Ουρολοίμωξη: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία της
Μήπως πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις πάθει ουρολοίμωξη; Μάθε τα συμπτώματα και την θεραπεία για την αντιμετώπισή της.
Ο όρος «ουρολοίμωξη» είναι μια ευρεία έννοια που περιγράφει το μικροβιακό αποικισμό των ούρων και τη φλεγμονή οποιουδήποτε από τα επόμενα όργανα του ουροποιητικού συστήματος, όπως της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης, των ουρητήρων, της νεφρικής πυέλου και των νεφρών. Οι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στο γενικό γιατρό και συνιστούν επίσης το συνηθέστερο προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης βακτηριαιμίας και σήψης σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Οι ουρολοιμώξεις χωρίζονται σε 4 κατηγορίες
- Ασυμπτωματική βατηριουρία
- Μη επιπλεγμένη ουρολοίμωξη
- Επιπλεγμένη ουρολοίμωξη
- Οξεία πυελονεφρίτιδα
Οι μη επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις είναι εκείνες που εμφανίζονται σε υγιείς γυναίκες, που δεν είναι έγκυοι και δεν παρουσιάζουν υποκείμενες ανωμαλίες της ουροποιητικής οδού. Οι υπόλοιπες ουρολοιμώξεις είναι επιπλεγμένες.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες;
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι μελέτες που εξετάζουν το ρόλο συμπεριφορικών και μηχανικών παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση ουρολοίμωξης.
- Ουρολοίμωξη μπορεί να αναπτυχθεί όταν η μικροβιακή χλωρίδα του ορθού αποικίζει τον κόλπο, την ουρήθρα, διεισδύει στην ουροδόχο κύστη, πολλαπλασιάζεται στα ούρα και επάγει μια φλεγμονώδη αντίδραση. Η βραχύτερη ουρήθρα εξηγεί το γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες.
- Ουροπαθογόνα, όπως το μικρόβιο coli διευκολύνουν αυτή τη διεργασία αποικισμού και διείσδυσης, ενώ φαίνεται να παίζουν ρόλο και παράγοντες του ξενιστή ( ο άνθρωπος στον οποίο εισβάλλει το παθογόνο μικρόβιο ).
- Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και η χρήση σπερματοκτόνων αντισυλληπτικών, ιδίως του συνδυασμού διαφράγματος – σπερματοκτόνων αντισυλληπτικών, σχετίζονται σαφώς με την εμφάνιση ουρολοίμωξης, όπως και το ατομικό ιστορικό παλαιότερων ουρολοιμώξεων.
- Η υγιεινή της περιοχής του περινέου και η κατεύθυνση καθαρισμού δεν φαίνεται να σχετίζονται.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η ουρολοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική είτε να εμφανιστεί με τα παρακάτω συμπτώματα :
- Δυσουρία
- Συχνοουρία
- Έπειξη προς ούρηση ( επιθυμία προς ούρηση, χωρίς επίτευξη αυτής )
- Δυσφορία – Ευαισθησία στην υπερηβική περιοχή
- Αιματουρία
Διάγνωση Ουρολοίμωξης
Η διάγνωση της ουρολοίμωξης τίθεται από το ιστορικό, τη φυσική εξέταση (θερμοκρασία, εξέταση κοιλιάς) και την εξέταση των ούρων, είτε μέσω του stick ούρων, είτε μέσω γενικής ούρων. Σε περίπτωση ουρολοίμωξης θα πρέπει να ανιχνεύονται λευκοκύτταρα (10-20 λευκοκύτταρα/mm3), λευκά αιμοσφαίρια και βακτήρια στα ούρα.
Αντιμετώπιση Ουρολοίμωξης
Σε μη επιπλεγμένη ουρολοίμωξη ως θεραπεία η 3ήμερη χορήγηση αντιβιοτικών φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Ενώ οι μεγάλες υποτροπές, δηλαδή περισσότερες από 2 ουρολοιμώξεις μέσα σε ένα χρόνο, υποδεικνύουν την ανάγκη λήψης προφυλακτικών μέτρων. Συνεχής καθημερινή θεραπεία για 6 μήνες και ενίοτε για 2 χρόνια σε περίπτωση υποτροπής, θεραπεία μίας δόσης μετά από τη σεξουαλική επαφή, εάν τα επεισόδια υποτροπών σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή. Η θεραπεία έγκειται στον ιατρό και τις προτιμήσεις του ασθενούς. Μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχουν αναφερθεί.
Είναι σημαντική η διαφορική διάγνωση ανάμεσα στις λοιμώξεις της κατώτερης (κυστίτιδα) και της ανώτερης (πυελονεφρίτιδα) ουροποιητικής οδού, διότι η πυελονεφρίτιδα απαιτεί πιο επιθετική θεραπεία.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Πηγές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30591189/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21139641/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28986090/