Καρύδια: Ιδιότητες, οφέλη και η μεγάλη διατροφική τους αξία
Μάθε πόσα πολλά οφέλη μπορείς να έχεις απο τις ιδιότητες της μεγγάλης διατροφικής αξίας των καρυδιών.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τις υπερτροφές και κατά πόσο πρέπει να τις εντάξουμε στη διατροφή μας καθώς και σε τι ποσότητα.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι πωλήσεις των προϊόντων που έχουν χαρακτηριστεί υπερτροφές έχουν εκτοξευτεί κάτι που είναι λογικό, αφού οι άνθρωποι έχουν μια ροπή προς την κατανάλωση προϊόντων που πιστεύουν ότι τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Βέβαια όταν μιλάς για υπερτροφές στον Ελλαδικό χώρο και το μυαλό σου πάει στην παπάγια και τους σπόρους chia κάτι γίνεται λάθος. Έχουμε ένα τόσο πλούσιο υπέδαφος και παραγωγή προϊόντων που είναι πραγματικά ωφέλιμα, αλλά επειδή δεν τα ονομάζουμε superfoods (ωραία λέξη) δεν έχουν την ίδια απήχηση.
Ένα τρόφιμο, όχι ιδιαίτερα γνωστό για τις «υπερδυνάμεις» του είναι ο καρπός του δέντρου Καρυά, το γνωστό σε όλους καρύδι.
Τα καρύδια από την αρχαιότητα ονομαζόταν «εγκεφαλική τροφή». ίσως επειδή η επιφανειακή δομή του καρπού έχει εμφάνιση όπως αυτή του εγκεφάλου. Λόγω αυτού, έχει θεωρηθεί ως σύμβολο της νοημοσύνης, οδηγώντας στην πεποίθηση ότι καταναλώνοντάς το γινόμαστε εξυπνότεροι.
Αν και αυτό δεν είναι αλήθεια, πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση των καρυδιών βοηθά στην προαγωγή της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Η διατροφική αξία των καρυδιών
Σύμφωνα με τον USDA, τα καρύδια είναι πλούσια πηγή βιταμινών όπως σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ και φολικό οξύ), βιταμίνη Ε καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο.
Τα καρύδια είναι πλουσιότερα, από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ (ωμεγα-3) και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λινολεϊκό οξύ (ωμέγα-6).
Τα καρύδια περιέχουν επίσης άλλα βασικά συστατικά, όπως βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη καθώς και φυτοστερόλες. Είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών και είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών όπως η κατεχίνη και η μελατονίνη. Τα καρύδια θεωρούνται επίσης ως «τροφή ενέργειας», καθώς πιστεύεται ότι βελτιώνουν την αντοχή του σώματος.
Οφέλη και ιδιότητες των καρυδιών για την υγεία
Αντιοξειδωτική δράση
Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και ζημιών που οφείλονται στην “κακή” χοληστερόλη LDL, η οποία προάγει την αθηροσκλήρωση.
Μείωση καρδιακής νόσου
Τα καρύδια είναι επίσης καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
Αντιφλεγμονώδη δράση
Οι ιδιότητες των καρυδιών όμως δεν σταματάνε εδώ. Περιέχουν φυτικές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση φλεγμονών, ένοχες για πολλές χρόνιες παθήσεις.
Προστασία του εντερικού βλεννογόνου
Η κατανάλωση καρυδιών δεν είναι τροφή μόνο για το σώμα αλλά τρέφει και τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο. Αυτό προάγει την υγεία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθένειας του.
Βελτίωση αρτηριακής πίεσης
Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καρυδιών (28 γραμμάρια) καθημερινά, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής έχει ως ιδιότητα να μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.
Βελτίωση της υπογονιμότητας
Κάποιες έρευνες δείχνουν ώς ως οφέλη της κατανάλωσης καρυδιών ότι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του σπέρματος και της γονιμότητας των ανδρών.
Τέλος τα καρύδια είναι εύκολο να προστεθούν στη διατροφή σας, δεδομένου ότι είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά.
Δεν ξεχνάμε βέβαια το χρυσό κανόνα, «μέτρον άριστον».
* Όλα τα παραπάνω μπορούν να ισχύσουν με την προϋπόθεση τήρησης ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσες θερμίδες έχουν 5 ή 10 καρύδια και πόσες μια χούφτα
Eλεάννα Σταματίου
Ειδικός Διατροφής και Διαιτολογίας
Πηγές