Κήλη στον αυχένα: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τα συμπτώματα (ζαλάδα, πονοκέφαλος κ.α.) που δείχνουν ότι μπορεί να έχουν δημιουργηθεί κήλες στον αυχένα μας και την αντιμετώπισή τους, δλδ με ποια θεραπεία και ασκήσεις θα φύγουν.
Ο αυχενικός πόνος και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις (περιορισμένο εύρος κίνησης, μυική αδυναμία, μουδιάσματα) αποτελούν το 2ο πιο συχνό μυοσκελετικό αίτιο επίσκεψης σε ορθοπεδικό και φυσικοθεραπευτή, μετά τον οσφυϊκό πόνο.
Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Μία κήλη σε αυχενικό μεσοσπονδύλιο δίσκο μπορεί να προκαλέσει διαφορετικούς τύπους πόνου, ενώ συχνά στη βιβλιογραφία φαίνεται να καταγράφεται (μετά από απεικονιστική εξέταση) χωρίς συμπτώματα (ασυμπτωματική δισκοπάθεια).
Τα συμπτώματα αυτά της κήλης, μπορεί να υπάρχουν στον αυχένα ή να ακτινοβολείται στο άνω άκρο (ώμος, αγκώνας, καρπός) με πόνο που μοιάζει με ηλεκτρικό ρεύμα (μούδιασμα ή αδυναμία).
Συνήθως μια κήλη σε αυτή τη περιοχή, προκύπτει μετά από άμεση κάκωση ή μηχανισμό υπέρχρησης, ενώ η ημέρα μηδέν που ξεκινά να ενοχλεί τον ασθενή μπορεί να είναι συχνά αυθόρμητη.
Όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη για εξατομικευμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης (λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση και θεραπεία), με την συνεργασία ιατρού και φυσικοθεραπευτή να είναι η πλέον αποτελεσματικότερη στρατηγική αντιμετώπισης.
Συμπτώματα κήλης στον αυχένα
- Πόνος (τοπικός στην αυχενική μοίρα – άνω ή κάτω ΑΜΣΣ)
- Μούδιασμα (που προκύπτει από μηχανισμό κλεισίματος ή ανοίγματος)
- Μειωμένη δύναμη
- Μειωμένο εύρος κίνησης
- Κακή ποιότητα ύπνου
- Αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων (εργασία, αθλητικές δραστηριότητες, κοινωνική ζωή)
- Πρωινή δυσκαμψία (από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες)
- Δυσκολία στην συγκέντρωση (ανάγνωση βιβλίου, χρήση κινητού ή υπολογιστή)
- Ζάλη – ζαλάδες είναι ενα πολύ συχνό σύμπτωμα κήλης στον αυχένα
- Πονοκέφαλος
Διάγνωση και θεραπεία (αντιμετώπιση)
Αφού είδαμε τα πιθανά συμπτώματα που ίσως φανερώνουν κάποιο πρόβλημα κήλης στη περιοχή του αυχένα, πάμε να δούμε τη διάγνωση και τη θεραπεία που χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Ο ιατρός και ο ειδικός μυοσκελετικός φυσικοθεραπευτής μέσω της λήψης ιστορικού και της φυσικής εξέτασης κατατάσσουν τα συμπτώματα που δείχνουν κήλες στη περιοχή του αυχένα ως προς το:
- Σοβαρότητα κήλης: πως έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα του ασθενή μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων
- Ευαισθησία / ευερεθιστότητα (τι προκαλεί τα συμπτώματα και τι τα ανακουφίζει, καθώς και η ένταση τους)
- Φύση / αίτιο των συμπτωμάτων (για την διάγνωση της κήλης στον αυχένα τις περισσότερες φορές μαζί με την φυσική εξέταση και το ιστορικό χρειάζεται και η απεικονιστική επιβεβαίωση των ευρημάτων της κλινικής εξέτασης
- Στάδιο (οξύ, υποξύ, χρόνιο, μακροχρόνιο επίμονο πόνο)
Φυσικά, η σύγχρονη αποκατάσταση περιλαμβάνει και το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο, όπου πέρα από την απευαισθητοποίηση και την ενεργητική αποκατάσταση, ο επαγγελματίας υγείας συμβουλεύει (εργονομικά και κάνει επεξήγηση της κλινικής εικόνας και κατάστασης). Η συμβουλευτική παρέμβαση συστήνεται να γίνεται με διεπιστημονική συνεργασία όπου χρειάζεται.
Απευαισθητοποίηση: Για την ομαλή μείωση του πόνου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που εντοπίστηκαν στον αυχένα κατά την αξιολόγηση, ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί:
- Μέσα θεραπείας (ζέστη, ηλεκτροθεραπεία, μαγνητοθεραπεία, ραδιοσυχνότητες τύπου TECAR)
- Θεραπευτική μάλαξη (εντοπισμένη, επιφανειακή ή deep friction) 10-20 λεπτά.
- Manual Therapy (κινητοποιήσεις, κινητοποίηση με κίνηση, χειρισμοί/κρακ)
- Βιοϊατρικός Βελονισμός
Ενεργητική αποκατάσταση και ασκήσεις
Στο στάδιο αυτό, οι ειδικές ασκήσεις (θεραπευτική άσκηση) παίζουν σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση των αυχενικών κηλών. Οι ασκήσεις έχουν ισομετρικό χαρακτήρα, γίνονται μακριά από τον πόνο.
Ο φυσικοθεραπευτής, συστήνεται να, χρησιμοποιεί εργαλεία/κλίμακες πόνου για την καλύτερη αποτελεσματικότητα του πρώτου σταδίου της ενεργητικής αποκατάστασης του ασθενή του.
Η σταδιακή έκθεση στα φορτία, που περιλαμβάνει ασκήσεις τόσο των εν τω βάθει μυών (τοπικοί σταθεροποιητές μύες) όσο και των ευρύτερων σταθεροποιητών και κινητικών μυών. Παρακάτω κάποιες ασκήσεις που συστήνονται για την αποκατάσταση του αυχενικού πόνου.
Άσκηση 1: Ενεργοποίηση εν τω βάθει καμπτήρων με την χρήση του pressure biofeedback.
Ο ασθενής ξαπλώνει ανάσκελα, τοποθετείται ο ειδικός μηχανισμός στην Άνω αυχενική μοίρα και ζητάτε να πιέσει προς τα κάτω. Με την χρήση του μανόμετρου, ελέγχεται ο βαθμός πίεσης και ενεργοποίησης που χρειάζεται για την σύσπαση των καμπτήρων.
Συστήνεται τις πρώτες συνεδρίες ο φυσικοθεραπευτής να βρίσκεται κοντά στον ασθενή ώστε να τον εκπαιδεύσει να μην κάνει απότομες και δυνατές πιέσεις (που θα ενεργοποιήσουν τους ευρύτερους καμπτήρες του αυχένα).
Άσκηση 2: Εκτάσεις αυχένα και προσαγωγή ωμοπλατών με σταθεροποιημένη την αυχενική μοίρα σε ανώδυνο εύρος.
Ο ασθενής βρίσκεται σε πρηνή θέση (μπρούμητα) και κάνει εκτάσεις αρχικά εκτάσεις τον αυχένα του με σταθεροποιημένο το υπόλοιπο σώμα του (4 σετ των 6-10 επαναλήψεων, χωρίς πόνος ή δυσάρεστη αίσθηση κατά την κίνηση).
Στη συνέχεια, αφού ενεργοποιηθούν καλά οι εκτείνοντες αυχενικοί μύες, του ζητάμε να σταθεροποιήσει τον αυχένα (ιδανικά με το πηγούνι μέσα) και να φέρει τα χέρια του σε απαγωγή.
Από αυτή τη θέση του ζητάμε να κάνει προσαγωγή τις ωμοπλάτες του (3 σετ των 8-12 επαναλήψεις, χωρίς πόνος στον αυχένα ή δυσάρεστη αίσθηση στον αυχένα και την θωρακική μοίρα).
Άσκηση 3: Βελτίωση κινητικότητας της θωρακικής μοίρας.
Ο ασθενής βρίσκεται σε θέση προβολής κοντά σε τοίχο με τα χέρια του μπροστά τεντωμένα. Από τη θέση αυτή του ζητάτε το έξω χέρι να κάνει μία κίνηση προς τα πίσω χωρίς να κάνει στροφή ο κορμός και προς το τέλος της κίνησης ο αυχένας να στρίψει σύστοιχα προς την κατεύθυνση του κινούμενου χεριού.
Συστήνονται 2 σετ των 15 επαναλήψεων σε κάθε χέρι, ενώ ο φυσικοθεραπευτής καλό είναι να εποπτεύει στις πρώτες συνεδρίες για πιθανά λάθη που συχνά παρατηρούνται (στροφή κορμού, γρήγορη κίνηση, βοήθεια έσω χεριού).
Συνοψίζοντας σε μια κήλη στον αυχένα, αν πραγματοποιηθεί σωστή διάγνωση στα συμπτώματα, και εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Επίσκεψη σε ορθοπαιδικό: Οι πιο συχνοί λόγοι για τους ενήλικες
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram