Να γιατί χρειάζεσαι διατροφολόγο στην προσπάθεια σου
Ένα πολύ ενδιαφέρον infographic συντάχθηκε από τον Βρετανικό Σύλλογο των Διαιτολόγων (The British Dietetic Association (BDA)) το οποίο αποδίδει με ευκολία μέσω εικόνας όλα όσα οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι , ως επαγγελματίες υγείας λαμβάνουν υπόψιν όταν αναλαμβάνουν έναν άνθρωπο διατροφικά, είτε είναι ασθενής είτε όχι, ώστε το διατροφικό του πλάνο να έχει πιθανότητες να είναι επιτυχημένο!
1) Ηλικία και Φύλλο: διαδραματίζουν καθοριστικό παράγοντα στις ενεργειακές απαιτήσεις ενός διαιτώμενου. Οι άνδρες έχουν προφανώς μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες σε σχέση με τις γυναίκες, και η ηλικία όσο αυξάνεται μειώνει σταδιακά το μεταβολικό ρυθμό του ατόμου.
2) Σωματική Εικόνα: όλοι λίγο πολύ έχετε ακούσει για την εικόνα “μήλο” και “αχλάδι” όσο αφορά το σωματότυπο. Δυστυχώς οι διαφορές ανάμεσα στις δύο κατανομές είναι σημαντικές και έχουν να κάνουν με τις πιθανότητες καρδιαγγειακού κινδύνου, στοιχείο σημαντικό για κάθε διαιτολόγο.
3) Η Φυσική Δραστηριότητα: καθοριστικός παράγοντας για τις παρούσες ενεργειακές απαιτήσεις του ατόμου, αλλά και για την σύσταση του σώματος που εκείνο έχει επιτύχει ως αποτέλεσμα ένταξης ή αποχής για χρόνια από οποιασδήποτε μορφής άσκηση.
4) Ρυθμός Εργασίας: αναμφισβήτητα οι ώρες και το ωράριο ενός ατόμου, επιδρούν καθοριστικά στο σχεδιασμό του διατροφικού του πλάνου. Όσο πιο σταθερό, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα συμμόρφωσης θα επιτευχθεί με τη διατροφή του. Αλλα και να μην είναι σταθερό το ωράριο ο διαιτολόγος θα το προσαρμόσει βάση των εργασιακών αναγκών του διαιτωμενου.
5) Τροφή και Θρεπτικά Συστατικά: είναι σημαντικό η διατροφή που συντάσσεται από το διαιτολόγο να καλύπτει τις ανάγκες του διαιτώμενου σε θρεπτικά συστατικά ανάλογα με την ηλικία και την περίοδο ζωής που βρίσκεται (πχ εγκυμοσύνη, προπόνηση). Αυτό επιτυγχάνεται όταν εξασφαλιστεί ποικιλία και ισορροπία στο μενού.
6) Οικογένεια και Τρόπος ζωής: ο διαιτολόγος δεν πρέπει να ξεχνά τις καθημερινές συνήθειες του διαιτώμενου και ότι εκείνος αποτελεί μέλος μιας οικογένειας, όταν συντάσσει το διατροφικό του πλάνο. Όσο λιγότερο “ξεβολεύει” από τα υπόλοιπα μέλη του συνόλου στο οποίο ανήκει, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να είναι επιτυχημένο το διατροφικό πλάνο που πρόκειται να ακολουθήσει.
7) Πνευματική Καλλιέργεια: πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής παίζει και αυτός ο παράγοντας, και για το λόγο αυτό εμείς οι διαιτολόγοι προσπαθούμε να εκπαιδεύουμε και να ενημερώνουμε το διαιτωμενο γύρω από θέματα διατροφής και υγείας που τον αφορούν άμεσα.
8) Μέγεθος Σώματος: οι απαιτήσεις ενέργειας αλλά και θρεπτικών συστατικών δεν μπορεί να είναι ίδιες σε ένα μικρόσωμο άτομα σε σχέση με ένα μεγαλόσωμο. Όλα αυτά συνυπολογίζονται και εκτιμώνται κατάλληλα.
9) Πνευματική ευεξία: στόχος του κάθε διαιτολόγου είναι να καλύπτει όλες τις ανάγκες του διαιτωμενου σε εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα τον βοηθηθούν στην καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση, γιατί όσο σημαντικό είναι ένα υγιές σώμα άλλο τόσο είναι και ένα κοφτερό μυαλό.
10) Δεξιότητες Μαγειρικής: ο παράγοντας αυτός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ενός προγράμματος. Αν το άτομο μπορεί να παρασκευάζει τα γεύματα του είναι σημαντικό, εάν όχι εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει κάποιος στο οικογενειακό του περιβάλλον που να τον βοηθήσει.
11) Συμπτώματα και Παθήσεις: στη λήψη του ιατρικού ιστορικού από το διαιτολόγο, παίζει σημαντικό ρόλο να αναφερθούν όλα όσα αφορούν το άτομο που αναλαμβάνει, ώστε η διατροφή που θα συνταχθεί να έχει σαν στόχο να ανακουφίσει όσο είναι εφικτό από τα συμπτώματα που το ταλαιπωρούν.
12) Περιβάλλον: παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ενός διατροφικού πλάνου, και με τον όρο περιβάλλον εννοούμε ότι επιδρά στην ψυχολογία του διαιτώμενου και μπορεί να την επηρεάσει.
13) Γεύση/Διατροφικές Συνήθειες: εδώ είναι το κλειδί μια επιτυχημένης συνεργασίας ανάμεσα σε μας τους διαιτολόγους και τους διαιτώμενους. Και το κλειδί αυτό ονομάζεται “εξατομίκευση”.
14) Θρησκεία/Πεποιθήσεις: μπορεί να αποτελέσουν περιοριστικούς παράγοντες στη διατροφική ποικιλία ενός μενού, όμως καλούμαστε εμείς οι διαιτολόγοι να εκπαιδεύσουμε το άτομο και παράλληλα να βρούμε εναλλακτικές πηγές θρεπτικών συστατικών χωρίς να προσβάλουμε τις πεποιθήσεις η την θρησκεία του ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του.
15) Ικανότητα: υπάρχουν κλίμακες διαβάθμισης της ικανότητας για επιτυχία, της ετοιμότητας για αλλαγή και της οργανωτικότητας ενός ατόμου που ξεκινά διατροφή. Για να το βοηθήσουμε να πετύχει ένα υψηλότερο σκορ…εμείς ώς επαγγελματίες υγείας επικαλούμαστε το κίνητρο! Το κίνητρο της αλλαγής!
16) Φαρμακευτική αγωγή: και μην ξεχνάμε τα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει το άτομο που αναλαμβάνουμε και τους περιορισμούς που μπορεί αυτά να μας αποδίδουν.
Επιμελεια infographic : Δρ Ειρήνη Δημίδη
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.
Ηλιοπούλου Ηλιάνα , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος