Κανέλα: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες του δημοφιλούς μπαχαρικού
Κανέλα..ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά με χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση ! Όταν μυρίζεις κανέλα στον χώρο, πιθανόν να σκεφτείς το ρυζόγαλο, τον freddo cappuccino ή ζεστά κουλουράκια ! Όμως, η κανέλα είναι στοιχείο της μεσογειακής και ανατολίτικης κουζίνας και αξίζει να μάθεις γιατί μπορείς να την επιλέγεις στην διατροφή σου !
Γράφει η Μαριλένα Πετράκου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κερατσίνι
Τι είναι η κανέλα;
Η κανέλα παράγεται από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου που την παράγει, το οποίο ανήκει στο είδος Κιννάμωνον (Cinnamomum = cinnamon η κανέλα στην αγγλική γλώσσα). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ως κανέλα θεωρούνται 4 συγγενή είδη δέντρων : η κανέλα Κεϋλάνης (γνωστή και ως η ‘αληθινή κανέλα’), η κανέλα τύπου cassia (η πιο διαδεδομένη μορφή στο εμπόριο), η κανέλα Ινδονησίας και η κανέλα Βιετνάμ.
Οι πιο συχνές μορφές κανέλας που κυκλοφορούν στο ελληνικό εμπόριο είναι σε μορφή σκόνης ή στικ ξύλου και τις περισσότερες φορές προέρχονται από το είδος της Cassia. Κάποιες φορές μπορεί να συναντήσεις και φαρμακευτικά σκευάσματα σε ταμπλέτες κανέλας, τα οποία χορηγούνται σε ιδιαίτερες ιατρικές περιπτώσεις.
Διατροφική Αξία Κανέλας
Η κανέλα ανήκει στην ομάδα των μπαχαρικών – καρυκευμάτων, οπότε δεν εμφανίζει θρεπτικό προφίλ με ιδιαίτερη σύσταση σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπος.
Για την ακρίβεια, περιέχει από μηδαμινά έως ελάχιστα ποσοστά και στα 3 είδη των μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Όμως, συγκεντρώνει σπουδαία αντιοξειδωτικά στοιχεία και ενώσεις, τα οποία πιθανόν ασκούν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αναλυτικά, η κανέλα αποδίδει μόλις 12 θερμίδες/2 κγ των 2 γραμμαρίων το καθένα, 1,3 γραμμάρια φυτικών ινών, ίχνη βιταμίνης Α, Ε, φολικού, ασβεστίου, αρκετή ποσότητα μαγγανίου και 1,1 mg ω-6 λιπαρών οξέων.
Η πιο σημαντική αντιοξειδωτική ένωση που περιέχει είναι η ουσία κινναμαλδεϋδη, η οποία και ασκεί τα ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας. Άλλες αντιοξειδωτικές ομάδες της κανέλας είναι οι πολυφαινόλες και το β-καροτένιο που δίνει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα της.
Οφέλη και ιδιότητες της κανέλας στην υγεία
Το ερευνητικό πεδίο γύρω από την κανέλα και τα οφέλη της στην υγεία έχει επικεντρωθεί στους πιο συχνούς μηχανισμούς των ασθενειών, όπως η βελτίωση ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η μείωση των επιπέδων σακχάρου, βελτίωση λιπιδίων αίματος, τα οποία και οδηγούν σε πληθώρα σχετικών νοσημάτων.
Μέχρι τώρα, υπάρχουν ενδείξεις για τις παρακάτω ευεργετικές ιδιότητες.
Η κανέλα μπορεί :
- να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από μικρόβια και παράσιτα (αντιμικροβιακή και αντιπαρασιτική δράση)
- να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Aλτσχάιμερ
- να δράσει ως αντιγηραντικός παράγοντας λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων
- να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη σου σε αντιοξειδωτικά στοιχεία
- να δράσει ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας
- να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, πχ μείωση χοληστερίνης, μείωση τριγλυκεριδίων κλπ
- να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα ημερήσια επίπεδα σακχάρου
- να δράσει ως πιθανός αντικαρκινικός παράγοντας
Όλες οι ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας οφείλονται στην ουσία κινναμαλδεΰδη, η οποία δρα στους αντίστοιχους υποδοχείς των δραστηριοτήτων του μεταβολισμού της γλυκόζης, της χοληστερόλης και του εγκεφάλου.
Λόγω της κινναμαλδεΰδης, μπορεί να δράσει και σε εγκεφαλικούς υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για καταθλιπτικές συμπεριφορές. Γι αυτό και έχει προταθεί ως συστατικό θεραπείας για την κατάθλιψη.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι όλες αυτές οι ιδιότητες της κανέλας έχουν αποδειχθεί σε πειραματικές μελέτες και μεγάλο ποσοστό από αυτών των ερευνών έχουν γίνει σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπινο πληθυσμό.
Όσες από αυτές έχουν γίνει σε εθελοντές, έχουν δείξει ευεργετική επίδραση αλλά η τελική συσχέτιση εξαρτάται από την δοσολογία, το μέγεθος του δείγματος των εθελοντών και το είδος της μελέτης.
Παρενέργειες από κατανάλωση κανέλας
Η συχνή κατανάλωση της κανέλας πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα μπορεί και να εμφανίσει κάποιες παρενέργειες ή συγκεκριμένες σωματικές αντιδράσεις, όπως τα παρακάτω:
- απαιτείται προσοχή σε επίπεδα πρόσληψης που ξεπερνούν τα συνιστώμενα επίπεδα λόγω πιθανής τοξικότητας
- μπορεί να προκληθεί ερεθισμός ή ερυθρότητα
- μπορεί να εμφανιστεί κάποια τροφική αλλεργία
- απαιτείται προσοχή σε ανθρώπους που λαμβάνουν συγκεκριμένα αντιπηκτικά ή αντιδιαβητικά φάρμακα
- οι εγκυμονούσες είναι καλό να μην χρησιμοποιούν το αιθέριο έλαιο της
Πόση κανέλα μπορώ να καταναλώνω ;
Δεν υπάρχουν προς το παρόν ημερήσια συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης, όμως φαίνεται ότι το ανώτερο 1 – 1 ½ κγ κανέλας/ημέρα μπορεί να δράσει ευεργετικά στην υγεία σου (2-4 γραμμάρια) !
Με ποιους τρόπους μπορώ να την καταναλώσω;
- ως αρωματικό στο νερό
- ως topping στο ρυζόγαλο, στο γιαούρτι και στην μπάρα δημητριακών
- ως συστατικό σε κουλουράκια ολικής αλέσεως ή στο σπιτικό ψωμί
- κανέλα μαζί με μέλι ή το ταχίνι στο ψωμί ή στην φρυγανιά
- στο γλυκό κρασί ή στα αφέψηματα
- στον καθημερινό καφέ σου (ταιριάζει υπέροχα στο κρύο καφέ, χτυπώντας την μαζί με την ζάχαρη και τον καφέ! )
Όποιον τρόπο κατανάλωσης και να επιλέξεις, η κανέλα μπορεί να σου προσφέρει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στα καθημερινά γεύματα σου και ταυτόχρονα, θα βελτιώσεις τα επίπεδα της υγείας σου !
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Ημερήσια προγράμματα διατροφής 2000 θερμίδων από τους διαιτολόγους του fmh.gr
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram