Αρχική Blog Fitness Μελέτη του ΤΕΦΑΑ ΠΘ για την αντικαταθλιπτική δράση της άσκησης έλαβε υψηλή αναγνώριση
Μελέτη του ΤΕΦΑΑ ΠΘ για την αντικαταθλιπτική δράση της άσκησης έλαβε υψηλή αναγνώριση

Μελέτη του ΤΕΦΑΑ ΠΘ για την αντικαταθλιπτική δράση της άσκησης έλαβε υψηλή αναγνώριση

Μελέτη του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της  Άσκησης και Ποιόητητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα του Δρ. Ιωάννη Δ. Μωρρέ για την αντικαταθλιπτική δράση της άσκησης έλαβε υψηλή αναγνώριση από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Υγεία (National Institute for Health Research-NIHR) του Ηνωμένου Βασιλείου. – Τι αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής Δρ. Ιωάννης Δ. Μωρρές

«Η αερόβια άσκηση ως συμπληρωματική μορφή παρέμβασης φέρει υψηλή αντικαταθλιπτική δράση σε ενήλικες ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή όταν καθοδηγείται από ειδικούς της άσκησης και πραγματοποιείται 3 φορές την εβδομάδα για περίπου 45 λεπτά με μέτρια ένταση επί 9 περίπου εβδομάδες.

Επιπλέον, η αερόβια άσκηση έδειξε μεγάλο αντικαταθλιπτικό όφελος ακόμα και όταν διήρκησε ένα μόλις μήνα ή όταν συγκρίθηκε με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή διάφορες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές.

Την ίδια μεγάλη βελτίωση είχαν ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία είτε εντός ή εκτός νοσοκομείου και είτε παρουσίασαν σοβαρή, μέτρια ή ήπια κατάθλιψη. Επίσης, η αερόβια άσκηση έδειξε εξίσου μεγάλα αντικαταθλιπτικά οφέλη και με τη χρήση αλλά και χωρίς τη χρήση αθλητικού εξοπλισμού/εγκαταστάσεων.

Είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι η αερόβια άσκηση έδειξε μεγάλη αντικαταθλιπτική δράση ακόμα και σε πειραματικές συνθήκες χαμηλού συστηματικού σφάλματος”

Κατόπιν δημοσίευσης στην επίσημη Ιατρική Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Κατάθλιψης και Άγχους, η μετα-ανάλυση του Δρ. Ιωάννη Δ. Μωρρέ έλαβε περαιτέρω διεθνή αναγνώριση και σηματοδοτήθηκε ως υπόδειγμα επιστημονικής τεκμηρίωσης υψηλής ποιότητας και κεντρικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων στον χώρο της ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Tα ευρήματα αυτής της διακεκριμένης μελέτης θα χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες και πιο αποτελεσματικές κλινικές πρακτικές στην θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ιωάννης Δ. Μωρρές δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για τους ασθενείς και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τονίζει ότι η σωστή εφαρμογή της αερόβιας άσκησης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τη θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει με πολλαπλούς τρόπους. Συγκεκριμένα, η άσκηση δεν είναι κοστοβόρα παρέμβαση και δεν συνδέεται με κοινωνικό στίγμα. Επιπλέον, βελτιώνει την βεβαρυμμένη σωματική υγεία και ποιότητα ζωής των ασθενών με κατάθλιψη και μπορεί να μειώσει τις αυξημένες λίστες αναμονής που καταγράφονται στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Με βάση τα ευρήματα από την μελέτη αλλά και την επαναλαμβανόμενη διεθνή επιστημονική τεκμηρίωση, οι ερευνητές του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζουν την σπουδαιότητας συνταγογράφησης της άσκησης στη θεραπεία της κατάθλιψης στην Ελλάδα. Η συνταγογράφηση της άσκησης στην κατάθλιψη αποτελεί γεγονός εδώ και αρκετά χρόνια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ ΠΘ καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε προγράμματα «άσκησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής για όλους τους συμπολίτες μας», να έρθουν σε επικοινωνία με το iomores@pe.uth.gr και psylab@pe.uth.gr καθώς και στο 2431047024. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαμένουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

Στους ερευνητές της μελέτης από το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκτός από τον Δρ. Ιωάννη Δ. Μωρρέ, συμμετείχαν και ο, Καθηγητής Αντώνης Χατζηγεωργιάδης, Καθηγητής Γιάννης Θεοδωράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νίκος Κομούτος, Δρ. Χαράλαμπος Κρομμύδας και οι συνεργάτες/συνερευνητές στην ίδια μελέτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αφροδίτη Στάθη του Πανεπιστημίου του Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο) και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Chantal Arpin-Cribbie του Πανεπιστημίου Laurentian (Καναδάς).

Η μελέτη έχει τίτλο “Aerobic exercise for adult patients with major depressive disorder in mental health services: A systematic review and meta-analysis”, και μπορεί να αναγνωσθεί στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/da.22842

https://discover.dc.nihr.ac.uk/content/signal-000711/aerobic-exercise-is-an-effective-treatment-for-depression

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media