Αρχική Blog Ασκήσεις φυσικοθεραπείας Ωλένια Νευρίτιδα: Συμπτώματα, θεραπεία και αποκατάσταση
Ωλένια Νευρίτιδα: Συμπτώματα, θεραπεία και αποκατάσταση

Ωλένια Νευρίτιδα: Συμπτώματα, θεραπεία και αποκατάσταση

Η ωλένια νευρίτιδα (συμπίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα) είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροπάθεια (παγίδευση) του άνω άκρου, μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Το ωλένιο νεύρο ένα μικτό νεύρο που προέρχεται από τις ρίζες Α8-Θ1 του βραχιονίου πλέγματος. Η αισθητήρια περιοχή του αποτελείται από την ωλένια πλευρά του χεριού, την πρόσθια και οπίσθια όψη του 5ου δακτύλου και το ωλένιο μισό του 4ου δακτύλου.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Το ωλένιο νεύρο ένα μικτό νεύρο στον αγκωνα

Στον αγκώνα, διέρχεται από μια ανατομική έξοδο που βρίσκεται μεταξύ του τρικέφαλου βραχιονίου και του έσω μεσομυϊκού διαφράγματος, στη συνέχεια κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα (CTR) και τέλος κάτω από τον σύνδεσμο Osborne, μεταξύ των δύο κεφαλών του FCU.

τι ειναι η ωλενια νευριτιδα

Συμπτώματα ωλένιας νευρίτιδας

Η συμπίεση του νεύρου ξεκινά συνήθως με συμπτώματα όπως παραισθησία και δυσαισθησία των δύο τελευταίων δακτύλων, ειδικά κατά τον νυχτερινό ύπνο, η οποία επιδεινώνεται από την κάμψη του αγκώνα και τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης-έκτασης.

Ο ασθενής με συμπτώματα ωλένιας νευρίτιδας μπορεί επίσης να αισθανθεί πόνο στον αγκώνα που ακτινοβολεί προς το χέρι. Στη συμπτωματολογία αναφέρεται επίσης οτι σε πιο προχωρημένο στάδιο, οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής μπορεί να είναι αδέξιες λόγω της απώλειας δύναμης στους εγγενείς μύες του χεριού.

Διάγνωση

Η διάγνωση του ωλένιου νεύρου βασίζεται κυρίως σε συνδυασμό τόσο των κλινικών δοκιμασιών και συμπτωμάτων που καταγράφονται κατά την λήψη ιστορικού, όσο και μέσω απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητική τομογραφία, διαγνωστικός υπέρηχος, ηλεκτρομυογράφημα).

Αντιμετώπιση, αποκατάσταση και θεραπεία

Στην ωλένια νευρίτιδα η αποκατάσταση στο οξύ στάδιο (νευρίτιδα) χρήζει αποφόρτιση και ξεκούραση, διαχείριση του πόνου (φυσικά μέσα φυσικοθεραπείας και παυσίπονα).

Το σημαντικότερο κομμάτι της αποκατάστασης είναι η ολοκληρωμένη λήψη ιστορικού, η εξ ολοκλήρου φυσική εξέταση που θα αποκλείσει, θα διαφοροδιαγνώσει και θα κατηγοριοποιήσει τα συμπτώματα του ασθενή και τέλος η συνεργασία του ασθενή και εκτός φυσικοθεραπευτηρίου (ασκησιολόγιο στο σπίτι, αλλαγές στην καθημερινότητα και στην εργασία).

Κατα τη περίοδο της θεραπείας για την αντιμετώπιση της ωλένιας νευρίτιδας την 1η εβδομάδα συστήνεται να αποφεύγεται η λήψη αντιφλεγμονώδη φαρμάκων και η άσκηση.

Από την 2η εβδομάδα, ο ασθενής, με εποπτεία του φυσικοθεραπευτή, ξεκινά την ενεργητική αποκατάσταση. Στο στάδιο αυτό γίνονται:

  • Κινητοποίηση νευρικού ιστού (νευροδυναμικές διατάσεις/ασκήσεις)
  • Ισομετρική άσκηση στους προσβεβλημένους μύες στα όρια του πόνου
  • Αποκατάσταση εύρους κίνησης (Manual Therapy – κινητοποίηση μαλακών μορίων ή και κινητοποίηση με κίνηση)

Η συνεργασία νευρολόγου και φυσικοθεραπευτή είναι σημαντική για την ομαλή και ασθενοκεντρική παρέμβαση στον τραυματισμό του ασθενή.

Όπως, σε κάθε περίπτωση συστήνεται η καθημερινή αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενή και η προοδευτικότητα να γίνεται υπό τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή.

Μετά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ωλένιας νευρίτιδας συστήνεται η παραπομπή του ασθενή στην διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης, σωστής διατροφής και εάν και εφόσον κρίνεται να γίνει παραπομπή σε γυμναστή ή διατροφολόγο.

Θεραπευτικές ασκήσεις για την ωλένια νευρίτιδα

Άσκηση 1: Η παρούσα άσκηση αποτελεί βασικό κλινικό εργαλείο στην αξιολόγηση του ωλένιου νεύρου και μπορεί να συνεχιστεί σαν άσκηση με την χρήση ελαστικού ιμάντα. Προτείνεται 3 σετ των 6-12 επαναλήψεων (ανάλογα με την αίσθηση νευρολογικών συμπτωμάτων, όπου ο φυσικοθεραπευτής θα έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τον ασθενή του).

ωλενιο νευρο ασκηση

 

Άσκηση 2: Η άσκηση αυτή εστιάζει στην επανάκτηση της δύναμης της γροθιάς και στην ομαλή ενδυνάμωση των μυών του αντιβραχίου, του καρπού και των δακτύλων. Μπορεί να ξεκινήσει με μπαλάκι και να κλιμακωθεί με εργαλείο ενδυνάμωσης γροθιάς. Προτείνονται 4 σετ των 20 επαναλήψεων, ενώ τέλος ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να τροποποιήσει την λαβή ή την θέση του χεριού ώστε να φέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

ασκησεις για την ωλενια νευριτιδα

Άσκηση 3: Η κάμψη καρπού με τον αγκώνα σε πλήρη έκταση θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση ενώ και εδώ μπορεί να αλλάξουν οι γωνίες εκτέλεσης. Εάν η άσκηση γίνεται σε πλήρες εύρος συστήνεται 4 σετ έως 6-10 επαναλήψεις, ενώ εάν γίνεται πιο στοχευμένα στις θέσεις που φέρουν συμπτώματα συστήνονται 2-3 σετ των 12-16 επαναλήψεων.

ωλενια νευριτιδα θεραπευτικες ασκησεις

Άσκηση 4: Ωλένια και κερκιδική απόκλιση. Συστήνονται 2-3 σετ των 5-10 επαναλήψεων με κλιμάκωση στην ένταση της άσκησης και ισομετρικό κράτημα στο τέλος της κίνησης.

ωλενια νευριτιδα ασκησεις

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πως φεύγει η φλεγμονή στον ώμο: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. Cambon-Binder A. (2021). Ulnar neuropathy at the elbow. Orthopaedics & traumatology, surgery & research : OTSR107(1S), 102754.
  2. Chimenti, P. C., & Hammert, W. C. (2013). Ulnar neuropathy at the elbow: an evidence-based algorithm. Hand clinics29(3), 435–442.
  3. Caliandro, P., La Torre, G., Padua, R., Giannini, F., & Padua, L. (2012). Treatment for ulnar neuropathy at the elbow. The Cochrane database of systematic reviews, (7), CD006839.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media