Τι είναι το Manual Therapy στη φυσικοθεραπεία και που βοηθάει
(Orthopaedic) Manual (Physical) Therapy (OMPT) είναι μία εξειδίκευση της φυσικοθεραπείας για την διαχείριση νευρομυοσκελετικών περιστατικών, βασισμένη στον κλινικό συλλογισμό, χρησιμοποιώντας ειδικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Αυτές, είναι οι γνωστές τεχνικές manual therapy (κινητοποιήσεις και χειρισμοί) και η θεραπευτική άσκηση. Το Manual Therapy περιλαμβάνει επίσης και παρεμβαίνει στο βιοψυχοκοινωνικό πλαίσιο του εκάστοτε ασθενή μέσα από τα διαθέσιμα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα της βιβλιογραφίας (επίσημος ορισμός IFOMPT, 2004).
Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Σε γενικές γραμμές Manual Therapy είναι οποιαδήποτε προσέγγιση που περιλαμβάνει την δια χειρός θεραπεία (χειροθεραπεία). Γνωστοί επιστήμονες που άφησαν το στίγμα τους και υπάρχουν ειδικοί μέθοδοι και προσέγγιση υπό το πρίσμα του Manual Therapy είναι οι:
- Mulligan
- Maitland
- Lewit
- Kaltenborn
- McKenzie
Που βοηθάει το Manual Therapy;
- Αναλγησία (μείωση πόνου και άλλων λειτουργικών συμπτωμάτων)
- Βελτίωση εύρος κίνησης
- Βελτίωση ιδιοδεκτικότητας της πάσχουσας άρθρωσης
- Αποκατάσταση νευρομυϊκής λειτουργίας
- Αποκατάσταση μυοτενόντιου συνόλου
- Αποκατάσταση μετά από εξάρθρημα ή αστάθειες που προκύπτουν από χρόνιες θυλακοσυνδεσμικές διαταραχές
- Αποκατάσταση μετά από συμφύσεις, άλατα, εκφυλίσεις στις αρθρικές δομές
- Απευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση μέσα από την συνταγογράφηση της θεραπευτικής άσκησης που περιλαμβάνει
Ο εξειδικευμένος στο Manual Therapy φυσικοθεραπευτής λαμβάνει ιστορικό από τον ασθενή του, κάνει τις υποθέσεις και κατατάσσει τα συμπτώματα στον θεραπευτικό του αλγόριθμο. Όταν η υπόθεση, δηλαδή το αίτιο του προβλήματος του ασθενή είναι αρθρικής αιτιολογίας, οι τεχνικές κινητοποίησης είναι ψηλά στην θεραπευτική αξία.
Οι τεχνικές (έλξη, συμπίεση, ολίσθηση) ασχολούνται με την διευκόλυνση των επικουρικών κινήσεων που κάνουν οι αρθρώσεις. H κάθε κίνηση των αρθρώσεων επηρεάζεται ποσοτικά και ποιοτικά από αυτές.
Αυτές είναι:
- Κύλιση (roll)
- Ολίσθηση (glide)
Η επιλογή θεραπείας (επιλογή τεχνικής) χρήζει γνώση και εξειδίκευση του φυσικοθεραπευτή που θα την εκτελέσει καθώς μία τεχνική θεραπείας για να είναι αποτελεσματική πρέπει να σέβεται και να γνωρίζει βασικές αρχές αρθροκινηματικής και οστεοκινηματικής και να είναι σύμφωνη με την ευαισθησία, την σοβαρότητα και το στάδιο που βρίσκεται η αρθρικής αιτιολογίας συμπτωματολογία.
Πόσες τεχνικές υπάρχουν;
Οι τεχνικές Manual Therapy είναι η έλξη, η συμπίεση και οι ολισθήσεις σε όλες τις – διαθέσιμες κατά άρθρωση – κατευθύνσεις:
- Η τεχνική της έλξης στόχο έχει να ανακουφίσει τον πόνο αυξάνοντας το μεσάρθριο διάστημα μεταξύ της πάσχουσας άρθρωσης.
- Η τεχνική της συμπίεσης στοχεύει στην ανακούφιση και την χορήγηση περισσότερων ιδιοδεκτικών ερεθισμάτων στην άρθρωση μειώνοντας το μεσάρθριο διάστημα της πάσχουσας άρθρωσης (ιδανικό σε αστάθειες ή εξαρθρήματα).
- Η ολίσθηση ανάλογα με το είδος την κίνηση που προκαλεί την συμπτωματολογία δουλεύει προς την ίδια ή στην αντίθετη από αυτήν κατεύθυνση.
Άλλες δύο σημαντικές επιλογές στην εργαλειοθήκη της αποκατάστασης μέσω manual therapy techniques και αυτές είναι οι:
- HVLA χειρισμοί (Thrust Techniques)
- Κινητοποίηση με κίνηση (Mobilization with Movement / MWM by Mulligan).
Οι πρώτες αποτελούν το τελικό στάδιο μίας προσέγγισης με κινητοποιήσεις και είναι γνωστές ως «κρακ» ή «χειροπρακτική». Και οι δύο ονομασίες γίνονται καθαρά για λόγους κατανόησης του περιεχομένου της θεραπείας.
Πρακτικά οι χειρισμοί HVLA είναι εκείνοι όπου γίνεται ένας χειρισμός με μεγάλη ταχύτητα (High Velocity) σε όσο το δυνατόν μικρότερο εύρος κίνησης (Low Amplitude).
Οι τεχνικές κινητοποίησης σε συνδυασμό με κίνηση (μέθοδος Mulligan) αποτελούν ισχυρές τεχνικές αποκατάστασης αρθρικής αιτιολογίας συμπτωματολογία. Στοχεύουν την άμεση ανακούφιση του πόνου και την αύξηση του διαθέσιμου εύρους κίνησης.
Ο ειδικός φυσικοθεραπευτής αφού κάνει την θεραπεία με την χρήση των τεχνικών αυτών, οφείλει να δώσει αντίστοιχο ασκησιολόγιο που να αντιγράφει και να βοηθά στην διατήρηση των μηχανισμών που βοήθησαν στην απευαισθητοποίηση των μηχανικών δυσλειτουργιών.
Πόσο διαρκεί η θεραπεία (Συχνότητα θεραπείας);
Είναι δεδομένο είναι ότι αφού επέλθει η οξεία φάση των συμπτωμάτων, η ενεργητική αποκατάσταση μαζί με την ύπαρξη manual therapy τεχνικών θα οδηγήσει τον ασθενή στην πλήρη αποκατάστασή γρήγορα και αποτελεσματικά.
Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί σε κάθε συνεδρία την πορεία της αποκατάστασης και παρεμβαίνει μέσω χειροθεραπείας και συνταγογράφησης θεραπευτικής άσκησης.
Ενδεικτικές τιμές για την συχνότητα (πόσες συνεδρίες ανά εβδομάδα και πόση διάρκεια η κάθε θεραπεία).
- Συχνότητα: 2-3 φορές την εβδομάδα (όταν σε οξεία φάση) 1-2 φορές την εβδομάδα ή ανά 2 εβδομάδες σε υποξύ ή χρόνια φάση (Σε συνδυασμό με συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης).
- Διάρκεια θεραπειών: Η πρώτη θεραπεία μαζί με την λήψη ιστορικού, την φυσική εξέταση, τα λειτουργικά διαγνωστικά τεστ και την θεραπεία μπορεί να φτάσει έως και μία ώρα θεραπεία (60 λεπτά) ενώ οι επόμενες θεραπείες, όπου επίσης περιλαμβάνουν μία μίνι επαναξιολόγηση όπως έχει προαναφερθεί, κυμαίνονται από 40-50 λεπτά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν πονάω στη μέση κάνει να κινούμαι ή όχι;
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram
Βιβλιογραφία
- Bialosky, J.E., Bishop, M.D., Penza, C.W., 2017. Placebo Mechanisms of Manual Therapy: A Sheep in Wolf’s Clothing? J Orthop Sports Phys Ther 47, 301–304. https://doi.org/10.2519/jospt.2017.0604
- Bialosky, J.E., Bishop, M.D., Price, D.D., Robinson, M.E., George, S.Z., 2009. The mechanisms of manual therapy in the treatment of musculoskeletal pain: a comprehensive model. Man Ther 14, 531–538. https://doi.org/10.1016/j.math.2008.09.001
- Collins, C.K., Masaracchio, M., Brismée, J.-M., 2017. The future of orthopedic manual therapy: what are we missing? J Man Manip Ther 25, 169–171. https://doi.org/10.1080/10669817.2017.1358249