Eλεάννα Σταματίου
Ειδικός Διατροφής και Διαιτολογίας
Πηγές
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα με πολλά οφέλη και ιδιότητες που παράγεται από τη ζύμωση των σπόρων κεφίρ με τους υδατάνθρακες του αγελαδινού ή κατσικίσιου γάλακτος.
Δεν είναι σπόροι με την έννοια που οι περισσότεροι το αντιλαμβανόμαστε. Πρόκειται για μια ποικιλία ζυμομυκήτων που όταν έρθει σε επαφή με το γάλα δημιουργεί ζυμώσεις με τη λακτόζη και έτσι έχουμε ένα προϊόν γάλακτος που περιέχει πολλά είδη βακτηρίων που είναι ήδη γνωστά για τις προβιοτικές τους ιδιότητες και δεν περιέχει λακτόζη, γι’ αυτό το κεφίρ είναι και κατάλληλο για ανθρώπους με δυσανεξία σε αυτή.
Με τη ζύμωση βέβαια ο μύκητας αποβάλλει και ένα μικρό ποσοστό αλκοόλης και αυτό μπορείτε να το καταλάβετε ακόμα και από τη μυρωδιά του κεφίρ.
Είναι από καιρό δημοφιλή στην Ανατολική Ευρώπη για τα οφέλη που προσφέρει το κεφίρ στην υγεία και χορηγείται συνήθως σε ασθενείς σε νοσοκομεία και συνιστάται από γιατρούς και σε ασθενείς με ευερέθιστο έντερο.
Το κεφίρ παρασκευάζεται από πλήρη σε λιπαρά είδη γάλακτος και δεν είναι μόνο καλή πηγή ασβεστίου αλλά και πηγή βιταμίνης Κ2, ιδιότητα η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά 81%.
Το κεφίρ βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και στην γενικότερη καλή του λειτουργία.
Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό, έχει την ιδιότητα ότι μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων.
Για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορείτε και μόνοι να το παρασκευάσετε στο σπίτι και να έχετε καθημερινά το δικό σας κεφίρ.
Για να το φτιάξετε μόνοι σας κεφίρ θα χρειαστείτε:
Υλικά
Παρασκευή του κεφίρ
Αρχικά να ξέρετε ότι δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα για να μην οξειδωθεί ο μύκητας μας. Τοποθετήστε το μύκητα στο γυάλινο δοχείο μαζί με το γάλα και κλείστε το καλά.
Βρείτε ένα σκοτεινό μέρος, για παράδειγμα εγώ το φυλάσσω σε ντουλάπι που δεν ανοίγω συχνά, και αφήστε το για ένα 24ωρο. Την επόμενη μέρα ανοίξτε το και χωρίς να ανακινήσετε βάλτε το στο σουρωτήρι.
Το υγρό που θα βγει το πετάμε και στη συνέχεια σε ένα μπολ τοποθετήστε το σουρωτήρι και με την πλαστική κουτάλα αρχίστε να πιέζετε και να ανακινείτε το κεφίρ προσεκτικά.
Δεν θέλει δύναμη αλλά απαλές κινήσεις μέχρι να μπορείτε να διακρίνετε το μύκητα καλά. Μετά βάλτε το σουρωτήρι κάτω από τη βρύση και ξεπλύνετε καλά μέχρι να τον δείτε στην αρχική του μορφή.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία κάθε μέρα και θα έχετε φρέσκο κεφίρ.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγετε για αρκετές μέρες μπορείτε να τον αφήσετε στο ψυγείο με το γάλα αλλά όταν θα κάνετε την ίδια διαδικασία δεν θα το χρησιμοποιήσετε γιατί ο μύκητας στο ψυγείο δεν μπορεί να κάνει τη ζύμωση.
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram
Eλεάννα Σταματίου
Ειδικός Διατροφής και Διαιτολογίας
Πηγές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30698577
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30662004
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30599959
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.