Η σωστή διατροφή και οι τροφές για να έχουμε γερό ανοσοποιητικό σύστημα
Για να έχουμε γερό και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, η κατανάλωση αρκετών θρεπτικών συστατικών ως μέρος μιας ποικίλης διατροφής απαιτείται για την υγεία και τη λειτουργία όλων των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκυττάρων.
Γράφει η Πηνελόπη Λαγουρού , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Τήνος)
Ορισμένα διατροφικά πρότυπα μπορεί να προετοιμάσουν καλύτερα το σώμα για μικροβιακές προσβολές και υπερβολική φλεγμονή, αλλά είναι απίθανο τα μεμονωμένα τρόφιμα να προσφέρουν ειδική προστασία. Κάθε στάδιο της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος βασίζεται στην παρουσία πολλών μικροθρεπτικών συστατικών.
Παραδείγματα θρεπτικών ουσιών που έχουν αναγνωριστεί ως κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων περιλαμβάνουν βιταμίνη C, βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένου του αμινοξέος γλουταμίνη).
Aνοσοποιητικό σύστημα και διατροφή
Αρκετά θρεπτικά τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένη ικανότητα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, αντιικού, αντιοξειδωτικού, αντιφλεγμονώδους αποτελέσματος.
Αυτά περιλαμβάνουν τον ψευδάργυρο, βιταμίνη D, βιταμίνη C, κουρκουμίνη, κινναμαλδεΰδη, προβιοτικά, σελήνιο, λακτοφερίνη, κουερσετίνη κ.λ.π. που όταν προσλαμβάνονται, βοηθούν στην εξέλιξη της νόσου και καταστέλλουν περαιτέρω την υπερφλεγμονή.
Κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα δεν μπορεί να αποτρέψει ασθένειες, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στη στήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος συμπεριλαμβάνοντας ποικίλα θρεπτικά συστατικά στο συνολικό πρόγραμμα διατροφής σας σε τακτική βάση για να το ενισχύσετε.
Για την καλή λειτουργία το ανοσοποιητικό σύστημα, απαιτεί ισορροπία και αρμονία.
Οι ερευνητές διερευνούν τις επιδράσεις της διατροφής, της άσκησης, της ηλικίας, του ψυχολογικού στρες και άλλων παραγόντων στην ανοσολογική αντίδραση, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.
Ποιοι είναι οι τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα;
Η πρώτη σας γραμμή άμυνας είναι να επιλέξετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για την καλή υγεία, το μοναδικό βήμα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να διατηρήσετε φυσικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό και υγιές.
Κάθε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος, λειτουργεί καλύτερα όταν προστατεύεται από περιβαλλοντικές επιθέσεις και ενισχύεται από στρατηγικές υγιούς ζωής όπως αυτές:
- Αποχή από το κάπνισμα
- Υψηλή κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά.
- Καλή ενυδάτωση του οργανισμού
- Τακτική άσκηση.
- Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους .
- Εάν πίνετε αλκοόλ, πίνετε μόνο με μέτρο.
- Επαρκής και ποιοτικός ύπνος .
- Λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τη μόλυνση, όπως το πλύσιμο των χεριών σας συχνά και το μαγειρικό κρέας σχολαστικά.
- Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το στρες.
Ποια ειναι τα θρεπτικά συστατικά και σε ποιες τροφές στη διατροφής μας θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά παίζουν ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφίμων για την ενίσχυσή του:
- Η βήτα καροτίνη βρίσκεται σε φυτικές τροφές, όπως γλυκοπατάτες, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
- Οι λοιμώξεις επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης C λόγω της αυξημένης φλεγμονής και των μεταβολικών απαιτήσεων.
Επιπλέον, η συμπλήρωση με βιταμίνη C φαίνεται να είναι ικανή να προλαμβάνει και να θεραπεύει αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις. Η προφυλακτική πρόληψη της μόλυνσης απαιτεί διατροφικές προσλήψεις βιταμίνης C.
Τα πλούσια σε βιταμίνη C τρόφιμα περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα ακτινίδια και το μπρόκολο.
- Η βιταμίνη D βρίσκεται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και στα αυγά. Το γάλα και οι 100% χυμοί που εμπλουτίζονται με βιταμίνη D είναι επίσης πηγές αυτής της σημαντικής θρεπτικής ουσίας.
- Ο ψευδάργυρος τείνει να απορροφάται καλύτερα από ζωικές πηγές, όπως το βόειο κρέας και τα θαλασσινά, αλλά και σε χορτοφαγικές πηγές όπως το φύτρο σιταριού, τα φασόλια, τα καρύδια και το tofu.
- Τα προβιοτικά είναι “καλά” βακτήρια που προάγουν την υγεία. Μπορούν να βρεθούν σε καλλιεργημένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, κεφίρ και σε ζυμωμένα τρόφιμα όπως kimchi.
- Η πρωτεΐνη που προέρχεται από ζωικές και φυτικές πηγές, όπως γάλα, γιαούρτι, αυγά, βόειο κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά, ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια και φακές.
Η ποικιλία είναι το κλειδί για τη σωστή διατροφή. Η κατανάλωση μόνο ενός από αυτά τα τρόφιμα δεν θα είναι αρκετή για την καταπολέμηση της γρίπης ή άλλων λοιμώξεων, ακόμα κι αν το καταναλώνετε συνεχώς.
Δώστε προσοχή στα μεγέθη μερίδας και τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, ώστε να υπάρχει ισορροπία στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram