Πιο ωφέλιμη για την καρδιά, η προπόνηση δύναμης από την αερόβια άσκηση
Επαρκώς τεκμηριωμένη είναι η θεωρία ότι η αθλητική δραστηριότητα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία ενός ανθρώπου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association, AHA), οι ενήλικες συνιστάται να πραγματοποιούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άθλησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης, την εβδομάδα (ή ακόμα κι έναν συνδυασμό των δύο προηγουμένων). Απώτερος στόχος για μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, είναι ένα άτομο να αθλείται για 300 λεπτά την εβδομάδα.
Επίσης, συνιστά τουλάχιστον 2 προπονήσεις με ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως είναι η προπόνηση με βάρη. Ωστόσο, μόνο περίπου ο ένας στους πέντε ενήλικες και εφήβους στις ΗΠΑ πληρούν τις συνιστώμενες προτάσεις της AHA.
Μία νέα έρευνα -που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Καρδιολογίας της Λατινικής Αμερικής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λίμα του Περού- εξέτασε εάν μία στατική προπόνηση (όπως είναι η προπόνηση δύναμης) είναι εξίσου ωφέλιμη για την ανθρώπινη καρδιά όσο μία δυναμική προπόνηση (όπως είναι το τρέξιμο και η ποδηλασία).
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 4.086 ενήλικες στις ΗΠΑ, τα οποία περιελάμβαναν πληροφορίες για τα είδη σωματικής δραστηριότητας που πραγματοποιούσαν και για την παρουσία καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του υπερβολικού σωματικού βάρους, της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη.
Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε σχέση με το είδος της δραστηριότητας, με βάση το εάν αυτή ήταν στατική ή δυναμική. Οι ερευνητές, αφού προσάρμοσαν τα στοιχεία με βάση την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και το κάπνισμα, εξέτασαν τα αποτελέσματα χωρίζοντας το δείγμα σε δύο ηλικιακές ομάδες: η πρώτη ήταν με άτομα από 21 έως 44 ετών (νεώτεροι) και η δεύτερη με άτομα άνω των 45 ετών (ηλικιωμένοι).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αθλητική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως είδους, συνδέθηκε με τη μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε ποσοστό από 30 έως 70%. Ωστόσο, η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τους νεότερους ενήλικες που έκαναν στατικές ασκήσεις.
Οι επιστήμονες της έρευνας επισήμαναν ότι αμφότερες η προπόνηση δύναμης και η αερόβια δραστηριότητα ήταν ευεργετικές για την καρδιακή υγεία, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Όπως υπογράμμισαν, το πιο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να ενθαρρύνεται η αθλητική δραστηριότητα, ανεξαρτήτου είδους, καθώς ωφελεί την ανθρώπινη υγεία.
Πηγή : efsyn.gr