Ροχαλητό: Τι το προκαλεί και λύσεις για να το αντιμετωπίσετε
Το ροχαλητό, το οποίο γίνεται όλο και πιο εμφανές στο ευρύ κοινό ως παθολογική κατάσταση, αποτελεί πρόβλημα τόσο στην απλή του μορφή όσο και στις περιπτώσεις που καταλήγουν σε Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας στον ύπνο και είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν λύση σε αυτο το πρόβλημα.
Καθημερινά, το 25% των ενηλίκων ροχαλίζει, ενώ το 45% το κάνει περιστασιακά. Το ροχαλητό είναι πιο διαδεδομένο στους άνδρες και στα άτομα που είναι υπέρβαρα και συνήθως γίνεται πιο έντονο όσο περνάει ο καιρός.
Τι προκαλεί το ροχαλητό στον ύπνο μας;
Οι θορυβώδεις ήχοι του ροχαλητού εμφανίζονται όταν υπάρξει κάποιου είδους απόφραξης στην ελεύθερη δίοδο του αέρα στο πίσω μέρος της μύτης και του στόματος. Η ανατομική αυτή περιοχή, αποτελεί το πιο ευαίσθητο σημείο της αναπνευστικής οδού και είναι ακριβώς η περιοχή εκείνη όπου η γλώσσα και ο φάρυγγας, συναντούν την μαλθακή υπερώα (ουρανίσκο) και την σταφυλή.
Το ροχαλητό επομένως παράγεται όταν αυτά τα ανατομικά στοιχεία συγκρούονται μεταξύ τους και δονούνται κατά τη διάρκεια της αναπνοής.
Αιτίες που προκαλούν το ροχαλητό είναι:
- Μια μείωση του μυϊκού τόνου της γλώσσας και του φάρυγγα, όπως σε περιπτώσεις χρήσης αλκοόλ ή ναρκωτικών που οδηγεί σε υπνηλία, είναι πιθανό να προκαλέσει πτώση της γλώσσας προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του ύπνου ή ακόμη και κατάρρευση των πλευρικών μυών του φαρυγγικού τοιχώματος προς τα μέσα και απόφραξη του αεραγωγού, με αποτέλεσμα το ροχαλητό.
- Λόγω αυχενικής μυϊκής υπερτροφίας που παρατηρείται συχνά σε παιδιά με υπερτροφία των αδενοειδών και των αμυγδαλών και σε υπέρβαρους ενήλικες με έντονη μυϊκή μάζα στον αυχένα.
- Απόφραξη του αεραγωγού της μύτης, όπως σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, ρινικοί πολύποδες, χρόνια ιγμορίτιδα, ρινική αλλεργία ή παραμορφώσεις της εξωτερικής ρινικής πυραμίδας που εμποδίζουν τη ρινική αναπνοή και προκαλούν ροχαλητό.
Πόσο σοβαρό είναι;
Το ροχαλητό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τόσο ιατρικά όσο και κοινωνικά, ιδίως όταν καταλήγει σε αποφρακτική άπνοια ύπνου και θέτει έτσι σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου.
Τι είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια;
Η άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή κατά την οποία το δυνατό ροχαλητό παρεμβάλλεται με συχνές διακοπές της αναπνοής. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι διακοπές αυτές διαρκούν περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα και συμβαίνουν περισσότερες από επτά φορές την ώρα.
Οι ασθενείς μπορεί να βιώνουν τριάντα έως τριακόσια επεισόδια άπνοιας ανά νύχτα, με αποτέλεσμα να έχουν κακό ύπνο και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ως αποτέλεσμα.
Η υπνική άπνοια συμβάλλει στην κακή ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που καθιστά μη ασφαλή για το άτομο το χειρισμό μηχανημάτων ή την οδήγηση. Η άπνοια ύπνου προκαλεί την αρτηριακή υπέρταση και τη διόγκωση του καρδιακού μυός ως τελικό αποτέλεσμα.
Μέθοδοι θεραπείας του ροχαλητού
Ο ασθενής θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση για να διαπιστωθεί πού βρίσκεται η απόφραξη. Η θεραπεία για την αντιμετώπιση τόσο του απλού ροχαλητού όσο και του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας είναι συνήθως μη επεμβατική ή χειρουργική.
Όσον αφορά τη μη επεμβατική θεραπεία, μια μάσκα συνεχούς θετικής πίεσης αέρα (CPAP) χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου σε άτομα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ροχαλητού περιλαμβάνουν:
- Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να αντιμετωπιστεί με σταφυλοϋπερηχοπλαστική με λέιζερ ή σταφυλο-ϋπερωϊοπλαστική, οι οποίες μειώνουν το ροχαλητό.
- Η σταφυλοϋπερπνευμονοπλαστική με λέιζερ επίσης χρησιμοποιείται για τη μείωση του ροχαλητού, καθώς και η υπνοπλαστική, η οποία χρησιμοποιείται για την ήπια υπνική άπνοια.
- Σε ασθενείς με σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να γίνει χειρουργική επανατοποθέτηση των κάτω γνάθων τους.
Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του βάρους και η αυξημένη άσκηση, είναι απαραίτητες για την επιτυχή θεραπεία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς πρέπει να αναπνέουμε στο τρέξιμο;
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram