείται στο στομάχι και των λιπών στο δωδεκαδάκτυλο
Όταν η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται είναι μικρή και ικανή απλά να χορτάσει και όχι να προκαλέσει βάρος και φούσκωμα, η ανάμειξη αμύλου και πρωτεϊνών δεν επιβαρύνει την πέψη ούτε ευνοεί την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Επιπλέον, ο συνδυασμός τροφίμων από δύο ή περισσότερες ομάδες τροφών σε ένα γεύμα μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη κορεσμού γρηγορότερα και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και να βοηθήσει στην περιορισμένη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι και το ενδεχόμενο εμφάνισης μεταγευματικής γλυκαιμίας.
Αν ο συνδυασμός αυτός χαρακτηρίζεται από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής η πέψη θα γίνει με δυσκολία ενώ η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών θα καθυστερήσει. Όλο αυτό είναι λογικό να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία στον οργανισμό.
Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν υπάρχουν και προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης ή το πεπτικό έλκος, ο συνδυασμός τροφών κρίνεται σχεδόν απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού χωρίς την επιδείνωση της κατάστασης υγείας. Επίσης, ο συνδυασμός κατανάλωσης πρωτεΐνης και υδατάνθρακα συστήνεται στην πλειοψηφία αθλητών και αθλούμενων μετά τη δραστηριότητα (προπόνηση, αγώνας κλπ) με σκοπό την αποκατάσταση της ενέργειας και του μυϊκού γλυκογόνου.
Συνδυασμοί που είναι καλό να προτιμώνται
- Ρύζι με όσπρια (π.χ. φακές με ρύζι). Ο συνδυασμός εκτός του ότι αποτελεί ιδιαίτερη γαστριμαργική πρόταση, βοηθά στην καλύτερη πέψη των οσπρίων αλλά και την προσφορά πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας στον οργανισμό
- Ζυμαρικά με λαχανικά. Ο συνδυασμός τους συμβάλλει στην ομαλή αφομοίωση υδατανθράκων, στα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή εμφάνισης μεταγευματικής γλυκαιμίας
- Κρεατικά με λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες περιορίζουν την αφομοίωση κορεσμένων λιπαρών από το έντερο και έτσι μπορούν να περιορίσουν την πιθανή επιβάρυνση του οργανισμού από υψηλή κατανάλωση «κακών» λιπαρών
Συνδυασμοί που είναι καλό να αποφεύγονται
- Κόκκινο κρέας με τυρί, κυρίως κίτρινο (π.χ. μοσχάρι με κεφαλογραβιέρα). Ο συγκεκριμένος συνδυασμός προσφέρει αυξημένη ποσότητα πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και κουράζει το συκώτι
- Υδατάνθρακες με υδατάνθρακες, ειδικά όταν πρόκειται για επεξεργασμένους ή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. πατάτες με μακαρόνια ή λευκό ψωμί με άσπρο ρύζι). Ο συνδυασμός τους προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας έτσι και την έκκριση ινσουλίνης και συμβάλλοντας στη γρήγορη επανεμφάνιση του αισθήματος κόπωσης και πείνας
- Ψάρια και θαλασσινά με τυρί ή αυγό για την αποφυγή εμφάνισης κάποιας δυσανεξίας ή αλλεργίας στα εν λόγω τρόφιμα
- Όσπρια με αλλαντικά ή παστά (π.χ. φακές με σαλάμι ή φασόλια με παστή ρέγγα). Ο συνδυασμός τους συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στον οργανισμό
- Καφές και καφεϊνούχα ροφήματα (μαύρο τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα κλπ) με το φαγητό. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο
Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και τα μηνύματα που στέλνει είναι σημαντικό να αξιολογούνται σωστά. Από τις διάφορες αντιδράσεις του μετά την κατανάλωση τροφής μπορούμε να αντιληφθούμε κατά πόσο ένα τρόφιμο ή ένας συνδυασμός τροφών μας ταιριάζει ή όχι. Γενικά είναι καλό να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες φαγητού, να πραγματοποιούμε συχνά γεύματα και να φροντίζουμε για την επαρκή θρέψη και ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.