Έφοδοι για ντόπινγκ σε 33 χώρες με 234 συλλήψεις
Τόνοι απαγορευμένων ουσιών. Χιλιάδες αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. Εκατοντάδες δικογραφίες. Δεκάδες συλλήψεις. Παράνομα εργαστήρια. Ολα αυτά και πολλά ακόμη συνθέτουν το παζλ μιας από τις μεγαλύτερες, σε παγκόσμιο επίπεδο, επιχειρήσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων παρασκευής και διακίνησης απαγορευμένων ουσιών. Μια επιχείρηση στην οποία οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Με την κωδική ονομασία «Viribus», υπό τη διεύθυνση της Europol και την εποπτεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), και ύστερα από συντονισμένες έρευνες, στις οποίες βασικό ρόλο έπαιξαν η Interpol, οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές, συνελήφθησαν περισσότεροι από 230 άνθρωποι από 33 χώρες και κατασχέθηκαν σχεδόν 4.000.000 παράνομα σκευάσματα. Ανάμεσα σε αυτά, 24 τόνοι ακατέργαστης σκόνης στεροειδών. Οι δικογραφίες είναι εκατοντάδες, πραγματοποιήθηκαν 1.357 αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, εντοπίστηκαν 16 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και βρέθηκαν εννέα παράνομα εργαστήρια παρασκευής ουσιών. Για να επιτευχθεί αυτό συνεργάστηκαν οι αστυνομικές αρχές από 33 χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονταν και εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία κ.α.
«Μια τέτοια συνεργασία οδηγεί σε ουσιαστικά αποτελέσματα και μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα παραποιημένων ή παράνομων σκευασμάτων που χρησιμοποιούν κάποιοι αθλητές από όλον τον κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής του WADA, Γκίντερ Γιούνκερ. Ο WADA παρείχε πρακτική υποστήριξη και τεχνογνωσία σε ό,τι είχε σχέση με την έρευνα. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής: «Πρέπει να στοχεύσουμε σε όλους αυτούς που ηγούνται αυτής της εγκληματικής βιομηχανίας, στους εμπόρους και στους παραγωγούς που προωθούν τις απαγορευμένες ουσίες στον αθλητισμό», ανέφεραν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Τα τελευταία 20 χρόνια το εμπόριο των απαγορευμένων ουσιών έχει αυξηθεί σημαντικά. Οσοι ενδιαφέρονται είναι εύκολο να παραγγείλουν μέσα από το Διαδίκτυο ή να ταξιδέψουν σε χώρες όπου παρασκευάζεται η πρώτη ύλη και να την αγοράσουν. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία. Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εμφάνισης καρκίνου, βλάπτουν τα νεφρά, το συκώτι και το αναπαραγωγικό σύστημα», δήλωσαν εκπρόσωποι της Europol.
Για τη διαφήμιση των απαγορευμένων ουσιών χρησιμοποιήθηκαν δημοφιλείς σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ουσιαστικά αυτές αποτέλεσαν… εφαλτήριο βοήθειας για τις αρχές, ώστε να προχωρήσουν στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων. Πελάτες των εμπόρων αναβολικών ήταν ερασιτέχνες αθλητές, ποδηλάτες, bodybuilders αλλά και έμποροι που αγόραζαν τις ουσίες από εργαστήρια της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης με στόχο να τις πουλήσουν σε γυμναστήρια.
Οι ουσίες που εντοπίστηκαν ήταν κάθε άλλο παρά αθώες. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν ουσίες που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές με στόχο τη γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους στα ζώα, αλλά και ορμόνες που βελτιώνουν τις επιδόσεις των αλόγων ιπποδρόμου.
Πηγή : kathimerini