Τι είναι η νευρολογική φυσικοθεραπεία;
Η νευρολογική φυσικοθεραπεία είναι ένα είδος αποκατάστασης που αφορά την εξέταση και θεραπεία των σωματικών προβλημάτων που προκαλούνται από κάποια νευρολογική κατάσταση του ατόμου.
Στοχεύει στην αύξηση της ποιότητας ζωής των ατόμων με νευρολογικές παθήσεις μέσω των φυσικών μέσων. Κάθε άτομο με νευρολογική πάθηση παρουσιάζει και διαφορετική εικόνα. Η θεραπεία επικεντρώνεται σε στην ίδια την κατάσταση και τα συμπτώματά της. Η νευρολογική φυσικοθεραπεία στοχεύει:
- Αποκατάσταση
- Επιβράδυνση την σωματικής επιδείνωσης
- Μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του ατόμου
- Υποβοήθηση και υποστήριξη παιδιών με αναπηρίες να επιτύχουν τα αναπτυξιακά ορόσημα
Σε ποιες παθήσεις βοηθάει η νευρολογική φυσικοθεραπεία;
Οι νευρολογικές παθήσεις που χρήζουν φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης και αποκατάστασης είναι: κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Parkinson, πολλαπλή σκλήρυνση, κάκωση νωτιαίου μυελού, περιφερική νευροπάθεια, αιθουσαία δυσλειτουργία, κακοήθεια κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος, επιληψία, άνοια, ινομυαλγία και επεισόδια ημικρανίας (όπως ορίζονται από τον NHS 2013-14).
Η αποκατάσταση είναι μία ενεργός και δυναμική διαδικασία μέσω της οποίας ένα άτομο με νευρολογική δυσλειτουργία, υποβοηθάται στο να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες για τη μεγιστοποίηση της σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής τους λειτουργικότητας. Η διαδικασία μπορεί να χωριστεί σε τρεις βασικούς τομείς:
- Προσεγγίσεις που μειώνουν την αναπηρία
- Προσεγγίσεις που αποσκοπούν στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων και στρατηγικών, οι οποίες θα αυξήσουν τις δραστηριότητες
- Προσεγγίσεις που συμβάλλουν στη μεταβολή του περιβάλλοντος, τόσο του φυσικού όσο και του κοινωνικού, έτσι ώστε με τη δεδομένη αναπηρία να συνεπάγεται την ελάχιστη δυνατή αδυναμία.
Η θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιείται ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, τα συμπτώματά του και τους στόχους του. Αυτό επιτρέπει στους φυσικοθεραπευτές να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
Η φυσικοθεραπεία αυξάνει την ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες και προωθεί τις λειτουργίες που είναι σημαντικότερες για το άτομο. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το περπάτημα, το ανέβασμα των σκαλοπατιών, τα ψώνια των ειδών ανάγκης, την κηπουρική ή ακόμα και πιο απλές λειτουργίες όπως η αλλαγή θέση στο κρεβάτι ή η εσωτερική μεταφορά εντός της κατοικίας.
Η θεραπεία περιλαμβάνει τεχνικές παρέμβασης όπως διατάσεις, ενδυνάμωση, εκμάθηση της ικανότητας ισορροπίας και εκπαίδευση της βάδισης αν αυτό απαιτείται.
Για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος θεραπευτικής προσέγγισης απαιτείται και εξειδικευμένη αξιολόγηση για την αναγνώριση των ελλειμάτων και τη θέσπιση των στόχων.
Πιο συγκεκριμένα η νευρολογική φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην:
- Επανεκπαίδευση προτύπων κίνησης
- Διευκόλυνση κινήσεων
- Βελτίωση καθημερινών λειτουργικών δραστηριοτήτων
- Αύξηση της μυϊκής δύναμης
- Αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων
- Βελτίωση λεπτής κινητικότητας (κινήσεις λεπτομέρειας και καλού συντονισμού)
- Βελτίωση στάσης του σώματος
- Βελτίωση της ισορροπίας
- Αύξηση επιπέδου φυσικής κατάστασης και αντοχής
- Μείωση κινδύνου πτώσεων
- Βελτίωση του πνευμονικού αερισμού και της ποιότητας της αναπνοής
- Ανακούφιση από τον πόνο
- Αύξηση της ανεξαρτησίας
Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να εμψυχώσει και να βοηθήσει εις βάθος τα άτομα να ανταπεξέλθουν τις κινητικές τους δυσκολίες μέσω τεκμηριωμένης αποκατάστασης. Η από κοινού συνεργασία αι θέληση δύναται να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι είναι η αναπνευστική φυσικοθεραπεία και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Από την Ελένη Καραγιάννη, Φυσικοθεραπεύτρια