Πόνος στην μέση: Η κήλη είναι η αιτία; Μάλλον όχι !
8 στους 10 ανθρώπους θα περάσουν κάποια στιγμή της ζωής τους ένα τουλάχιστον επεισόδιο πόνου στην μέση τους (οσφυαλγία). Η οσφυαλγία είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία πόνου που θα βιώσει ένα άτομο μετά τον πονοκέφαλο (Edwards et al. 2017).
- Ανάμεσα στα οστά (σπονδύλους) της μέσης υπάρχει ο δίσκος, ο οποίος ονομάζεται μεσοσπονδύλιος. Είναι σαν ένα «σφουγγάρι» το οποίο χρησιμεύει για να μειώνει τις φορτίσεις που δέχονται μεταξύ τους. Όταν προβάλλει το βασικό του υλικό τότε αυτό χαρακτηρίζεται ως «κήλη» μεσοσπονδυλίου δίσκου.
- Το 50% των ανθρώπων ηλικίας 30 με 40 έτη, χωρίς να έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα πόνου στη μέση, θα έχει τουλάχιστον μία προβολή δίσκου, πρόπτωση ή εκφύλιση αυτού. Αυτό θα έχει χαρακτηριστεί ως πρόβλημα στην «κήλη» του μεσοσπονδυλίου δίσκου (Brinjikji et al. 2015).
- Με λίγα λόγια και να μην έχεις πονέσει ποτέ σου στη μέση και είσαι έως 40 ετών έχεις 50% πιθανότητες να έχεις τη λεγόμενη «κήλη». Στα 50 έτη οι πιθανότητες αυξάνοντα στο 60% .
Οι αυξημένες αυτές πιθανότητες παρατίθενται στο άρθρο ΟΧΙ για να μας φοβίσουν. Απλά για να μας δείξουν ότι δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Είναι συχνό φαινόμενο να προσέρχονται ασθενείς για θεραπεία και το πρώτο πράγμα που δηλώνουν να είναι ότι έχουν κήλη, μία ή και περισσότερες! Δεν αναφέρουν, ούτε περιγράφουν τα συμπτώματα πόνου τα οποία νιώθουν. Απλά χρησιμοποιούν φοβισμένοι την «ταμπέλα» της κήλης δίσκου. Τα παρακάτω στοιχεία θα βοηθήσουν στο να απενοχοποιηθεί η κατάσταση αυτή:
- Το 85% των ατόμων που εμφανίζουν πόνο στη μέση, έχουν την λεγόμενη Απλή Οσφυαλγία, που όσο έντονος και αν είναι ο πόνος οφείλεται στα μυϊκά και θυλακοσυνδεσμικά στοιχεία και όχι στην «κήλη».
- Μόνο το 14% έχει εμπλοκή νευρικής ρίζας στο πρόβλημά του και ο πόνος αυτός κρίνεται ότι έχει συσχέτιση με πιθανή παρουσία κήλης δίσκου. Με λίγα λόγια από τα 10 άτομα που βιώνουν πόνο στη μέση, μόνο το 1 είναι πιθανόν να έχει πόνο που να οφείλεται σε κάποια κήλη (O’ Sullivan et al. 2018).
- Για να θεωρήσουμε ότι η κήλη είναι υπεύθυνη για τον πόνο, κατά γενικό κανόνα ο πόνος πρέπει να εκτείνεται κάτω από το γόνατο (π.χ κνήμη, πέλμα, δάκτυλα), να προκαλεί ισχιαλγία, ή να συνυπάρχουν συμπτώματα όπως αιμωδίες (μουδιάσματα), καυσαλγίες ή οτιδήποτε προκαλεί διαταραχή της αισθητικότητας.
- Ο κεντρικός πόνος (στην μέση και στην αρχή των γλουτών), η δυσκαμψία και το lumbago δεν ενοχοποιούν την κήλη ως υπεύθυνη δομή.
- Η μαγνητική τομογραφία που χρησιμοποιείται καθώς είναι η πιο κατάλληλη εξέταση για να απεικονίσει την κατάσταση της μέσης μας, θα αναδείξει όλα τα ευρήματα της περιοχής. Πολύ πιθανό όμως τα στοιχεία αυτά να μη σχετίζονται με τον πόνο που νιώθει κάποιος. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από τον γιατρό ή τον ειδικό αποκατάστασης (Traeger et al. 2017).
Κάποια σφαιρικά στοιχεία της αποκατάστασης στα επεισόδια πόνου της μέσης είναι ότι:
- Στο 90% των περιπτώσεων οσφυαλγίας το επεισόδιο πόνου θα υποχωρήσει ανάμεσα σε διάστημα 2 με 6 εβδομάδες (Bunzli et al. 2015).
- Το άτομο που βιώνει πόνο στην μέση πρέπει να επισκεφτεί τον ειδικό αποκατάστασης.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο χειρουργείται λιγότερο από το 1,5% των ατόμων με πόνο στη μέση. Στοιχείο το οποίο μας δείχνει πόσο θετικά αποτελέσματα έχει η συντηρητική θεραπεία στην οσφυαλγία (Glover et al. 2018).
- Το άτομο πρέπει να συνεχίσει να είναι ενεργό, να κινητοποιείται δείχνοντας σεβασμό στα όρια του πόνου του.
- Πρέπει συναισθήματα φόβου και άγχους να απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς η παραμονή τους ενισχύει τα συμπτώματα πόνου που βιώνει το άτομο (O’ Sullivan et al. 2018).
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.