Αρχική Blog Fitness Περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο για απώλεια βάρους;
Περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο για απώλεια βάρους;

Περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο για απώλεια βάρους;

Οι επιλογές (εκτος γυμναστηρίου) περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο για να μπορέσει κάποιος να χάσει βάρος είναι αρκετές πλέον στις μέρες μας. Σίγουρα δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε το διαχρονικό μυστικό που δεν είναι άλλο από το πάντρεμα της σωστής και ισορροπημένης διατροφής μαζί με την τακτική άσκηση και το κατάλληλο είδος για τον καθένα.

Όσο αφορά το κομμάτι της διατροφής (από τις βασικές γνώσεις που όλοι γνωρίζουμε) είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός χωρίς να αποκλείουμε καμία ομάδα τροφών. Διατροφολόγος δεν είμαι οπότε κλείνω το κεφάλαιο εδώ!

Όσο αφορά το κομμάτι της άσκησης είναι σημαντικό να βρει ο καθένας το είδος ή συνδυασμό από είδη άσκησης που τον ευχαριστεί και μπορεί να το κάνει κομμάτι της καθημερινότητας και τρόπο ζωής. Άσκηση μπορεί να είναι ακόμη και το να πάω στη δουλειά με τα πόδια!

Τρία είδη άσκησης που είναι εύκολο να γίνουν καθώς ο εξοπλισμός είναι σχεδόν μηδαμινός ή εύκολος και είναι πάντα all time classic, είναι το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο. Με ποιο όμως καίμε περισσότερες θερμίδες; Ποιο είναι πιο εύκολο; Που με βοηθάει το καθένα;

Πάμε να τα δούμε ένα – ένα αναλυτικά!

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Περπάτημα μια ώρα: Μπορώ να χάσω βάρος ;

Είναι το σπορ που επιδίδονται οι περισσότεροι καθώς είναι εύκολο να γίνει παντού ,δεν είναι τόσο κουραστικό και δε χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό. Ένα ζευγάρι καλά παπούτσια, σωστή ενδυμασία , αζιμούθιο και….φύγαμε!

Σύμφωνα με τους ειδικούς , οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν από 150 -300’ μέτριας έντασης γυμναστική (όπως είναι το περπάτημα) την εβδομάδα. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο θα πρέπει να κρατάμε ένα καρδιακό ρυθμό περίπου στο 50% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.

Το καλό της υπόθεσης με το περπάτημα είναι ότι δεν ταλαιπωρεί τις αρθρώσεις, είναι ευχάριστο και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ μπορεί να ακολουθηθεί από τους περισσότερους. Το αρνητικό είναι πως για να κάψεις ένα σημαντικό αριθμό θερμίδων θα χρειαστεί να μεγαλώσεις τον χρόνο προπόνησης σε σχέση με τα άλλα δυο επόμενα είδη που θα αναλύσουμε ενώ τα αποτελέσματα φαίνονται πιο αργά.

ΤΡΕΞΙΜΟ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

αργό τρέξιμο

Αντί βέβαια για 150 -300 λεπτά μέτριας έντασης μπορείτε να κάνετε 75 – 150’ πιο έντονη άσκηση όπως είναι το τρέξιμο. Έχει αποδειχθεί πως πρόκειται για μια από τις μορφές καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Είναι όμως για όλους;

Συγκριτικά με το περπάτημα καταφέρνει να καίει 2.5 φορές περισσότερες θερμίδες ενώ δεν είναι τυχαίο που οι δρομείς έχουν αρκετά χαμηλά ποσοστά λίπους. Επίσης, το τρέξιμο ενισχύει την υγεία των οστών και βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία. Παρόλα αυτά ένα όχι καλό παπούτσι, ένας λάθος προγραμματισμός στον τρόπο που θα κάνεις προπόνηση τρέχοντας και ένα μη καλό ζέσταμα ή κατάλληλος χρόνος αποθεραπείας είναι ικανά να σου βγάλουν τραυματισμό.

Καλό θα ήταν να εξοπλιστείς με το σωστό υπόδημα ενώ να απευθυνθείς σε ένα γυμναστή –στρια ώστε να σε κατευθύνει για το πως μπορείς να προπονηθείς σωστά.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Ποδήλατο και φυσική κατάσταση: Πως την βελτιώνω;

Αποτελεί πλέον και μέσο μεταφοράς καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που το χρησιμοποιούν για τη μεταφορά τους σε δραστηριότητες ή ακόμη και στη δουλειά. Είναι μια ευχάριστη μορφή εκγύμνασης καθώς μπορείς να γυμνάζεσαι για ώρα ,διανύοντας χιλιόμετρα και σχεδόν χωρίς να το καταλαβαίνεις. Θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε κάπου στη μέση (ενδιάμεσα περπάτημα και τρέξιμο) οσο αφορά την απώλεια θερμίδων ή και ίσα με το τρέξιμο αναλόγως του προγράμματος που θα ακολουθήσεις.

Το μόνο που χρειάζεσαι; Ένα καλό ποδήλατο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες σου και τις απαιτήσεις σου. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μηδαμινός εκτός εάν δεν τοποθετήσεις στο κατάλληλο ύψος τη σέλα και καταπονήσεις έτσι γόνατα και αρθρώσεις ή , όπως και στο τρέξιμο, κάνεις υπερβολές και δεν τηρείς έναν σωστό προγραμματισμό.

Θέλω να χάσω βάρος…τί να επιλέξω;

Και τα τρία είδη θα σου φέρουν αποτελέσματα, το περπάτημα πιο αργά ενώ το τρέξιμο και το ποδήλατο πιο γρήγορα. Επέλεξε αυτό που νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και τις αρθρώσεις σου και που θα μπορεί να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας σου και τρόπος ζωής.

Συμβουλέψου τον γυμναστή ή τη γυμνάστρια σου να σου πει πως, για το δικό σου σώμα και με το είδος που επέλεξες, μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου καθώς και τον διατροφολόγο σου ώστε να έχει μια ισορροπημένη διατροφή. Έχε υπομονή κι επιμονή για να δεις το αποτέλεσμα που θες καθώς το σώμα χρειάζεται ένα χρόνο προσαρμογής για να ξεκινήσει να δουλεύει, όπως πχ το αμάξι σου που όταν ζεσταθεί ξεκινά και ανταποκρίνεται καλύτερα!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστίνα Βασιλειάδου

Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media