Γνώρισε το κάρδαμο: To μπαχαρικό με τα μοναδικά οφέλη
Αποτελεί το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στο κόσμο. Έχει χαρακτηριστική γεύση και προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό σου. Ο λόγος για το κάρδαμο, που πιθανόν να το έχεις ακούσει και ως ο βασιλιάς των μπαχαρικών. Πόσα όμως γνωρίζεις εσύ για αυτό το μπαχαρικό; Συνέχισε την ανάγνωση στο άρθρο που ακολουθεί και ενημερώσου λεπτομερώς γι΄ αυτό το ξακουστό μπαχαρικό.
Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας
Τι είναι το κάρδαμο
Το κάρδαμο πρόκειται για ένα μπαχαρικό που προέρχεται από την Ινδία, αλλά είναι διαθέσιμο παγκοσμίως σήμερα και χρησιμοποιείται τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Χαρακτηρίζεται από την έντονη, ελαφρώς γλυκιά γεύση που κάποιοι συγκρίνουν με τη μέντα.
Το φυτό αυτό αποτελείται από λοβούς στο εσωτερικό των οποίων περιέχεται ένας αριθμό σπόρων. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ολόκληρος ο λοβός είτε αυτούσιος είτε αλεσμένος.
Οι σπόροι του είναι μικροί και μαύροι, ενώ οι λοβοί διαφέρουν σε χρώμα και μέγεθος ανά είδος.
Στις συνταγές της Μέσης Ανατολής, το αλεσμένο κάρδαμο χρησιμοποιείται για να καρυκεύει ορισμένα επιδόρπια. Ενώ σε όλες τις περιοχές της Σαουδικής Αραβίας, οι σπόροι του Κάρδαμου χρησιμοποιούνται ευρέως στον αραβικό καφέ και ως αρωματικό συστατικό σε ορισμένα τσάγια.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε ορισμένους πολιτισμούς οι άνθρωποι μασούν τους σπόρους για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους. Παρατηρείς λοιπόν πως η χρήση του διαφέρει ανάλογα με το είδος του αλλά και την ποικιλία από την οποία προέρχεται.
Ποικιλίες
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρδαμου: μαύρο κάρδαμο και πράσινο κάρδαμο, και υπάρχει επίσης λευκό κάρδαμο που είναι μια λευκή εκδοχή του πράσινου κάρδαμου.
- Το πράσινο κάρδαμο (Elettaria cardamomom) είναι γνωστό ως το γνήσιο κάρδαμο. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ποικιλία που θα δεις να πωλείται στα ράφια των μπαχαρικών του σούπερ μάρκετ. Έχει έντονη, γλυκιά, πικάντικη γεύση και άρωμα, με νότες λεμονιού και μέντας. Είναι η κορυφαία επιλογή για γλυκά πιάτα αλλά λειτουργεί καλά και σε αλμυρά πιάτα. Το πράσινο κάρδαμο είναι το είδος που συναντάται συχνότερα στη σκανδιναβική και τη κουζίνα της Μέσης Ανατολής.
- Το λευκό κάρδαμο, έχει λιγότερη έντονη γεύση. Καλλιεργείται σε τροπικές περιοχές όπως η Ινδία, η Μαλαισία και η Κόστα Ρίκα.
- Το μαύρο κάρδαμο (Amomum subulatum) έχει μεγαλύτερους λοβούς σκούρο καφέ χρώματος. Έχει ένα καπνιστό στοιχείο που το κάνει κατάλληλο για αλμυρά πιάτα, αλλά χρησιμοποιείται και σε γλυκά πιάτα στη νότια Ινδία. Καλλιεργείται στα ανατολικά Ιμαλάια.
Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία;
Οι σπόροι, τα έλαια και τα εκχυλίσματα του κάρδαμου λοιπόν πιστεύεται ότι έχουν εντυπωσιακές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.
- Εμφανίζει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση
Το κάρδαμο περιέχει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά αυτά που βρίσκονται σε αφθονία στο κάρδαμο, προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και εμποδίζουν την εμφάνιση φλεγμονών.
Η φλεγμονή εμφανίζεται όταν το σώμα σου εκτίθεται σε ξένες ουσίες. Η οξεία φλεγμονή είναι απαραίτητη και ευεργετική, αλλά η μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες.
- Μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος
Η ικανότητα αυτή του κάρδαμου μπορεί να σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχονται σε αυτό. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον μπορεί επίσης να οφείλετε και στην διουρητική δράση του μπαχαρικού, στην ικανότητα δηλαδή να προάγει την ούρηση, για να απομακρύνει το νερό που συσσωρεύεται στο σώμα σου.
- Μπορεί να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ελκών
Το κάρδαμο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να βοηθήσει στην πέψη. Συχνά αναμιγνύεται με άλλα μπαχαρικά για την ανακούφιση από την ενόχληση, τη ναυτία και τον έμετο.
- Μπορεί να αντιμετωπίσει την κακή αναπνοή και να αποτρέψει την τερηδόνα
Η χρήση του κάρδαμου για τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος και τη βελτίωση της στοματικής υγείας είναι μια αρχαία θεραπεία. Σε ορισμένους πολιτισμούς, είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούν το κάρδαμο για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους τρώγοντας ολόκληρους λοβούς μετά από ένα γεύμα.
Ο λόγος για τον οποίο το κάρδαμο μπορεί να οδηγήσει σε φρέσκια αναπνοή μέντας μπορεί να έχει να κάνει με την ικανότητά του να καταπολεμά τα κοινά βακτήρια του στόματος.
- Μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και τη χρήση οξυγόνου
Το κάρδαμο μπορεί επίσης να βελτιώσει την αναπνοή διεγείροντας την καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου και χαλαρώνοντας τη δίοδο του αέρα στους πνεύμονες.
Τέλος μελέτες δείχνουν ότι το κάρδαμο μπορεί να μειώσει την περίμετρο της μέσης και να αποτρέψει τις αγχώδεις συμπεριφορές και το λιπώδες ήπαρ. Οι λόγοι πίσω από αυτές τις επιδράσεις ωστόσο είναι ακόμη ασαφείς, αλλά μπορεί να έχουν να κάνουν με την υψηλή περιεκτικότητα του μπαχαρικού αυτού σε αντιοξειδωτικά.
Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των πιθανών ευεργετικών επιδράσεων του συγκεκριμένου μπαχαρικού.
Πως τρώγεται το κάρδαμο;
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρήσης του κάρδαμου είναι στο μαγείρεμα ή στο ψήσιμο. Είναι πολύ ευέλικτο και συχνά προστίθεται σε ρύζι μπασμάτι και διάφορων κάρυ αλλά και σε μαγειρευτά φαγητά ή και σε πατάτες.
Επίσης ταιριάζει σε σούπες λαχανικών άλλα και στις σαλάτες. Ενώ μπορείς να το προσθέσεις ακόμη και σε μπισκότα, ψωμί, τσουρέκια, κουλουράκια, κέικ, ρολά κανέλας και άλλα αρτοσκευάσματα.
Αποτελεί υπέροχο συστατικό σε ζεστά ποτά και ροφήματα όπως, κρασί, μηλίτη, κακάο, καφέ, τσάι αλλά και στην ζεστή σοκολάτα σου. Και φυσικά μπορείς να το προσθέσεις στα smoothies ή και στον χυμό σου.
Μικρή Συμβουλή! Μην ξεχάσεις να συνδυάσεις το κάρδαμο με κανέλα, μοσχοκάρυδο ή και γαρίφαλο στις φθινοπωρινές σου συνταγές με καρυκεύματα.
Με τι μπορώ να το αντικαταστήσω;
Αν δεν μπορείς ωστόσο να βρεις κάρδαμο, τότε την λύση θα στην δώσει η κανέλα. Πρόσθεσε μισή ποσότητα κανέλας και μισή μοσχοκάρυδου. Αν πάλι δεν έχεις μοσχοκάρυδο, τότε χρησιμοποίησε αλεσμένο τζίντζερ ή τριμμένο γαρύφαλλο μαζί με την κανέλα σου.
Συμπερασματικά
Αν και τόσο μικρό τρόφιμο, το κάρδαμο περιέχει τόσα πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Με μια μικρή προσθήκη αυτού του μπαχαρικού στις καθημερινές σου συνταγές, θα βελτιώσεις τόσο την γεύση των πιάτων σου όσο και την συνολική σου υγεία.
Πειραματίσου λοιπόν και φτιάξε τους δικούς σου γευστικούς συνδυασμούς με κάρδαμο, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει και θα με θυμηθείς!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κανέλα: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες του δημοφιλούς μπαχαρικού
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας
Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram
Βιβλιογραφία
- Cardamom (Elettaria cardamomum) perinatal exposure effects on the development, behavior and biochemical parameters in mice offspring 2018, Saudi Journal of Biological Sciences
- Conner EM, Grisham MB. Inflammation, free radicals, and antioxidants. Nutrition. 1996 Apr;12(4):274-7. doi: 10.1016/s0899-9007(96)00000-8. PMID: 8862535.
- Verma SK, Jain V, Katewa SS. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian J Biochem Biophys. 2009 Dec;46(6):503-6. PMID: 20361714.
- Gilani AH, Jabeen Q, Khan AU, Shah AJ. Gut modulatory, blood pressure lowering, diuretic and sedative activities of cardamom. J Ethnopharmacol. 2008 Feb 12;115(3):463-72. doi: 10.1016/j.jep.2007.10.015. Epub 2007 Oct 22. PMID: 18037596.
- Sharma R. Cardamom comfort. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(2):237. doi:10.4103/1735-3327.95243
- The Spruce Eats. 2022. How Can You Use Cardamom Spice In Your Cooking?. [online] Available at: <https://www.thespruceeats.com/all-about-cardamom-995599> [Accessed 11 April 2022].