Αρχική Blog Fitness Κοιλιακοί: Ποιοι μύες τους επηρεάζουν
Κοιλιακοί: Ποιοι μύες τους επηρεάζουν

Κοιλιακοί: Ποιοι μύες τους επηρεάζουν

Ποιος δεν θα ήθελε γραμμωμένους κοιλιακούς.  Σίγουρα ρόλο για την επιτυχία τους είναι οι ασκήσεις κοιλιακών, όπως και η διατροφή, αλλά και το DNA.  Παρόλ’αυτά οι γραμμωμένοι κοιλιακοί δεν σχηματίζονται μόνο με τη σύσφιξη των μυών που αποτελούν τους κοιλιακούς.

Γράφει η Βαλεντίνα Δημητρίου – Γυμνάστρια, Ρέντης

Εάν χρησιμοποιήσετε και γυμνάσετε πολλές μυικές ομάδες ταυτόχρονα ή και άλλους μυς εκτός των κοιλιακών, θα παρατηρήσετε ότι λειτουργεί καλύτερα το σώμα έτσι, και θα βοηθήσουν να βελτιώσετε και να αναδείξετε τους κοιλιακούς σας.

Εάν σκεφτούμε τους αθλητές, που έχουν σώματα γραμμωμένα και με κοιλιακούς, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι δεν κάνουν μόνο κοιλιακούς.

Μύες που επηρεάζουν τους κοιλιακούς

Διάφραγμα

Το διάφραγμα είναι ο μυς που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά, βρίσκεται κάτω από τους πνεύμονες, και συνήθως λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κάτι για αυτόν.  Βέβαια με λίγη προπόνηση θα το κάνεις να λειτουργεί καλύτερα.

διαφραγμα κοιλιακοι

Συνήθως όταν αναπνέουμε δεν γεμίζουμε την κοιλιά μας με αέρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση των κοιλιακών.  Η ρηχή αναπνοή που προέρχεται από το στήθος δεν μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα απαιτητικών ασκήσεων.  Όπως και ένα αδύναμο διάφραγμα δυσκολεύει το σώμα να σταθεροποιήσει τη σπονδυλική στήλη και σε κάνει πιο επιρρεπή σε πόνους και τραυματισμούς.

Για την ενίσχυση του διαφράγματος μπορείς να ξαπλώσεις ανάσκελα κάτω στο έδαφος και να τοποθετήσεις τη μια σου παλάμη στη κοιλιά.  Θα αναπνέεις βαθιά και θα προσπαθείς να γεμίσεις την κοιλιακή σου χώρα με αέρα και θα νιώσεις ότι η παλάμη σου ανασηκώνεται.

Πρόσθιος οδοντωτός

Ο πρόσθιος οδοντωτός μυς βρίσκεται στα πλευρά σου και ο σκοπός του είναι να σταθεροποιεί τις ωμοπλάτες.  Ένα σημάδι ότι δεν γυμνάζονται και έχεις αδύναμους πρόσθιους οδοντωτούς, είναι όταν οι ωμοπλάτες προεξέχουν όταν κάνεις σανίδα.  Με την εκγύμνασή τους όμως θα παρατηρήσεις ότι η μέση και η κοιλιά δείχνουν πιο λεπτές και γυμνασμένες.

προσθιος οδοντωτος μυς

 

Για την εκγύμναση τους μπορείς να δουλέψεις προσαγωγή ωμοπλάτης με αντίσταση στα χέρια με μια μικρή κάμψη του κορμού μπρος τα εμπρός.  Ή μπορείς απο στήριξη σανίδα σε παλάμες στο έδαφος να κάνεις το ίδιο.  Να ασκείς πίεση στο έδαφος ώστε να ανοίγεις και να κλείνεις τις ωμοπλάτες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Πως γυμνάζεται ο εγκάρσιος κοιλιακός;

Ψοΐτης

Ο ψοΐτης μυς μαζί με τον λαγόνιο μυ αποτελούν τον λαγονοψοΐτη και οι μύες αυτοί τείνουν να παραμένουν τεταμένοι λόγω του ολοένα και καθιστικού τρόπου ζωής.  Ο ψοΐτης είναι αυτός που ευθύνεται για τη σταθερότητα του σώματος, επηρεάζει την ισορροπία, το εύρος κινήσεων, την κινητικότητα των αρθρώσεων και τη λειτουργία των κοιλιακών οργάνων.

ψοιτης μυς κοιλιακοι

Όταν αυτός ο μυς σφιγμένος μπορεί να αποδυναμώσει άλλους μυς, όπως τους κοιλιακούς και να δυσκολεύει την αποδοτικότητά τους.  Επίσης μπορεί να γείρει τη λεκάνη προς τα εμπρός, δημιουργώντας μια λόρδωση στη μέση και οι κοιλιακοί να προεξέχουν και να παρουσιάζεται κοιλίτσα.  Για να βοηθήσουμε μπορούμε να εκτελέσουμε διάφορες διατάσεις στην περιοχή.

Προσαγωγοί

Οι μύες του προσαγωγού είναι οι εσωτερικοί μύες του μηρού και ο ρόλος τους είναι να προσάγουν το μηρό.  Βέβαια έχουν μια συνδετική ενεργοποίηση με τους κοιλιακούς για αυτό και θα παρατηρήσεις ότι κάνοντας κοιλιακούς ή ακόμα καλύτερα σανίδα, ότι δημιουργείται μια παραγωγή ενέργειας από το κέντρο του σώματος μέχρι εξωτερικά.

προσαγωγοι μυς

Μύες του λαιμού

Κατά την εκτέλεση κοιλιακών και κυρίως σανίδας θα παρατηρήσεις ότι το πηγούνι σου πηγαίνει προς μέσα.  Αυτό συμβαίνει επειδή ο στερνοκλειδομαστοειδής και οι σκαληνοί μύες προσπαθούν να διατηρήσουν την ενεργοποίηση προς τους κοιλιακούς.

Βέβαια πρέπει να προσέξουμε ότι κατά την εκτέλεση κοιλιακών αυτονοητα χρησιμοποιούμε το πάνω μέρος του σώματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβαρυνση στους μυς του λαιμού.  Με κάποιες τεχνικές χαλάρωσης μπορούμε να απελευθερώσουμε την οποιαδήποτε ένταση υπάρχει στο λαιμό ώστε να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στη συμμετοχή τους για την εκτέλεση των κοιλιακών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Σημαντικοί μύς που δεν γυμνάζεις καθόλου: Ποιοι είναι;

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Βαλεντίνα Δημητρίου – Γυμνάστρια, Ρέντης

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media