Ραβδομυόλυση: Συμπτώματα, αίτια και η αντιμετώπισή της
Μάθε τι είναι η ραβδομυόληση, ποιες αιτίες οδηγούν σε αυτή τη σοβαρή πάθηση, ποια είναι τα συμπτώματά της και ποια η θεραπεία της.
Ραβδομυόλυση είναι η λύση των μυικών κυττάρων των σκελετικών μυών και προκαλεί την απελευθέρωση των ενδοκυττάρων συστατικών τους (κάλιο, μυοσφαιρίνη). Η μυοσφαιρίνη διηθείται από το σπείραμα προκαλώντας απόφραξη και φλεγμονή, με συμπτώματα όπως ανουρία και νεφρική δυσλειτουργία.
Η κατάσταση μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου αν καθυστερήσει η διάγνωση και αργοπορήσει η εφαρμογή της σωστής θεραπείας.
Συμπτώματα Ραβδομυόλυσης
- Υπερθερμία
- Σπασμοί
- Μυικό άλγος
- Οίδημα
- Ευαισθησία
- Οξεία νεφρική βλάβη
- Κόκκινα /καφέ ούρα
Αίτια
Αφού είδαμε κάποια απο τα συμπτώματα της ραβδομυόλησης πάμε να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που δημιουργείται η πάθηση τις περισσότερες φορές.
- Τραυματισμός μυών
- Θερμική εξάντληση
- Έντονη και παρατεταμένη άσκηση
- Διαταραχές μεταβολισμού λιπών/ υδατανθράκων
- Παθήσεις όπως διαβητική κετοξέωση, υποθυρεοειδισμός, διαταραχές ηλεκτρολυτών
- Γενετικές παθήσεις όπως ανεπάρκεια καρνιτίνης, μυική δυστροφία
- Φάρμακα όπως ανιβιοτικά (κυκλοσπορίνη, ερυθρομυκίνη), στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, αμφεταμίνες, κολχικίνη, κοκαΐνη
Διάγνωση
Από το ιστορικό, ο ασθενής συνήθως αναφέρει μυική αδυναμία, αίσθημα κόπωσης, ναυτία, έμετος, πόνο και διανοητική σύγχυση. Μπορεί να συνυπάρχει ανουρία ή ολιγουρία, καθώς και κόκκινα/ καφέ ούρα. Η διάγνωση της ραβδομυόλησης εξασφαλίζεται με συγκεκριμένες εξετάσεις και εργαστηριακά ευρήματα.
Η κρεατινική φωσφορική κινάση (CPK) αντιπροσωπεύει ένα χαρακτηριστικό ένζυμο για το μεταβολισμό των μυών, του εγκεφάλου και της καρδιάς και σε περίπτωση ραβδομυόλυσης είναι εξαιρετικά αυξημένη στο αίμα. Η μυοσφαιρίνη (πρωτεΐνη που παράγεται ως παραπροϊόν του μεταβολισμού) ανιχνεύεται και αυτή αυξημένη σε αίμα και ούρα.
Για την αξιολόγηση της φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών, αναζητούμε στο αίμα και τα ούρα τις στάθμες της κρεατινίνης. Υψηλές στάθμες της ουσίας αυτής υποδηλώνουν ανεπάρκεια των νεφρών και προειδοποιούν για επικίνδυνες καταστάσεις.
Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένο κάλιο, μειωμένο ασβέστιο.
Θεραπεία ραβδομυόλησης
Η βάση στην θεραπεία της για την αντιμετώπιση, είναι η έγκαιρη αναγνώριση των πρώιμων σημείων πριν αρχίσουν να εγκαθίστανται βλάβες στους νεφρούς. Αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερκαλιαιμία με ενυδάτωση ενδοφλέβια.
Η χορήγηση διουρητικών διευκολύνει τη νεφρική λειτουργία πριν αυτή διαταραχθεί. Παρόλα αυτά, εφόσον βλάβες οξείας νεφρικής ανεπάρκειας έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται, απαιτείται αιμοδιάλυση.
Επίσης, μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση.
Σε ελαφρές μορφές ραβδομυόλησης για τη θεραπεία, δεν απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ιδανική αντιμετώπιση είναι ο συνδυασμός λήψης μεγάλων ποσοτήτων υγρών για ενυδάτωση του οργανισμού και ανάπαυσης για την αποκατάσταση των μυών που πάσχουν.
Πρόληψη
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να λαμβάνονται μεγάλες ποσότητες νερού, τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση.
Σημαντικά!
Η συμβουλή είναι να πίνουμε νερό κάθε φορά που αισθανόμαστε τη δίψα να κοντοζυγώνει και όχι όταν είναι πια αφόρητη. Στη διάρκεια του αγώνα να μην αναβάλουμε τη λήψη υγρών (νερού ή ισοτονικών). Ωστόσο, όταν υπάρχει αδιαθεσία ή κάποια λοίμωξη, καταστάσεις που ευνοούν την καταστροφή μυϊκών κυττάρων, η συμβουλή του γιατρού είναι ανεκτίμητη. Μη την υποτιμάμε.
Τι πρέπει να θυμάστε
- Η υπέρβαση των ορίων μας κυοφορεί τον κίνδυνο ραβδομυόλυσης.
- Η αφυδάτωση είναι ο χειρότερος σύντροφος στις δρομικές προσπάθειες.
- Στον τερματισμό ενός Μαραθώνιου, η νεφρική λειτουργία μειώνεται στο 60%.
- Ο δρομέας οφείλει να προλαβαίνει τη δίψα πριν αυτή εκδηλωθεί.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32532456/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24008958/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24946698/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33237645/