Αρχική Blog Διατροφή Εξέταση καμπύλης ζαχάρου (γλυκόζης): Τι δείχνει και τι να προσέξουμε
Εξέταση καμπύλης ζαχάρου (γλυκόζης): Τι δείχνει και τι να προσέξουμε

Εξέταση καμπύλης ζαχάρου (γλυκόζης): Τι δείχνει και τι να προσέξουμε

Μάθε πότε γίνεται η εξέταση καμπύλης ζαχάρου (γλυκόζης), τι δείχνει, πώς γίνεται και τι προετοιμασία χρειάζεται. Ακόμα δες ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και τι γίνεται όταν τα αποτελέσματα είναι κακά.

Η εξέταση καμπύλης ζαχάρου (γλυκόζης) ή αλλιώς δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη είναι μια εξέταση που γίνεται για την διάγνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, του προδιαβήτη, του διαβήτη και του διαβήτη κύησης (στην 24-28 εβδομάδα κύησης).

Γράφει η Μαρία Μαντζώρου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μυτιλήνη

Η διάγνωση γίνεται μέσω της αξιολόγησης των τιμών της καμπύλης σακχάρου μετά από λήψη 75 γραμμαρίων γλυκόζης και μέτρηση των τιμών σακχάρου στις 2 επόμενες ώρες.

Ποια είναι η προετοιμασία και τι να προσέξω πριν την εξέταση καμπύλης ζαχάρου;

Για την δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη, υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο προετοιμασίας, η τήρηση του οποίου είναι σημαντική για να εξαχθούν έγκυρα αποτελέσματα.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί τα αποτελέσματα της καμπύλης ζαχάρου μπορεί να επηρεαστούν από την πρόσληψη υδατανθράκων και τη διάρκεια νηστείας που προηγείται της εξέτασης, την ώρα της ημέρας που διεξάγεται το τεστ και την πρόσληψη υδατανθράκων ή τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Κατά τις 3 ημέρες πριν από την εξέταση καμπύλης ζαχάρου, η διατροφή θα πρέπει να προσδίδει περί τα 150 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2 φρούτα και 3 φέτες ψωμί και 1 φλιτζάνι ρύζι και 40 γρ παξιμάδι).

Το άτομο θα πρέπει να μείνει νηστικό για 8 ώρες, και όχι πάνω από 14 ώρες πριν την μέτρηση. Επίσης, θα πρέπει να μην καπνίσει και να μην καταναλώνει ροφήματα με καφεΐνη.

Ημέρα εξέτασης

Αφού είδαμε πως προετοιμαζόμαστε για την εξέταση πάμε να δούμε τι θα κάνουμε την ημέρα που θα πραγματοποιήσουμε την καμπύλη ζαχάρου, ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και τι μπορούμε να κάνουμε αν δεν έχουμε καλά αποτελέσματα.

Η εξέταση για τη καμπύλη γλυκόζης προγραμματίζεται συνήθως το πρωί και διαρκεί 2 ώρες. Η εξέταση ξεκινά με μέτρηση σακχάρου νηστείας, και έπειτα το άτομο καταναλώνει ένα ρόφημα που περιέχει 75 γραμμάρια γλυκόζης.

Τα επίπεδα γλυκόζης μετρώνται ξανά σε 1 και 2 ώρες, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να μετρηθεί η γλυκόζη και στα 30 λεπτά μετά την κατανάλωση του ροφήματος.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής δεν πρέπει να καταναλώνετε τροφή ή ροφήματα και το άτομο θα πρέπει να παραμένει καθιστό για τις 2 ώρες της εξέτασης.

Η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη δεν συστήνεται για άτομα που πληρούν τα κριτήρια διαβήτη με γλυκόζη νηστείας άνω των 126 mg/dl και τυχαία μέτρηση γλυκόζης άνω των 200 mg/dl.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

  • Νηστεία: 70 – 100 mg/dL
  • Μετά από 2 ώρες: Λιγότερο από 140 mg/dL

Όταν στα αποτελέσματα της καμπύλης ζαχάρου, οι τιμές είναι 140-199 mg/dL στις 2 ώρες μετά την πρόσληψη των 75 γραμμαρίων γλυκόζης τότε το άτομο βρίσκεται στον προδιαβήτη, ενώ όταν οι τιμές είναι άνω των 200 mg/d, τότε το άτομο πάσχει από διαβήτη.

Όταν η τιμή γλυκόζης νηστείας είναι 100-126 mg/dL, τότε και πάλι το άτομο βρίσκεται στον προδιαβήτη,. Σε άτομα με προδιαβήτη χρειάζεται επανάληψη της εηέτασης για ανοχή στη γλυκόζη κάθε 1-2 έτη.

Τι γίνεται όταν τα αποτελέσματα είναι εκτός ορίων;

Σε κάθε περίπτωση που οι τιμές της καμπύλης ζαχάρου είναι αυξημένες και δεν είναι πολύ καλές, το άτομο θα πρέπει να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του, ενώ συστήνεται και διαιτολογική παρέμβαση με σκοπό την διατροφική εκπαίδευση, την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και την απώλεια βάρους με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Σύμφωνα με τον American Diabetes Association άτομα με προ-διαβήτη και διαβήτη συστήνεται να συμβουλευτούν διαιτολόγο-διατροφολόγο και μέσω βελτίωσης του τρόπου ζωής τους να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια μέτρια απώλεια βάρους της τάξης του 5%-10% του αρχικού σωματικού βάρους.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μαρία Μαντζώρου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μυτιλήνη

Ακολούθησε την Μαρία στο Facebook και στο Instagram

Πηγές

  • World Health Organization. Classification of diabetes mellitus, 2019. ISBN 978-92-4-151570-2
  • ElSayed NA, Aleppo G, Aroda VR, Bannuru RR, Brown FM, Bruemmer D, Collins BS, Hilliard ME, Isaacs D, Johnson EL, Kahan S, Khunti K, Leon J, Lyons SK, Perry ML, Prahalad P, Pratley RE, Jeffrie Seley J, Stanton RC, Gabbay RA, on behalf of the American Diabetes Association. 15. Management of Diabetes in Pregnancy: Standards of Care in Diabetes-2023. Diabetes Care. 2023 Jan 1;46(Suppl 1):S254-S266. doi: 10.2337/dc23-S015. PMID: 36507645; PMCID: PMC9810465.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media