Μυική κράμπα: Τι είναι και πως προλαμβάνεται
Όλοι έχουμε λίγο πολύ βιώσει αυτό το επώδυνο και δυσάρεστο αίσθημα της ακούσιας/σπασμωδικής μυϊκής συστολής.
Αυτό μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά από μια αθλητική δραστηριότητα είτε στην απλή καθημερινότητα μας.
Τι είναι και που οφείλεται μια κράμπα;
Οι μυς μας σαν ένα οργανωμένο σύστημα μυϊκών και νευρικών ινών και άλλων συστατικών στοιχείων, έχουν την ικανότητα να συσπώνται και να χαλαρώνουν. Όταν λοιπόν η λειτουργία της συστολής ενεργοποιείται ακούσια και σπασμωδικά , τότε έχουμε το φαινόμενο της μυϊκής κράμπας.
Η ακούσια αυτή σύσπαση προκαλείται από διαφορές αιτίες σύμφωνα με τις έρευνες. Υπάρχουν διατροφικές αιτίες, όπως η έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου τα οποία είναι πρωταγωνιστές στην μυϊκή σύσπαση/χαλάρωση. Επίσης η ελλειψη καλίου το οποίο ρυθμίζει τις νευρικές λειτουργίες προκαλεί ανωμαλίες στην φυσιολογική επιτέλεση μυϊκών συσπάσεων. Τέλος η αφυδάτωση του οργανισμού και η έλλειψη νατρίου είναι άλλοι δυο κρίσιμοι παράγοντες που αποτελούν αιτία κράμπας.
Νεότερες έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι, οι κουρασμένοι μυς από τακτική και έντονη άσκηση είναι επιρρεπείς σε μυϊκές κράμπες. Αυτό συμβαίνει (με βάση την υπόθεση της υπερδιεγερσιμότητας των α-κινητικών νευρώνων) διότι οι μυς αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση καμάτου και αδυνατούν να ελέγξουν τους κινητικούς αισθητήρες ,επομένως έχουμε μυϊκή συστολή χωρίς την θέληση μας.
Υπάρχουν καποιες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων κραμπών όπου προδίδουν προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα κλπ.
Πως αντιμετωπίζεται μια κράμπα;
Να σημειωθεί ότι τα πιο συχνά κρούσματα αφορούν τους οπίσθιους μηριαίους, τον γαστροκνήμιο, κοιλιακή χώρα, τους προσαγωγούς και τον τραπεζοειδή.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης και ανακούφισης από τον πόνο που συνοδεύει τις μυϊκές κράμπες είναι η παθητική διάταση των οικείων μυϊκών ομάδων και η τοπική μάλαξη για μερικά δευτερόλεπτα(10-15sec).
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε μια κράμπα;
Διατροφή επαρκής σε όλα τα προαναφερθέντα διατροφικά στοιχεία και ιδανική κατανάλωση νερού και ηλεκτρολυτών για την αποφυγή αφυδάτωσης.
Πάντα σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία μετά την άσκηση !
Πριν Τον ύπνο καλό είναι να πραγματοποιούνται διατάσεις, ήπια άσκηση και να εξασφαλίζουμε θερμότητα στους μυς ώστε να αποφευχθούν επεισόδια κατά τη διάρκεια του.Τέλος, καθώς συμβαίνει πολύ συχνά κατά την κολύμβηση να σημειωθεί ότι ο λουόμενος πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να κρατάει το εκάστοτε μέλος τεντωμένο στο νερό μέχρι να επανέλθει.Αν χρήζει ανάγκης να φωνάξει για εξωτερική βοήθεια.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram