Ρόδι: H υπερτροφή με τα πολλά οφέλη

Ρόδι: H υπερτροφή με τα πολλά οφέλη

Ρόδι, το φρούτο της καρδιάς και της καλοτυχίας! Η χρήση του χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια ενώ οι αναφορές στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί έχει στην υγεία μας η κατανάλωση του είναι αμέτρητες.

Είναι γεγονός πως το ρόδι είναι ένα φρούτο που έχει πρωταγωνιστήσει σε πλήθος μελετών όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του. Λογικό αφού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κατατάσσοντας το στη λίστα των superfoods.

ροδι και μαυρισμα

Οφέλη και ιδιότητες

Το ρόδι αποτελεί εξαιρετική πηγή

  • βιταμίνης C
  • σιδήρου
  • φυλλικού οξέος και
  • καλίου

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά που φέρεται να έχουν ευεργετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε κουερσετίνη, ελλαγικό οξύ και τανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν θετικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και του οργανισμού γενικότερα.

Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με το ρόδι, ο χυμός του φρούτου είναι αποτελεσματικός στο να μειώνει τους παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, οι τανίνες που περιέχει επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του οξειδωτικού στρες (αυξημένα επίπεδα ελεύθερων ριζών στον οργανισμό), βασικού συντελεστή στην εμφάνιση νοσημάτων όπως αθηροσκλήρωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νόσο του Πάρκινσον και καρκίνο.

Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση ροδιού σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά.

Ρόδι και αθλητική απόδοση

Κατά τη διάρκεια απλών κινήσεων της καθημερινότητας ο σκελετικός μυς χρειάζεται περίπου το 15-20% του αίματος που αντλείται από την καρδιά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης οι ανάγκες των μυών αυξάνονται δραματικά. Συγκεκριμένα, ο μυϊκός ιστός μπορεί να απαιτεί μέχρι και το 80% της ροής του αίματος για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών και την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και θερμότητας.

Στην αναζήτηση αυτή των μυών για οξυγόνο μπορεί να βοηθήσει η πρόσληψη νιτρικών αλάτων τα οποία προκαλούν αγγειοδιαστολή, ενισχύοντας τη ροή του αίματος και παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο στον μυϊκό ιστό.

χυμος ροδιου οφελη

Το ρόδι μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το παντζάρι αποτελούν πλούσιες πηγές νιτρικών αλάτων. Μετά την κατανάλωση του ροδιού, τα νιτρικά άλατα που προσλαμβάνονται μετατρέπονται σε νιτρώδη στον οργανισμό και αποθηκεύονται για να χρησιμοποιηθούν όταν κριθεί απαραίτητο. Όταν η διαθεσιμότητα οξυγόνου στον οργανισμό είναι χαμηλή, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, τα νιτρώδη μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της ροής του αίματος προς τους μύες, βελτιώνοντας έτσι την αντοχή και το χρόνο αποκατάστασης.

Η διατροφική ενίσχυση της ανάκαμψης και αποκατάστασης του σκελετικού μυ μετά από έντονη προπόνηση/άσκηση αλλά και η βελτίωση της απόδοσης μέσω της διατροφής είναι από τους βασικούς στόχους των αθλούμενων και ασκούμενων. Έτσι ο εμπλουτισμός της διατροφής τους ασκούμενου με ρόδι μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην απόδοση και την αντοχή.

Επιπλέον, το ρόδι έχει και άλλες ιδιότητες που μπορούν να ωφελήσουν το ανθρώπινο σώμα, κυρίως όταν υπάρχει φυσική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση του χυμού του μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία των αρθρώσεων, μειώνοντας τη διάβρωση των χόνδρων και τη δυσκαμψία. Επιπρόσθετα, χάρη στις ανθοκυανίνες (φλαβονοειδή) που περιέχει φέρεται να βοηθά ουσιαστικά στη μείωση φλεγμονών που μπορεί να έχουν προκύψει στο σώμα.

ροδι οφέλη

Από τη θεωρία στην πράξη

Η κατανάλωση ροδιού, είτε κάποιος έχει αυξημένη φυσική δραστηριότητα είτε όχι, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία του οργανισμού. Πώς όμως μπορεί κανείς να προσθέσει στη διατροφή του το εν λόγω φρούτο;

Το ρόδι ταιριάζει πολύ γευστικά με γιαούρτι, τυρί φέτα και κατσικίσια τυριά, βαλσάμικο ξύδι και σπανάκι. Επίσης, με όσπρια, ρύζι, ξηρούς καρπούς αλλά και σοκολάτα! Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες ή να συνοδεύσει κρεατικά και πουλερικά.

Προτάσεις:

Πρωινό

Smoothie με μπανάνα, ρόδι, γιαούρτι, γάλα καρύδας και παγάκια

Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης φυστικοβούτυρο και ρόδι

Γεύμα

Σαλάτα με σπανάκι, πορτοκάλι, καρύδια, τυρί φέτα, ρόδι, ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο.

Κινόα, μανιτάρια, κάσιους, ρόδι, κατσικίσιο τυρί και ελαιόλαδο

Ρύζι με κοτόπουλο, κάστανα και ρόδι

Φακές (νερόβραστές) με κρεμμύδι, σκόρδο, ρόδι, καπνιστό σολομό, λεμόνι και ελαιόλαδο

Σνακ:

Γιαούρτι με βρώμη, μέλι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, ταχίνι και ρόδι

Βραχάκια μαύρης σοκολάτας με γαρύφαλλο και ρόδι (λιωμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί, αναμεμειγμένη με σκόνη γαρύφαλλου και ρόδι)

1 ποτήρι χυμός με ρόδι, παντζάρι, λίγες σταγόνες λεμονιού και μέλι (ιδανικό για πριν το τρέξιμο ή για μετά από άσκηση με βάρη)

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Ελίνα Ασημακοπούλου  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media