Κήλη: Πόσα είδη υπάρχουν, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Με ποια συμπτώματα καταλαβαίνω αν έχω κήλη και ποια είναι η θεραπεία για την αντιμετώπισή της;
Κήλη (hernia) είναι η πρόπτωση ενδοκοιλιακού οργάνου μέσα από κάποιο σημείο μειωμένης αντίστασης στο κοιλιακό τοίχωμα. Η κατηγοριοποίηση της κήλης περιλαμβάνει:
Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
- Βουβωνοκήλη (70% των συνολικών καταγεγραμμένων περιπτώσεων κήλης)
- Ομφαλοκήλη
- Μηροκήλη
- Επιγαστρική κήλη
- Διαφραγματικοκήλη
- Μετεγχειρητική κήλη
- Κήλη Spiegel
Αίτια εμφάνισης κήλης
- Οικογενειακό ιστορικό
- Άνδρες > Γυναίκες
- Υψηλό δείκτη μάζας σώματος
- Κάπνισμα
- Μειωμένη φυσική κατάσταση ( καθιστική ζωή)
- Κύηση
- Κυστική ίνωση
- Προηγούμενη εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα
- Τα παραπάνω δημιουργούν «αρνητικό» περιβάλλον μέσα στο οποίο μετά από μία απότομη άρση βάρους ή ενός ξαφνικού βήχα (συνήθως) θα συμβεί η παθολογία.
Συμπτώματα κήλης
Αφού είδαμε κάποιες απο τις αιτίες που προκαλούν μια κήλη, πάμε να δούμε 2 απο τα πιο συχνά συμπτώματά της.
- Εξόγκωμα (ανώδυνο τις περισσότερες φορές)
- Πόνος κατά την άσκηση ή την απότομη εκπνοή, βήχα ή γέλιο
Επιπλοκές: Συχνά οδηγείται σε περίσφιξη, η οποία συμβαίνει όταν το μυικό άνοιγμα εγκλωβίσει και στραγγαλίσει το προβαλλόμενο ζωτικό όργανο, με αποτέλεσμα να το αποφράξει.
Πόσων ειδών κήλες υπάρχουν;
- Βουβωνοκήλη: Αποτελεί τον πιο κοινό τύπο και αντιπροσωπεύει περίπου το 75% των καταγεγραμμένων περιστατικών κήλης. Επηρεάζει κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό. Συμβαίνει όταν μέρος του εντέρου προεξέχει στο βουβωνικό κανάλι, στην άνω έσω επιφάνεια του μηρού.
- Μηροκήλη: Η μηριαία κήλη είναι μία σπάνια περίπτωση εκτείνεται κάτω από το βουβωνικό κανάλι.
- Ομφαλοκήλη: Εμφανίζεται κοντά στον αφαλό.
- Διαφραγματοκήλη: Εμφανίζεται όταν μέρος του στομάχου ωθείται προς τα πάνω και πιέζει από ένα άνοιγμα το διάφραγμα. Ένα κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται μετά από αυτόν τον τύπο κήλης είναι η αίσθηση καούρας, που ίσως να οφείλεται από την πίεση κάποιον νεύρων.
- Επιγαστρική κήλη: όπου ο λιπώδης ιστός εισχωρεί στην κοιλιά, ανάμεσα στον αφαλό και το κάτω μέρος του στήθους.
- Κήλη Spiegel: όπου μέρος του εντέρου τρυπά μέσα από την κοιλιά στο πλάι του κοιλιακού μυός, συνήθως κάτω από τον αφαλό.
Διάγνωση, αντιμετώπιση και θεραπεία
Για την διάγνωση της κήλης, μία φυσική εξέταση συχνά είναι αρκετή. Η κήλη μπορεί να είναι ορατή, ή μπορεί να χρειάζεται ψηλάφηση ή σε πιο δύσκολές περιπτώσεις ψηλάφηση με παράγγελμα να βήξετε.
Ορισμένοι τύποι μπορεί να απαιτούν μία απεικονιστική εξέταση μαλακών ιστών, όπως η αξονική τομογραφία. Η αντιμετώπιση γίνεται συνήθως χειρουργικά.
Υπάρχουν τρεις (3) τύποι αντιμετώπισης οι οποίοι είναι η ανοιχτή, λαπαροσκοπική και ρομποτική επέμβαση, για τη θεραπεία μιας κήλης.
Ανοιχτή επέμβαση
Η ανοιχτή επέμβαση γίνεται με μία τομή στην βουβωνική χώρα και αφού εντοπιστεί ο «σάκος» της κήλης σπρώχνεται μέσα και ο χειρουργός ενισχύει το κοιλιακό τοίχωμα με ράμματα ή συνθετικό πλέγμα.
Λίγες ώρες μετά ο ασθενής πάει σπίτι του, ενώ συστήνεται να περιορίζεται η έντονη δραστηριότητα τις πρώτες τέσσερις με έξι (4-6) εβδομάδες.
Λαπαροσκοπική επέμβαση κήλης
Η λαπαροσκοπική επέμβαση αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική μορφή παρέμβασης. Με την χρήση ενός λεπτού οργάνου που μοιάζει με τηλεσκόπιο (λαπαροσκόπιο) εισάγεται μέσω μίας μικρής τομής στον ομφαλό.
Η διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία, επομένως πριν την επέμβαση γίνεται μία αξιολόγηση της γενικής κατάστασης υγείας του ασθενή (λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα).
Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής παρέμβασης περιλαμβάνουν τρεις μικροσκοπικές ουλές αντί για μία μεγαλύτερη τομή, λιγότερο πόνο μετά την επέμβαση, ταχύτερη επιστροφή στην εργασία / άθλημα και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης (ημέρες αντί για εβδομάδες).
Ρομποτική αποκατάσταση
Η ρομποτική αποκατάσταση κήλης, όπως και η λαπαροσκοπική επέμβαση, χρησιμοποιεί λαπαροσκόπιο και γίνεται με τον ίδιο τρόπο (μικρές τομές, μικροσκοπική κάμερα, φούσκωμα της κοιλιάς, προβολή του εσωτερικού της κοιλιάς στις οθόνες τηλεόρασης).
Η ρομποτική επέμβαση κήλης διαφέρει από τη λαπαροσκοπική επέμβαση στο ότι ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα στο χειρουργείο και χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία από την κονσόλα.
Ενώ η ρομποτική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορισμένες μικρότερες κήλες ή αδύναμες περιοχές, τώρα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναδόμηση του κοιλιακού τοιχώματος.
Άλλη μία διαφορά είναι ότι κατά την ρομποτική επέμβαση παρέχονται τρισδιάστατες εικόνες του εσωτερικού της κοιλιακής χώρας (έναντι της δισδιάστατης απεικόνισης που παρέχει η λαπαροσκοπική).
Για την αντιμετώπισή της, στο διάστημα μεταξύ της επέμβασης, της θεραπείας της κήλης και την πλήρη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες (εργασία, άθλημα) ιατρός και φυσικοθεραπευτής συνεργάζονται τόσο στο πρόγραμμα παθητικής αποκατάστασης (μέσα θεραπείας, λοιπές φυσικοθεραπευτικές πράξεις) όσο και στην πρώιμη φάση ενεργητικής αποκατάστασης (ασκησιολόγιο).
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ζεστά ή κρύα επιθέματα βάζουμε στους τραυματισμούς;
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram
Βιβλιογραφία:
- Podolsky, D., & Novitsky, Y. (2020). Robotic Inguinal Hernia Repair. The Surgical clinics of North America, 100(2), 409–415. https://doi.org/10.1016/j.suc.2019.12.010
- Warren, J. A., & Love, M. (2018). Incisional Hernia Repair: Minimally Invasive Approaches. The Surgical clinics of North America, 98(3), 537–559. https://doi.org/10.1016/j.suc.2018.01.008
- Olavarria, O. A., Bernardi, K., Shah, S. K., Wilson, T. D., Wei, S., Pedroza, C., Avritscher, E. B., Loor, M. M., Ko, T. C., Kao, L. S., & Liang, M. K. (2020). Robotic versus laparoscopic ventral hernia repair: multicenter, blinded randomized controlled trial. BMJ (Clinical research ed.), 370, m2457. https://doi.org/10.1136/bmj.m2457