Προπόνηση pilates σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
Τι επίδραση έχει στις γνωστικές και λειτουργικές ικανότητες η προπόνηση pilates σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση;
Επιμέλεια: SmArT Lab, Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Τα τελευταία χρόνια η άσκηση σε ηλικίες άνω των 50 ετών αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πεδίο μελέτης.
Προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το ηλικιακό εύρος, ειδικότερα για τις γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν αρκετές ορμονικές αλλαγές, οι επιστήμονες της άσκησης έχουν εστιάσει σε μοντέλα προπόνησης που θα βελτιώσουν τόσο τις λειτουργικές, όσο και τις γνωστικές λειτουργίες των ασκούμενων προκειμένου να τους χαρίσει μια ευχάριστη καθημερινότητα και να συμβάλλει ταυτόχρονα στην προστασία των συστημάτων υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες (>60 ετών), εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα άσκησης με τη μέθοδο pilates. Το πρόγραμμα άσκησης περιλάμβανε 2 συνεδρίες την εβδομάδα για περίοδο 12 εβδομάδων για την ομάδα παρέμβασης, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου που δεν ακολούθησε κάποια οργανωμένη φυσική δραστηριότητα.
Κάθε συνεδρία ξεκινούσε με προθέρμανση 10 λεπτών, στη συνέχεια ακολουθούσαν 35 λεπτά κύριου προγράμματος και 15 λεπτά αποθεραπείας. Για την προθέρμανση και την αποθεραπεία πραγματοποιούσαν μια σειρά διατατικών ασκήσεων. Όσον αφορά το κύριο πρόγραμμα, οι ασκήσεις χωρίστηκαν σε τέσσερα μέρη μετρίου επιπέδου δυσκολίας.
- Το πρώτο στάδιο αφορούσε την εξοικείωση των ασκούμενων με τη μέθοδο pilates, την ορθή εκτέλεση των ασκήσεων και αναπνοών.
- Στο δεύτερο στάδιο (1 εβδομάδα) οι δοκιμαζόμενες εκτελούσαν βασικές ασκήσεις με τη χρήση καρέκλας.
- Στο τρίτο μέρος εκτέλεσαν ασκήσεις στο έδαφος για 4 εβδομάδες.
- Τέλος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων (τέταρτο στάδιο), οι συμμετέχουσες χρησιμοποίησαν μια σειρά οργάνων όπως ελαστικοί ιμάντες, δαχτυλίδια συμπίεσης και μπάλες. Πριν και αμέσως μετά την προπονητική παρέμβαση μετρήθηκε η γνωστική ικανότητα, η λειτουργική ικανότητα μέσω του λειτουργικού εύρους κίνησης και η δύναμη των μυών των κάτω άκρων.
Αποτέλεσμα έρευνας
Όλες οι συμμετέχουσες ολοκλήρωσαν τουλάχιστον το 91,6% των συνεδριών και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ανεπιθύμητες παρενέργειες κατά τη διάρκεια της περιόδου παρέμβασης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λειτουργική ικανότητα, η δύναμη των κάτω άκρων και η ευλυγισία βελτιώθηκαν μετά την προπόνηση pilates για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αν και δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στην ευλυγισία μετά την παρέμβαση.
Σίγουρα μία έλλειψη της συγκεκριμένης μελέτης είναι η μη μέτρηση της οστικής πυκνότητας και επιμετάλλωσης των συμμετεχουσών μιας και οι γυναίκες αυτής της ηλικίας πολύ συχνά παρουσιάζουν οστεοπόρωση.
Συμπέρασμα
Η παρούσα μελέτη, που διεξήχθη σε πληθυσμό ηλικιωμένων γυναικών, δείχνει ότι το πρόγραμμα των 12 εβδομάδων (2 φορές την εβδομάδα) με ασκήσεις pilates έχει θετικά αποτελέσματα στην γνωστική και λειτουργική ικανότητα των γυναικών. Παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στις λειτουργικές ικανότητες όπως η δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος.
Αυτά τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις στον συγκεκριμένο πληθυσμό-στόχο, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα επιβράδυνσης της απώλειας της γνωστικής και λειτουργικής, ικανότητας βελτιώνοντας συνεπώς την αυτονομία και την ποιότητα ζωής των γυναικών. Θα ήταν ενδιαφέρον αν οι μελλοντικές μελέτες εξέταζαν και δείκτες οστικής και μεταβολικής υγείας.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Smart Lab – ΤΕΦΑΑ Τρικάλων – Ροσβόγλου Αναστασία