Τι είναι τα πρεβιοτικά και ποιες τροφές τα περιέχουν;
Τα πρεβιοτικά είναι μια μορφή διαιτητικών ινών, φιλικών προς τα «καλά» βακτήρια του εντέρου μας. Χάρη στα πρεβιοτικά, παράγονται και παρέχονται θρεπτικά συστατικά για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα την καλύτερη υγεία του πεπτικού μας συστήματος.
Ορισμένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν βελτιώσουν τη μεταβολική υγεία και τη διαχείριση του σακχάρου και ευνοήσουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας, ενώ μπορεί να προλαμβάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών, όπως της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της.
Πολλοί μπερδεύουν τα πρεβιοτικά με τα προβιοτικά ένζυμα. Τόσο τα πρεβιοτικά όσο και τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για τη εντερική υγεία, αλλά με διαφορετικούς τρόπους και δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους.
Σε ποιες τροφές περιέχονται;
Τα πρεβιοτικά ανήκουν στην τροφική κατηγορία των υδατανθράκων. Πρεβιοτικά βρίσκονται μεγάλες ποσότητες σε τροφές οπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως όπως: μήλα, αγκινάρες, σπαράγγια, μπανάνες, κριθάρι, μούρα, ραδίκια, κακάο, πικραλίδα, λιναρόσπορος, σκόρδο, πράσινα λαχανικά, πράσα, όσπρια (μπιζέλια και φασόλια), βρώμη, κρεμμύδια, ντομάτες, σόγια, σιτάρι.
Δεδομένου ότι με τη διαδικασία μαγειρέματος μπορεί να μεταβάλλεται η διαθεσιμότητα των φυτικών ινών αυτών των τροφίμων, συστήνεται να καταναλώνονται ολόκληρα και ωμά για την άντληση των πλήρων οφελών τους για την υγεία.
Ποια συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν πρεβιοτικά;
Πρεβιοτικά μπορεί να περιέχονται και σε συσκευασμένα τρόφιμα. Σε προϊόντα όπως η βρεφική φόρμουλα, το ψωμί, τα δημητριακά, τα μπισκότα, και γιαούρτι, τα οποία μπορεί να έχουν προστεθεί πρεβιοτικά και να αναγράφουν «εμπλουτισμένα με πρεβιοτικά» στην ετικέτα τους.
Επίσης, η περιεκτικότητα των συσκευασμένων προϊόντων μπορεί να μην καθορίζεται με την αναγραφή «πρεβιοτικά» στην ετικέτα, αλλά μπορούμε να τα αναζητήσουμε στην ετικέτα τροφίμων με τους όρους «γαλακτοολιγοσακχαρίτες», «φρουκτοολιγοσακχαρίτες», «ολιγοφρουκτόζη», «ίνα κιχωρίου» και «ινουλίνη». Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά και ως συμπληρώματα διατροφής.
Μπορεί να προκληθούν παρενέργειες με την κατανάλωσης πρεβιοτικών;
Βέβαια, αξίζει να τονίσουμε πως παρόλο που τα πρεβιοτικά είναι ωφέλιμα ενάντια στο φούσκωμα, το πρήξιμο, τη διάρροια και τα αέρια, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν αντίστοιχα συμπτώματα, ιδίως σε περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Στις περπτώσεις βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου (SIBO) ή δυσανεξίας στα FODMAP, η κατανάλωση σε πρεβιοτικά αποτρέπεται. Σε υγιή πληθυσμό οι παρενέργειες αππ πρεβιοτικά μπορεί να είναι σπάνιες ή ανύπαρκτες.
Συμπεράσματα
Τα πρεβιοτικά αντιστοιχούν σε διαιτητικές ίνες που υποστηρίζουν την υγεία του εντερικού και πεπτικού μας συστήματος. Ενισχύουν τα «καλά» για το έντερο βακτήρια προλαμβάνοντας ή και αντιμετωπίζοντας διάφορα πεπτικά προβλήματα, αλλά και ενισχύοντας το μεταβολικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύοντας από κίνδυνο συνοδών νοσημάτων της παχυσαρκίας.
Καταναλώνοντας ποικιλία των τροφίμων που τα περιέχουν μπορούμε να καταλήξουμε στα τρόφιμα που είναι περισσότερο λειτουργικά για εμάς. Όμως ας μην ξεχνάμε πως οι υπερβολές μπορεί να αποφέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Ακόμα και Στην περίπτωση των πρεβιοτικών τηρούμε το μέτρο στην ποσότητα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιες τροφές εχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη;
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Απο την Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο