Ενσυνείδητη διατροφή: Tι είναι και πως θα αλλάξει τη σχέση σου με το φαγητό
Το Mindful eating (Mindfulness) ή αλλιώς ενσυνείδητη διατροφή είναι ένας όρος που έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή μας γλώσσα, αλλά το νόημά του είναι πιο βαθύ από το πώς το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα. Αυτός ο όρος έχει γίνει δημοφιλής επειδή προτρέπει τη συνειδητή επιλογή του οτιδήποτε και αν είναι το επίκεντρο.
Γράφει η Πηνελόπη Λαγουρού , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Τήνος)
Η ενσυνείδητη διατροφή εχει γίνει μια μέθοδο ενθάρρυνσης του ατόμου να φροντίζει τον εαυτό του. Ομοίως, το «προσεκτικό φαγητό» μας οδηγεί στην συνειδητοποίηση των διατροφικών μας επιλογών.
Τι είναι το Mindful eating
Το προσεκτικό φαγητό (δηλαδή, η προσοχή στο φαγητό μας, σκόπιμα, στιγμή προς στιγμή, χωρίς επικριτικά σχόλια) είναι μια προσέγγιση στο φαγητό που εστιάζει στην ευαισθητοποίηση των ατόμων για το φαγητό και την εμπειρία τους από το φαγητό. Δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες, το λίπος ή τις πρωτεΐνες.
Ο σκοπός της ενσυνείδητης διατροφής δεν είναι η απώλεια βάρος, αν και είναι πολύ πιθανό αυτοί που υιοθετούν αυτό το στυλ φαγητού να χάσουν βάρος. Η πρόθεση είναι τα άτομα να απολαύσουν τη στιγμή και το φαγητό και να αποκτήσουν την αίσθηση της απόλυτης παρουσίας τους κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Κατά βάση οι δίαιτες τείνουν να επικεντρώνονται στους κανόνες της διατροφής (π.χ. τι να τρώτε, πόσο να τρώτε και τι να μην τρώτε), με την επιδιωκόμενη μέτρηση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανότατα απώλεια βάρους ή, στην περίπτωση του διαβήτη, βελτιωμένες τιμές γλυκόζης στο αίμα και τελικά βελτιωμένη A1C. Όλες οι δίαιτες έχουν τη δυνατότητα επιτυχίας ή αποτυχίας.
Οι άνθρωποι μπορεί να γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματά τους θα εξαρτηθούν από την κατανάλωση και τη δαπάνη θερμίδων και να καταλάβουν ότι αυτό έχει να κάνει με τη συμπεριφορά τους, αλλά είναι σπάνιο για τα άτομα να διατηρούν αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς χωρίς να βλέπουν το επιθυμητό αποτελέσματα της απώλειας βάρους .
Η ενσυνείδητη διατροφή ( Mindful eating) προτρέπει μια συμπεριφορά προσανατολισμένη στη διαδικασία και όχι μια συμπεριφορά που βασίζεται στο αποτέλεσμα. Βασίζεται στην εμπειρία ενός ατόμου. Το άτομο επικεντρώνεται στην εκτίμηση της εμπειρίας του φαγητού και δεν ασχολείται με τον περιορισμό της πρόσληψης. Το άτομο που τρώει επιλέγει τι και πόσο να καταναλώσει.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σε μια προσεκτική, συνειδητή προσέγγιση, οι επιλογές του ατόμου σχετίζονται με περισσότερο υγιεινά τρόφιμα , καθώς περιορίζεται συνήθως και η μερίδα του φαγητού.
Ουσιαστικά, η ενσυνείδητη -προσεκτική διατροφή σημαίνει να είστε πλήρως προσεκτικοί στο φαγητό σας – καθώς αγοράζετε, προετοιμάζετε, σερβίρετε και καταναλώνετε. Ωστόσο, η υιοθέτηση της πρακτικής μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από μερικές προσαρμογές στον τρόπο προσέγγισης των γευμάτων και των σνακ.
Πως να ξεκινήσετε την ενσυνείδητη διατροφή
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να ξεκινήσετε το mindful eating, μερικοί από τους οποίους μπορούν να έχουν ισχυρά οφέλη από μόνα τους:
Φτιάξτε τη λίστα αγορών σας.
Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να σκεφτείτε την διατροφική αξία του κάθε τροφίμου που προστίθεται στη λίστα σας . Προετοιμάστε την λίστα των αγορών σας ώστε να αποφύγετε την άσκοπη προσθήκη τροφίμων στο καλάθι σας.
Πηγαίντε στο τραπέζι με όρεξη – αλλά όχι όταν πεινασμένοι φανατικά.
Η παράλειψη γευμάτων στερεί την διαδικασία της απόλαυσης του γεύματος, μιας και ο πρωταρχικός στόχος γίνεται το ‘’γέμισμα ‘’ του κενού από την απώλεια φαγητού για αρκετές ώρες.
Ξεκινήστε με μικρή μερίδα.
Μπορεί να είναι χρήσιμο να περιορίσετε το μέγεθος της μερίδας σας , γιατί μπορεί να επέλθει κορεσμός χωρίς μεγάλη ποσότητα φαγητού. Σταματήστε να τρώτε όταν είστε χορτάτοι.
Εκτιμήστε το φαγητό σας.
Σταματήστε για ένα ή δύο λεπτά πριν αρχίσετε να τρώτε , προσπαθήστε να αποβάλετε όλες και τις σκέψεις και να επικεντρωθείτε στην απόλαυση του φαγητού που καταναλώνετε . Η έκφραση ευγνωμοσύνης ,έστω και σιωπηλά είναι σημαντική. Εστιάστε στο πώς σας κάνει να νιώθετε το φαγητό.
Δείξτε την απαραίτητη προσοχή.
Στο Mindful eating απομακρύνετε τους πειρασμούς από κοντά σας, απενεργοποιώντας την τηλεόραση και αφήνοντας το τηλέφωνό σας σε κάποιο άλλο δωμάτιο.
Δώστε χρόνο στο φαγητό σας.
Ίσως χρειαστεί να μασάτε κάθε μπουκιά 20 έως 40 φορές, ανάλογα με το φαγητό. Μπορεί να εκπλαγείτε με όλες τις γεύσεις που απελευθερώνονται, όταν δώσετε χρόνο στο φαγητό για να το απολαύσατε.
Αναρωτηθείτε γιατί τρώτε, εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι και εάν το φαγητό που επιλέξατε είναι αυτό που πραγματικά θέλετε στα πλαίσια της φροντίδας του εαυτού σας.
Επειδή λοιπόν όπως καταλαβαίνουμε, η διατροφή είναι σε ένα βαθμό παιχνίδι μυαλού και σε μεγάλο βαθμό αλλαγή της συμπεριφοράς και της σκέψης προς το φαγητό, θα ήταν φρόνιμο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό να κοιτάμε την συνολική εικόνα συνειδητά. Η διατροφική εκπαίδευση και η εν-συναίσθηση είναι βοηθοί στην αλλαγή αυτή.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram