Μπύρα, κρασί ή τσίπουρο; Τι πίνουμε στις διακοπές;
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που συνδέονται με την κατανάλωση μπύρας και κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών που πίνουμε συχνά το καλοκαίρι. Αλλά ποιο μπορεί είναι το πιο υγιεινό ποτό; Ρωτήσαμε τον Δρ Δημήτρη Μπιτσάνη BSc, MMedSc, MSC, PhD, RΝutr, Βιοχημικό Διατροφολόγο να μας πει τη δική του άποψη.
Κάποια από τα πλεονεκτήματα της μπύρας
Η θρεπτική αξία της μπύρας υπερβαίνει την αξία του κρασιού καθώς είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνες.
Χάρη στην περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες, αμινοξέα, μέταλλα (φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο)και βιταμίνες, θα μπορούσε να θεωρηθεί τρόφιμο!
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες.
Ο λυκίσκος, ένα από τα κύρια συστατικά της μπύρας και σημαντική πηγή φαινολικών ενώσεων, έχει εγκριθεί από την αντίστοιχη Γερμανική Επιτροπή τροφίμων και ποτών για τη θεραπεία της ψυχοκινητική ανησυχίας, του άγχους και των διαταραχών του ύπνου.
Όσο πιο σκούρα η μπύρα τόσο πιο πολλά τα οφέλη για την υγεία (π.χ. για την καρδιά).
Η κατανάλωση της μπύρας με μέτρο μπορεί να έχει διάφορες θετικές για την υγεία βιολογικές δραστηριότητες (αντι-καρκινογόνος, αντιφλεγμονώδης, και αντι-ιική).
Για να έχει όλα τα παραπάνω οφέλη, χρειάζεται να την καταναλώσουμε σε τεράστιες ποσότητες! Για παράδειγμα, πρέπει να καταναλώσουμε περισσότερα από 30 κουτιά για τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, 8 κουτιά για τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη B6 και περισσότερα από 14 κουτιά για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες σου σε φώσφορο και μαγνήσιο.
Υπερβολικές ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε αδιαθεσία, εξάρτηση και βλάβη στο ήπαρ, όπως και αύξηση σωματικού βάρους και κοιλιακού λίπους (το γνωστό σωσίβιο γύρω από την μέση).
Αύξηση τριγλυκεριδίων κι αυξημένος κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και διαβήτη τύπου 2, όταν η κατανάλωση αυξάνεται.
Καούρα και αέρια.
Αφυδάτωση.
Δεν βοηθά εάν προσπαθείτε να μειώσετε τους υδατάνθρακες.
Αποφυγή κατανάλωσης μπύρας με βάση το σιτάρι σε περιστατικά με κοιλιοκάκη ή ουρική αρθρίτιδα.
Κάποια από τα πλεονεκτήματα του κρασιού
Το κρασί είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από την μπύρα.
Το κόκκινο κρασί περιέχει και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.
Η συνιστώμενη έως μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια την ημέρα) σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, διαβήτη, και ορισμένων τύπων καρκίνου (π.x. παχέος εντέρου, ωοθηκών), κατάθλιψης και άνοιας.
Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κρασί έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και προστατεύσουν το δέρμα από τις επιβλαβείς ακτίνες UV.
Κάποια από τα μειονεκτήματα του κρασιού
Το λευκό κρασί είναι όξινο και μπορεί να προκληθεί φθορά στο σμάλτο των δοντιών.
Το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.
Η κατανάλωσή του προκαλεί αφυδάτωση.
Η αυξημένη κατανάλωση οδηγεί επίσης σε εξάρτηση, παχυσαρκία , κύρωση του ήπατος, κατάθλιψη, διαβήτη και άλλα.
Ο γλυκάνισος έχει θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθά στην πέψη.
Νοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το τσίπουρο και η τσικουδιά μειώνουν τον κίνδυνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, κι έχουν επίσης αντιθρομβωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Κάποια από τα μειονεκτήματα του ούζου, τσίπουρου και των συναφών ποτών (ρακή ή τσικουδιά)
Ο γλυκάνισος μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
Πρόκειται για δυνατά αλκοολούχα ποτά, και η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με σύνεση (1-2 ποτηράκια την ημέρα).
Το ούζο μπορεί να μην είναι 100% απόσταγμα όπως το τσίπουρο και η τσικουδιά.
Το ούζο προκαλεί πονοκέφαλο και ανοίγει την όρεξη.
Η άποψη του ειδικού: Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των παραπάνω αλκοολούχων ποτών έχουν βασιστεί στο ότι η κατανάλωση του αλκοόλ γίνεται πάντα με μέτρο. Παρά το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί έχει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, για κανένα από τα οφέλη για την υγεία δεν αξίζει να ενθαρρύνεται η κατανάλωση αλκοόλ.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ : H Μπύρα, το Αλκοόλ και η Άσκηση
Πηγή : capital