Οι 10 καλύτερες υπερτροφές του φθινοπώρου
Εξάλλου, είναι πιο διασκεδαστικό να ακολουθούμε την πορεία της φύσης και να αλλάζουμε μενού ανάλογα με την εποχή, ώστε να μη βαρεθούμε.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι 10 καλύτερες υπερτροφές του φθινοπώρου και όλες βρίσκονται σε αφθονία στη χώρα μας. Φρούτα του φθινοπώρου και λαχανικά γεμάτα βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα, χωρίς πολλές θερμίδες.
1. Σύκα
Αυτό το αποκλειστικά φθινοπωρινό φρούτο αποτελεί μια σίγουρη πηγή φυτικών ινών, που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνει την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και μας βοηθά να χορτάσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα σύκα είναι επίσης εφοδιασμένα με κάλιο, που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
2. Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι μπορεί να μην αφήνει υπέροχη μυρωδιά όσο το βράζουμε, αλλά αποτελεί υπέροχη επιλογή αν θέλουμε να ενισχύσουμε τα επίπεδα βιταμινών Κ και C, ώστε να ενισχύσουμε τη ρύθμιση της αντιφλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού μας. Το κουνουπίδι είναι επίσης πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, σημαντικό για κάθε γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος αφού προλαμβάνει κατά της εμφάνισης δυσπλασιών του νευρικού σωλήνα.
3. Παντζάρια
Τα παντζάρια αξίζουν περισσότερη προσοχή απ’ ο,τι συνηθίζουμε. Αυτό το φθινοπωρινό λαχανικό περιέχει βεταλαϊνες, φυτοθρεπτικά συστατικά που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα παντζάρια είναι και αυτά καλή πηγή φυλλικού οξέος, καλίου, αλλά και μαγγανίου, που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην υγεία των αρτηριών.
4. Αχλάδια
Τα αχλάδια μπορούν να μεταμορφώσουν κάθε φθινοπωρινή συνταγή σε ένα νοστιμότερο και θρεπτικότερο γεύμα. Το φρούτο αυτό αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχει την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, ψευδάργυρο (ο οποίος προλαμβάνει κατά ορισμένων τύπων καρκίνου) και βόριο, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα να διατηρήσει τα επίπεδα ασβεστίου του.
5. Ρόδι
Το ζουμερό ρόδι είναι ένα φθινοπωρινό κόσμημα λόγω της εμφάνισής του, αλλά και των ιδιοτήτων του. Είναι εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν ασθένειες, με φυτικές ίνες και κάλιο, που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.
6. Κράνμπερι
Καθώς ανήκει στην πολύτιμη ομάδα των κόκκινων φρούτων, έχουν αμέτρητα οφέλη στην υγεία μας. Φυτικές ίνες και πρεβιοτικά (τα καλύτερα για την εντερική υγεία), αλλά επίσης είναι εφοδιασμένα με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
7. Κολοκύθα
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, που είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει την όρασή μας. Επιπλέον, η κολοκύθα περιέχει φυτικές στερόλες, οι οποίες δρουν ενάντια στην «κακή» χοληστερίνη, την LDL, αλλά και βήτα καροτένιο (εξίσου και αυτό το υπέροχο έντονο χρώμα της), το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στη γήρανση.
8. Γλυκοπατάτα
Άλλο ένα φθινοπωρινό λαχανικό που τυπικά μπορείτε να καταναλώσετε όλο το χρόνο. Οι γλυκοπατάτες μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν τις συνηθισμένες πατάτες, αφού περιέχουν μεγάλα ποσοστά φυτικών ινών, βιταμινών Α και C. Και φυσικά πάνε υπέροχα με κρέας στο φούρνο.
9. Μήλα
Τα μήλα μας είναι διαθέσιμα και όλο το χειμώνα, αλλά μπορούμε από τώρα να τα βρούμε. Το μήλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως σε βιταμίνη C – που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί ο οργανισμός μας να αντισταθεί στις ιώσεις που κυκλοφορούν αυτή την εποχή. Επιπλέον, περιέχει τη γνωστή πηκτίνη, ένα πρεβιοτικό που συμβάλλει στην υγεία του γαστρεντερικού.
10. Λαχανάκια Βρυξελλών
Άλλο ένα λαχανικό που όπως το κουνουπίδι δεν μυρίζει και υπέροχα, αλλά είναι καλύτερο για εσάς να του δώσετε άλλη μία ευκαιρία. Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, βοηθώντας στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά και βιταμίνη Κ, που ενισχύει την οστική μας υγεία.
Πηγή : ennalaktikidrasi