Αρχική Blog Fitness Ποια είναι τα κατώτατα όρια της γυμναστικής για να διατηρήσεις την υγεία σου;
Ποια είναι τα κατώτατα όρια της γυμναστικής για να διατηρήσεις την υγεία σου;

Ποια είναι τα κατώτατα όρια της γυμναστικής για να διατηρήσεις την υγεία σου;

Είναι γνωστό ότι η γυμναστική κάνει καλό τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Αλλά το να βρεις χρόνο να κάνεις γυμναστική είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές εάν εξερευνάς το ποια είναι τα κατώτατα επιτρεπτά όρια της γυμναστικής.

Ο εμπειρικός κανόνας υπαγορεύει 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια προπόνηση ή 75 λεπτά πιο έντονης αερόβιας προπόνησης (ή ένας συνδυασμός των δύο) και δύο συνεδρίες προπόνησης ενδυνάμωσης για όλο το σώμα εβδομαδιαίως.

Ως αερόβια (ή cardio) προπόνηση θεωρείται η γυμναστική που κάνει την καρδιά σου να εργάζεται πιο έντονα για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά. Η μέτρια έντασης άσκησης περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το βάδισμα με γρήγορο βηματισμό ή την ποδηλασία.
Αν και, προφανώς, το να γυμνάζεσαι καθημερινά είναι η ιδανική επιλογή, δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για το πόση σωματική δραστηριότητα πρέπει να ασκείς κάθε μέρα.

Mπορείς να προγραμματίσεις τον χρόνο του cardio όπως θέλεις, είτε αυτό σημαίνει πέντε συνεδρίες των 30 λεπτών, τρεις συνεδρίες υψηλής έντασης διαλλειματικής προπόνησης των 25 λεπτών, ή οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό διάρκειας 10 λεπτών ή περισσότερο. Ακόμα και το να συμπιέσεις όλη σου την προπόνηση σε μία ή δύο συνεδρίες στα Σαββατοκύριακα έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για την υγεία σου. Ο στόχος είναι να αφιερώνεις το συνολικό προτεινόμενο χρόνο κάθε εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν κανόνες για το πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνεις την εβδομάδα σε προπονήσεις ενδυνάμωσης, που μπορούν να περιλαμβάνουν ασκήσεις χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός σου (π.χ. έλξεις, push-ups, κλπ.) και επαναλήψεις με άρσεις βαρών. Αυτές όμως οι συνεδρίες δεν προσμετρούνται στον στόχο των 150 ή 75 λεπτών που έχει να κάνει μόνο με την αερόβια προπόνηση. Αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθεια να γυμνάζεις τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματός σου (πόδια, γοφοί, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμοι και χέρια) μέσα από μια ποικιλία ασκήσεων και από διάφορες γωνίες.

Οπότε, αν και τα ελάχιστα προτεινόμενα όρια γυμναστικής σίγουρα συμβάλουν στη γενική βελτίωση της υγείας, περιορίζονται μόνο στα ιατρικά οφέλη και όχι στα αισθητικά οφέλη. Με άλλα λόγια: αν για παράδειγμα θέλεις να έχεις ωραίους κοιλιακούς, μάλλον θα χρειαστεί να γυμνάζεσαι περισσότερο από τα χαμηλότερα επιτρεπτά όρια. Και αν θέλεις να δεις αλλαγές στη ζυγαριά σου, θα πρέπει να κάνεις και καλές διατροφικές επιλογές, ακόμα και αν αφιερώνεις αρκετό χρόνο για προπόνηση.

Ξεκίνα εντάσσοντας όση περισσότερη σωματική δραστηριότητα μπορείς στην καθημερινή σου ζωή προς την κατεύθυνση των κατώτατων ορίων του εμπειρικού κανόνα. Ή δοκίμασε να ασχοληθείς με κάτι που σου αρέσει (και περιέχει σωματική δραστηριότητα), για να το κάνεις όσο πιο συχνά μπορείς.

Όταν αισθανθείς την επιθυμία να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο να πας στο γυμναστήριο, μην  επιτρέψεις τις αρνητικές σκέψεις και δισταγμούς να σε κρατήσουν πίσω από το να βελτιώσεις την υγεία σου.  

Υπερίσχυσε των δικαιολογιών σου!

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media