Κονδυλώματα: Πόσο συχνά είναι και πώς μπορείς να τα προλάβεις
Υπάρχουν δε, ομάδες του πληθυσμού που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν, γι’ αυτό και η πρόληψη κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
Ακόμη κι αν έχεις ήδη κολλήσει HPV, η πρόληψη πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, διότι το γεγονός ότι μολύνθηκες από ένα στέλεχος του ιού, δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να κολλήσεις εκ νέου και κάποια άλλα στελέχη.
Παρακάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι πρόληψης και μείωσης της πιθανότητας νόσησης από τον ιό HPV.
Το εμβόλιο είναι ο κύριος και σημαντικότερος τρόπος πρόληψης των κονδυλωμάτων. Το εμβόλιο συνιστάται σε όλα τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας έως 26 ετών και προστατεύει από στελέχη που έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινικές αλλοιώσεις.
Ακόμη μία μέθοδος που μειώνει τον κίνδυνο είναι η χρήση του προφυλακτικού. Δυστυχώς, επειδή το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια και συχνά τα κονδυλώματα έχουν δερματικές εκδηλώσεις πιο εκτεταμένες, δεν παρέχει πολύ μεγάλη προστασία έναντι του ιού αυτού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς, διότι παρέχει αρκετή κάλυψη και πλήρη κάλυψη σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι η αμφίδρομα μονογαμική σχέση και η αποφυγή συχνής εναλλαγής ερωτικών συντρόφων, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να έρθει κάποιος σε επαφή με τον ιό.
Τέλος, πολύ σημαντική είναι η άμυνα του οργανισμού. Όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη ασθένεια, έτσι κι εδώ, το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα που χτίζεται με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την επάρκεια βιταμινών στον οργανισμό, μειώνουν τον κίνδυνο να νοσήσεις και θωρακίζουν την άμυνά σου έναντι οποιουδήποτε ιού.
Μην ξεχνάς ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς προφυλάξεις σε κάθε σεξουαλική επαφή! Όπως προαναφέρθηκε και αξίζει να τονιστεί, η μόλυνση από ένα στέλεχος του ιού δεν σου παρέχει ανοσία και στα υπόλοιπα στελέχη. Όσο πιο πολλές φορές κολλήσει κάποιος HPV (διαφορετικά στελέχη), τόσο περισσότερο αυξάνει ο κίνδυνος πρόκλησης καρκινικής αλλοίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, η νόσος είναι ιάσιμη. Ο ιός βεβαίως, δεν εκριζώνεται από τον οργανισμό, ωστόσο με την κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση ο κίνδυνος επιπλοκών ελαχιστοποιείται. Γι’ αυτό μην αμελείς το τεστ ΠΑΠ σου και την ετήσια γυναικολογική σου εξέταση. Αν παρατηρήσεις κάποια σημάδι ή έχεις ενοχλήσεις, φυσικά, θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό και όχι να περιμένεις μέχρι τη στιγμή του τακτικού check up σου.