Πως παίρνεις βάρος ακόμη κι όταν γυμνάζεσαι
Ξεκίνησες να ασκείσαι και λες… «ωραία! Ήρθε η ώρα να αλλάξει το σώμα μου!» . Κατά την άσκηση ιδρώνεις, κουράζεσαι και είναι η στιγμή που πιστεύεις πως αυτό είναι ένα καλό σημάδι για να ξεκινήσει η αλλαγή. Όμως, εδώ είναι και η στιγμή που θα σε απογοητεύσω καθώς πολλές φορές ακόμη κι όταν γυμναζόμαστε μικρά λάθη ή αναπόφευκτες αλλαγές μπορούν να μας οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και να μας δείξει η ζυγαριά μερικά κιλά παραπάνω!
Πότε μπορεί να γινει αυτό;
-
Άστατη και κακή διατροφή
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασκουμένων επειδή πιστεύουν πως ίδρωσαν και κουράστηκαν κατά την άσκηση τους…αξίζει η οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία! Στη πραγματικότητα αυτό που οι μύες σου έχουν ανάγκη μετά από μία προπόνηση είναι ένα καλό «καύσιμο» και… όχι, σίγουρα δε σου «αξίζει» να τρώς κάθε μέρα σοκολάτες , γλυκά, επεξεργασμένες τροφές και οτιδήποτε λιπαρό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στο βάρος σου και ταυτόχρονα την αίσθηση της κόπωσης στην προπόνησης σου.
Συμπέρασμα; Δεν είναι η γυμναστική που σε παχαίνει αλλά η αντιμετώπιση σου ως προς το τι θερμίδες καις και πόσες προσλαμβάνεις.
-
Αύξηση βάρους λόγω αύξησης μυϊκής μάζας
Αυτή είναι και μια αναπόφευκτη καλή αλλαγή στο βάρος που μπορεί να συμβεί! Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας όταν ξεκινάμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι να αυξάνεται η μυϊκή μάζα και να αντικαθιστά το λίπος. Στη ζυγαριά μας μπορεί να μην υπάρχει μεταβολή και απώλεια κιλών καθώς η μυική μάζα είναι πιο βαριά αλλά χωρίς όγκο έναντι του λίπους που μπορεί να είναι πιο ελαφρύ αλλά πιο ογκώδες. Αυτός είναι και ο λόγος που δυο άνθρωποι μπορεί να ζυγίζουν τα ίδια κιλά και ο ένας που έχει αυξημένη μυική μάζα να φαίνεται πιο αδύνατος από τον άλλον που έχει περισσότερο λίπος.
Συμπέρασμα; Η ζυγαριά δε μας δείχνει το πραγματικό αποτέλεσμα της γυμναστικής! Μια λιπομέτρηση και μέτρηση σύστασης σώματος θα δείξει τι ακριβώς συμβαίνει.
-
Κατακράτηση και φλεγμονές
Έχεις αποφασίσει και η άσκηση έχει γίνει καθημερινότητα…παρακολουθείς ο’τι πρόγραμμα υπάρχει και σε όλο αυτό δίνεις και ένα τόνο υπερβολής καθώς προπονείσαι για ώρες ή πολύ έντονα κάθε μέρα πιστεύοντας πως θα χάσεις πιο γρήγορα βάρος. Πιθανό αποτέλεσμα; Να δημιουργήσεις φλεγμονές στο σώμα σου καθώς δεν υπάρχει περιθώριο ξεκούρασης και σε συνδυασμό με κατακράτηση υγρών που πιθανότατα να κάνεις από την κούραση να βλέπεις σταθερή τη ζυγαριά ή και ανοδικό αποτέλεσμα.
Συμπέρασμα; Πριν επιδοθείς σε πολύωρες, κουραστικές και επίπονες προπονήσεις μίλα με τον προπονητή σου ή τον γυμναστή σου ! Κάντε μαζί ενα προγραμματισμό που και θα σε βοηθήσεις να χάσεις αλλά και να μη σε κουράζει στην καθημερινότητά σου. Η ποιότητα της προπόνησης είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και το τι σου ταιριάζει και όχι η ποσότητα.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram