Μάνγκο: Το τροπικό φρούτο με τις πολλές ιδιότητες
Μάθε τη διατροφική αξία του μάνγκο, τις θερμίδες και τις βιταμίνες του. Είναι φρούτο με πολλά οφέλη και ιδιότητες και μπορείς να το καταναλώσεις με πολλούς τρόπους.
Το μάνγκο είναι ένα φρούτο που καλλιεργείται σε σημαντικό βαθμό στην Ινδία, ενώ η γεύση του έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Ανάλογα με το είδος του μπορεί να ζυγίζει από μερικά γραμμάρια έως και 5 κιλά.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό το εύρος μεγέθους ταιριάζει με το εύρος των ιδιοτήτων του μάνγκο, χάρη στις οποίες μπορεί να προσφέρει ποικιλία σε οφέλη για την υγεία όσων το καταναλώνουμε.
Πλέον, γίνεται πλούσια εισαγωγή μάνγκο σχεδόν όλο τον χρόνο και μπορούμε να το προμηθευτούμε για να επωφεληθούμε από αυτό δίνοντας γεύση στην καθημερινότητά μας.
Μάνγκο: Διατροφική αξία
Ένα μάνγκο μέτριου μεγέθους παρέχει περίπου, 202 θερμίδες, 50γρ υδατανθράκων εκ των οποίων 45γρ σακχάρων και 5γρ φυτικών ινών, αλλά και 3γρ πρωτεϊνών και 1γρ λίπους.
Επιπλέον πληροφορία, 1 κούπα μάνγκο αντιστοιχεί σε 165γρ. Μια μερίδα μάνγκο 1 φλιτζάνι (165 γραμμάρια) παρέχει:
Θερμίδες: 99
Πρωτεΐνη: 1,4 γρ
Υδατάνθρακες: 24,7 γραμμάρια
Λίπος: 0,6 γρ
Φυτικές ίνες: 2,6 γραμμάρια
Ζάχαρη: 22,5 γρ
Οφέλη και ιδιότητες
Κάρδιο-προστατευτικές και αγγείο-προστατευτικές ιδιότητες
Αρχικά να αναφέρουμε σαν όφελος απο την κατανάλωσή του, τα μάνγκο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά (β καροτίνη κ.α.), που αποτρέπουν την οξείδωση της χοληστερόλης και την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Παράγοντες που επιβαρύνουν την αιματική κυκλοφορία δυσχεραίνοντας τη λειτουργεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Επιπλέον, το μαγνήσιο και το κάλιο στο μάνγκο, μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών. Επιπλέον, το μάνγκο είναι πλούσιο σε μαγγιφερίνη, η οποία ίσως λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στην καρδιακή φλεγμονή.
Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην αποτελεσματική πήξη του αίματός και βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, ενώ η βιταμίνη C συμμετέχει στον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων.
Οφέλη γαστρεντερικής υγείας και ιδιότητες
Τα μάνγκο είναι σύμμαχοι της γαστρεντερικής υγείας, διαθέτοντας σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και ενώσεων αμυλάσης ευνοώντας τη διάσπαση και την αποτελεσματική δίοδο και απομάκρυνση των τροφών, αντιμετωπίζοντας πιθανά συμπτώματα δυσκοιλιότητας και προάγοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ως φρούτο πλούσιο σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και βιταμίνες Α, C, Κ και Ε μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της της άμυνας του οργανισμού μας.
Κυτταρική – Οστική υγεία
Το μάνγκο, ανάμεσα σε ποικιλία αντιοξειδωτικών, έχει την ιδιότητα οτι διαθέτει μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέων, το οποίο είναι απαραίτητο για την αιματική υγεία και το οποίο χρησιμοποιείται για την υγιή κυτταρική διαίρεση και τον διπλασιασμό του DNA.
Συνεπώς, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο σε εγκύους (καθημερινά) για την αποφυγή γενετικών ανωμαλιών. Η βιταμίνη Κ στο μάνγκο μπορεί να είναι σημαντική για την οστική υγεία και η βιταμίνη C συμβάλλει στα επιθυμητά επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα μας, ένα πολύ σημαντικό συστατικό για τις αρθρώσεις και την οστική υγεία.
Τέλος, το μαγνήσιο έχει σαν ιδιότητα οτι μπορεί να ενισχύσει την μυϊκή υγεία και την αποκατάσταση, αποτρέποντας τραυματισμούς.
Αντικαρκινικές ιδιότητες και υγεία
Το μάνγκο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες έχουν την ιδιότητα οτι μπορεί να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του προστάτη, του μαστού και των οστών.
Υγεία των ματιών
Το μάνγκο, χάρη στην περιεκτικότητά του σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βιταμίνη Α, μπορεί να προάγει την υγεία των ματιών προστατεύοντάς τα από τον ήλιο, ενώ η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα όρασης.
Πώς τρώμε το μάνγκο
Το μάνγκο μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ως φρούτο, να κοπεί και να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά όπως τάρτες, σε μαρμελάδες για άλειμμα, σε γλυκό δροσερό chutney για να συνοδεύσει υπέροχα τυριά και κριτσίνια, σε smoothies, μέσα σε γιαούρτι, ψημμένο ή καραμελωμένο για γλυκόξινη γεύση ασιατικής κουζίνας, πολτοποιημένο και παγωμένο σε παγωτό σορμπέ, cocktail, σε χυμούς, και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε πως θα ταίριαζε στις γεύσεις μας.
Τι να προσέξεις
1)Το μάνγκο έχει ένα μεγάλο σπόρο (κουκούτσι) στο κέντρο του, ο οποίος χρειάζεται να αφαιρεθεί πριν καταναλωθεί.
2)Το δέρμα/φλούδα του μάνγκο χρειάζεται να αφαιρείτε πάντα και να μην καταναλώνεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις, συνήθως δερματικές, ακόμα και δηλητηρίαση, ιδίως σε άτομα με ευαισθησία.
3)Σε περίπτωση δερματικής ευαισθησίας, μπορούμε να δοκιμάσουμε να το ξεφλουδίσουμε χρησιμοποιώντας γάντια ή πετσέτα, ώστε να αποφευχθεί η απευθείας επαφή του δέρματος με το ποϊόν.
4)Το ιδανικό χρώμα εσωτερικά του μάνγκο είναι πορτοκαλο-κίτρινο, ενώ η ιδανική υφή του είναι απαλή και ζουμερή.
Συμπερασματικά, είτε επιλέγουμε το μάνγκο για τη γεύση του, είτε για τη διατροφική του αξία, διαθέτει ιδιότητες που μπορούν να καλύψουν και τα δύο. Οι τρόποι κατανάλωσης είναι μπόλικοι και η γεύση ταιριαστή για όλα τα γεύματα της ημέρας ή και της νύχτας.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Απο την Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο