Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Ρήξη υπερακανθίου – Τενοντίου πετάλου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Ρήξη υπερακανθίου – Τενοντίου πετάλου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ρήξη υπερακανθίου – Τενοντίου πετάλου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ρήξη υπερακανθίου είναι γνωστή και ως ρήξη τενοντίου πετάλου. Το τενόντιο πέταλο του ώμου σχηματίζεται από τέσσερις τένοντες οι οποίοι αγκαλιάζουν σαν ένας κοινός χιτώνας την κεφαλή του βραχιονίου με στόχο να μπορέσουν να κινήσουν τον ώμο σε όλες τις κατευθύνσεις στο χώρο.

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος, Γλυφάδα

Οι τένοντες αυτοί είναι ο υπερακάνθιος, ο υποπλάτιος, ο υπακάνθιος και ο ελλάσων στρογγύλος οι οποίοι αποτελούν τα τελικά τμήματα των αντιστοίχων μυών.

Ο πιο συχνά τραυματιζόμενος τένοντας είναι αυτός του υπερακανθίου μυός. Με τον όρο ρήξη αναφερόμαστε στο σχίσιμο του τένοντα και στη διακοπή της ανατομικής του συνέχειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης του υπερακανθίου;

Τα συμπτώματα εντοπίζονται στην πάσχουσα περιοχή του ώμου και περιλαμβάνουν:

Ρήξη υπερακανθίου - Τενοντίου πετάλου

  • Πόνο κατά την κίνηση αλλά και την ηρεμία αρκετές φορές. Η ένταση του πόνου γίνεται πιο αισθητή κατά τις βραδυνές ώρες.
  • Αδυναμία εκτέλεσης όλων των κινήσεων πάνω από το οριζόντιο επίπεδο.
  • Δυσκαμψία του ώμου
  • Δυσκολία σε καθημερινές κινήσεις όπως στη σωματική άσκηση, την οδήγηση, το χτένισμα, την άρση βάρους, κ.τ.λ.

Γενικά τα συμπτώματα εξαρτώνται τόσο από το είδος και το μέγεθος της ρήξης όσο και από το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς.

Πως γίνεται η διάγνωση της ρήξης του τενοντίου πετάλου;

Η σωστή κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο χειρουργό ώμου, το πλήρες ιστορικό με την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάρκεια τους θα θέσουν την κλινική υποψία της ρήξης ενός ή περισσοτέρων από τους τένοντες του ώμου.

Η επιβεβαίωση θα γίνει με υπέρηχο και μαγνητική τομογραφία που θα αποκαλύψουν το μέγεθος και την έκταση της βλάβης.

αρθροσκοπηση ωμου τι ειναι, αποκατασταση, διαδικασια και ποσο ποναει

Ποια είναι η θεραπεία;

Δυστυχώς η ρήξη του υπερακανθίου και των υπολοίπων τενόντων του ώμου δεν έχει τη δυνατότητα της αυτόματης επούλωσης από τον οργανισμό.

Ο στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι η μείωση των συμπτωμάτων του πόνου και η επανάκτηση ενός λειτουργικού εύρους κίνησης. Αυτή περιλαμβάνει:

  • Αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή
  • Ενδαρθρικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών
  • Βιολογική θεραπεία PRP και βλαστοκυττάρων
  • Ασκήσεις κινησιοθεραπείας και φυσικοθεραπευτικά μέσα
  • Τροποποίηση και μείωση δραστηριοτήτων όπως η άσκηση και η χειρωνακτική εργασία.

Η χειρουργική θεραπεία των ρήξεων του υπερακανθίου και του λοιπού τενοντίου πετάλου είναι συνήθως η μέθοδος εκλογής για την οριστική λύση.

Αυτή γίνεται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης του ώμου, κατά την οποία μέσω 3-4 οπών του δέρματος περιμετρικά του ώμου εισάγεται ειδική κάμερα υψηλής ανάλυσης και άλλα εργαλεία με τα οποία θα εντοπίσουμε τη βλάβη και θα προχωρήσουμε στην επιδιόρθωση και συρραφή της ρήξης του τένοντα.

Η όλη επέμβαση συνήθως δεν ξεπερνά την 1.5 ώρα και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την ίδια ημέρα και λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται πλήρως με κοινά παυσίπονα τύπου παρακεταμόλης και η ελεγχόμενη και περιορισμένη χρήση του χεριού επιτρέπεται από την πρώτη ημέρα.

Δε χρειάζεται ακινητοποίηση του ώμου με ειδικούς νάρθηκες παρά μόνο τοποθετείται ένας απλός φάκελος για να ξεκουράζουμε το χέρι μας τις επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια ο ασθενής θα ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με ασκήσεις που θα κάνει στο σπίτι του με σκοπό να ανακτήσει το εύρος κίνησης.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η αντιμετώπιση των ρήξεων του υπερακανθίου και του λοιπού τενοντίου πετάλου θα πρέπει να γίνονται εξατομικευμένα ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης, τη βιολογική κατάσταση και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε ασθενούς.

Ο oρθοπαιδικός με εξειδίκευση στη χειρουργική του ώμου και τις σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας θα ορίσει το κατάλληλο πλάνο φροντίδας και τελικής θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι είναι η αρθροσκόπηση στον ώμο;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος με ιατρείο στην Γλυφάδα

Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος, Γλυφάδα

Ακολούθησε τον Παναγιώτη στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media