Μάθε την διατροφική αξία του καλαμποκιού και τις ιδιότητές του
Αν και εσύ ψάχνεις εύκολους τρόπους να δώσεις μια ιδιαίτερα νόστιμη νότα στα πιάτα σου, με λίγες θερμίδες και μεγάλη διατροφική αξία, τότε το καλαμπόκι είναι αυτό που ψάχνεις.
Ψητό ή βραστό το γνωστό σε όλους μας καλαμπόκι ταιριάζει με όλα τα γεύματα της ημέρας, μπορείς να το προσθέσεις σε σαλάτες, σάντουιτς, συνοδευτικό με ρύζι ή με τα κυρίως γεύματα σου. Ενώ μπορεί να αποτελέσει και μόνο του ένα πολύ νόστιμο σνακ.
Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας
Έτσι σίγουρα θα βελτιώσεις την γεύση κάθε πιάτου σου, όμως τα οφέλη του δεν σταματάνε μόνο εκεί. Διάβασε το άρθρο που ακολουθεί και μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό, όπως πόσες είναι οι θερμίδες στο καλαμπόκι και την μεγάλη διατροφική αξία και τις ιδιότητές του.
Διατροφική αξία καλαμποκιού
Ανά 100γρ βραστό καλαμπόκι περιέχονται
Θερμίδες 96 kcal
Λιπαρά (γρ)1,5
Υδατάνθρακες (γρ)21
Φυτικές Ίνες(γρ) 2,4
Πρωτεΐνη (γρ) 3,4
Νερό (γρ) 73,4
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (mg) 3
Σίδηρο (mg) 0,5
Μαγνήσιο (mg) 26
Φώσφορο (mg) 77
Κάλιο (mg) 218
Νάτριο (mg) 1
Ψευδάργυρο (mg) 0,6
Σελήνιο (mg) 0,2
Βιταμίνες
Βιταμίνη C (mg) 5,5
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη) (mg) 0,1
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη) (mg) 0,05
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη) (mg) 1,7
Βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ) (mg) 0,8
Βιταμίνη B6 (mg) 0,14
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ) (μg) 23
Βιταμίνη Α (mg) 13
Βιταμίνη Ε (mg) 0,09
Βιταμίνη Κ (μg) 0,4
Παρατηρείς λοιπόν πως το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μέταλλα αλλά και βιταμίνες. Ενώ η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη και λίπος είναι σχετικά χαμηλή.
Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία σου
Η κατανάλωση του καλαμποκιού λοιπόν μπορεί να επιφέρει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία σου. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά
Ωφελεί την υγεία των ματιών
Το καλαμπόκι περιέχει δύο καροτενοειδή, την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη, που μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση του καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Συμβάλει στην καλή υγεία του πεπτικού σου συστήματος
Επιπλέον είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Η πρόσληψη αρκετών φυτικών ινών προάγει την υγιή πέψη και μπορεί να σε προστατεύσει από προβλήματα του εντέρου όπως η δυσκοιλιότητα και η εμφάνιση αιμορροΐδων.
Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση
Το καλαμπόκι επίσης εμφανίζει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα σου από τις ελεύθερες ρίζες και τις βλαβερές τους συνέπειες στην υγεία του δέρματος σου.
Βοηθάει στην καλή υγεία της καρδίας
Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο ένα ηλεκτρολύτη που βοηθάει στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής σου πίεσης.
Τέλος ένα σημαντικό πλεονέκτημα του καλαμποκιού είναι ότι αποτελεί ένα δημητριακό που δεν περιέχει γλουτένη. Έτσι μπορεί να καταναλωθεί απο άτομα που εμφανίζουν κοιλιοκάκη δηλαδή δυσανεξία στην γλουτένη.
Συμπερασματικά
Το καλαμπόκι λοιπόν είτε ψητό είτε βραστό προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία σου καθώς αποτελείται από πλήθος θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα είναι ένα αρκετά νόστιμο τρόφιμο που ταιριάζει πραγματικά παντού. Εχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και μεγάλη διατροφική αξία.
Ενώ και μόνο του μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό σνακ. Συνόδευσε λοιπόν το ψητό ή βραστό καλαμπόκι σου με μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης όπως λίγο τυρί, αυγό ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και θα έχεις τον ιδανικό σνακ που θα σε χορτάσει.
Επιπλέον συμβουλές που πρέπει να θυμάσαι!
- Απόφυγε το καλαμπόκι σε κονσέρβα καθώς μπορεί να είναι πλούσιο σε αλάτι. Διάβαζε πάντα την διατροφική ετικέτα.
- Απόφυγε την προσθήκη βουτύρου και μεγάλης ποσότητας αλατιού στο ψητό ή βραστό σου καλαμπόκι.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας
Βιβλιογραφία
U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE Agricultural Research Service. 2022. Corn, sweet, yellow, cooked, boiled, drained, without salt. [online] Available at: <https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169999/nutrients>
Seddon JM, Ajani UA, Sperduto RD, Hiller R, Blair N, Burton TC, Farber MD, Gragoudas ES, Haller J, Miller DT, et al. Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group. JAMA. 1994 Nov 9;272(18):1413-20. Erratum in: JAMA 1995 Feb 22;273(8):622. PMID: 7933422.
Anderson JW, Baird P, Davis RH Jr, Ferreri S, Knudtson M, Koraym A, Waters V, Williams CL. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev. 2009 Apr;67(4):188-205. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x. PMID: 19335713.